Witte asperges

Asperges groeien in een gematigde of warm klimaat. Ze worden dan ook gekweekt in landen als Nederland, Belgie, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Griekenland. Doordat de asperges met de hand worden gestoken is het een arbeidsintensieve teeltwijze. Dit maakt de groente relatief duur. Het steken van asperges begint in Nederland in april. De laatste dag waarop wordt gestoken, is traditioneel de feestdag Sint Jan op 24 juni.

Witte asperges groeien in een opgehoogd grondbed, in het volkomen donker. Ze worden geoogst, voordat ze boven de grond uitsteken. Als de asperges een paarsblauwe of groene kop hebben, dan zijn ze te laat geoogst, zodat ze met het daglicht in aanraking zijn geweest.

Van april tot 24 juni zijn de witte asperges van de koude grond verkrijgbaar. Voor en na deze maanden komen ze uit de kas.
In dezelfde periode als de witte asperges komen de groene asperges van de koude grond. Groene asperges worden geoogst als ze circa 25 cm boven de grond uitsteken. Groene asperges zijn wat geuriger en sterker van smaak dan witte.

Superior Queens

De gastronomie wil de lekkerste asperges serveren van een constante kwaliteit. Teboza en Rungis zetten het aspergepartnership ook dit seizoen voort.

Gert Jan Zonneveld Piek: "2 jaar geleden heb ik Will Teeuwen, de gepassioneerde Limburgse aspergeteler van Teboza, tijdens een culinaire reis ontmoet. In die tijd hebben we veel gebrainstormd over de kwaliteiten van asperges en wat onze klanten uit de gastronomie belangrijk vinden aan de koningin der groenten."

"Vorig jaar zijn we van start gegaan met Superior Queens, die worden geteeld op de wat zanderige, met basismineralen houdende, Limburgse grond. Deze koninginnen zijn iets duurder dan de gewone AA asperges, door de manier van telen, steken en sorteren. Maar als men eenmaal met Superior Queens heeft gewerkt, weet men dit te waarderen. Ook de andere kwaliteiten asperges van Teboza voeren wij in ons assortiment. Maar vraagt men om de lekkerste asperges, dan adviseren wij Superior Queens. Gasten die een restaurant bezoeken, hebben verwachtingen die boven het gewone niveau uitstijgen. Onder het motto ‘overtref de verwachtingen’ zijn Superior Queens wat ons betreft de beste keuze. Bereiding en presentatie is heel belangrijk. Maar de beleving rond een product is zeker ook een toegevoegde waarde voor een restaurateur”. En ‘het verhaal achter Superior Queens’ is een smakelijke voor aan tafel:

Superieure asperges telen is een prachtig, oud ambacht.
Het vraagt veel kennis, gevoel en hartstocht. De familie Teeuwen, van de firma Teboza, beheerst dit vak al generaties lang. Omdat de huidigeproductiemethoden steeds meer worden vertaald in kwantiteit i.p.v. kwaliteit, heeft Teboza besloten om deze oude ambacht weer op te pakken.

Vol trots en passie wordt ook dit jaar weer deze bijzondere asperge gepresenteerd: de Superior Queens. Een asperge die volledig op traditionele en duurzame wijze is geteeld. Maar ook een asperge die de natuur in de hoogste mate respecteert en waardeert.

Ervaart u het zelf: de aller natuurlijkste en dus allerbeste asperge ter wereld. Zoals de grootouders van familie Teeuwen haar ook koesterde en teelde, heet vanaf nu: Superior Queens

Biologisch
De meest planeetvriendelijke manier om asperges te telen is op biologische wijze. Er wordt zo geen gebruik gemaakt van kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Planten krijgen de tijd om te groeien in hun natuurlijke tempo. Het duurzame, verstilde tempo van de asperge. Dit bevordert uiteraard ook de kwaliteit. Zowel van de smaak, als van onze gezondheid.

Twaalf uur vers
Verser kan het nauwelijks. In 12 uur van steker naar in uw keuken..

Dat lukt alleen als je de logistieke keten volledig beheerst. En dat doet Teboza. Daarom wordt die tijdsgarantie geven. In één run van het veld op het bord!

Jong en zacht van smaak
Jong is bijna altijd lekkerder. Dat geldt ook voor de asperge(plant.) Daarom komen onze Superior Queens van velden die jong en energiek zijn. Ons parool is: lekker jong is lekker zacht. Alle asperges worden zorgvuldig met de hand uitgekozen.

Hand geselecteerd
Alle asperges worden zorgvuldig met de hand geselecteerd. Dan scheid je het kaf van het koren, de aller-allerbeste. En alleen die allerbeste mogen een Koninklijke naam dragen: Superior Queens.

Bio is beter
Biologisch geteelde asperges zijn van nature rijk(er) aan antioxidanten. Ze zijn dus gezonder. Want antioxidanten hebben een beschermende werking. Ze verlagen vooral het risico voor hart- en vaatziekten.

Het grappige is: ‘Koningin is superman’.  In principe zijn er mannelijke en vrouwelijke aspergeplanten. Aan de vrouwelijke planten groeien bloemen waaruit bessen met zaden ontstaan. Maar dat kost die planten wel enorm veel kracht en energie. En dat is een flink nadeel bij de productie van de asperges.

Het scheelt wel zo’n 40% met de mannelijke planten. Daarom is men op zoek gegaan naar zogenaamde ‘supermannen’. Een ras, wat puur en alleen maar mannetjes voortbrengt. Een uitermate lastige en langdurige kwestie. Uiteindelijk is het gelukt om zaad te winnen uit een enkel verdwaald besje van een mannelijke plant. Hieruit is een ras ontwikkeld, dat voor driekwart mannelijke planten voortbracht. Van die planten bleek één op de drie een soort superman, met speciale geslachtskenmerken die ervoor zorgen dat alle nakomelingen mannelijk zijn. En zo is het dus gekomen, dat de huidige koningin in principe uit één enkele koning is ontstaan”.

Een cadeautje van eigen bodem
Het is de bodem van Limburg die mede de smaak van de asperge bepaalt. De wat zanderige grond, met basismineralen van een overstromende en meanderende Maasrivier, is bij uitstek geschikt voor de Superior Queens. Deze zandgrond zal de smaak van de asperge niet of nauwelijks beïnvloeden zodat de pure smaak behouden blijft. De bodem is licht genoeg voor de asperge om te groeien en voedzaam genoeg om stevig en extra smaakvol te kunnen zijn.

Superior Queens, exclusief verkrijgbaar bij Rungis


Schrijf je in voor de gratis kokswereld nieuwsbrief

Meer foto's

Samenwerking

Leveranciers

Rungis BV
enthousiast over groenten

Nice to Meat
meat is art

Unilever Food Solutions
ontvang gratis proeflepel!

Hanos Horeca Groothandel
wereld in vers &(non-)food

Schmidtzeevis Rotterdam
alleen de beste vis

Webwinkels

Koksmessen
bij knivesandtools.nl

Libre Verpakkingen
vacuumzakken en meer

Kokswinkel.nl
online winkel voor koks

Werken en leren

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca

De Culinaire Makelaar
voor detachering van koks

Deel dit artikel

Gastronomie

Restaurantgidsen