Versmarkt Rungis in Parijs

Rungis: de grootste versmarkt van Europa
Ruim dertig jaar geleden verhuisden de beroemde Parijse Hallen (Les Halles), die al sinds 1183 in het centrum van Parijs waren gevestigd, naar het handelsterrein Rungis, zo’n 6 kilometer ten zuiden van de Franse hoofdstad. Inmiddels is Rungis uitgegroeid tot de grootste versmarkt van Europa.

In Rungis wisselen tijdens de nachtelijke uren vele verse producten van eigenaar. Op een oppervlakte van in totaal 232 hectare wordt jaarlijks 1,5 miljoen ton aan vlees, vis, fruit, groente en andere versproducten verhandeld. Rungis telt 12.000 personeelsleden en er zijn 14.000 bedrijven gevestigd. Dagelijks komen er 20.000 bezoekers over de vloer, die samen voor een jaarlijkse omzet van ruim 7 miljard euro zorgen.

Maar liefst 18 miljoen Europese consumenten worden vanuit de hallen van verse
voedingsproducten voorzien, waarvan 12 miljoen in een straal van 150 km rond Parijs wonen. Het komt er op neer dat één vijfde deel van de Franse bevolking producten van Rungis afneemt. Maar ook Nederlandse consumenten dragen hun steentje bij, want ook Nederlandse leveranciers en restaurants halen hier hun producten.

De groente- en fruithandel start op Rungis ’s ochtends om 5 à 6 uur en loopt om 11 uur ten einde. Het groente- en fruitaanbod op de groothandelsmarkt is grotendeels van Franse origine. Uit Nederland komen onder meer trostomaten, komkommers, paprika’s en spruiten.

Ook de vishandel is diep in de nacht al in volle gang, met zowel zout- als zoetwatervis afkomstig uit alle windstreken. Naast verse vis biedt Rungis ook een zeer uitgebreid aanbod aan vlees en organen. Vanwege de strenge hygiënevoorschriften met betrekking tot vlees en organen zijn de diverse bedrijfjes die deze producten verhandelen, gehuisvest in een eigen eenheid.

Naast groente en fruit, vis en vlees worden in de hallen bovendien ook kaas,
zuivelproducten en kruiden verhandeld. Wat alle producten met elkaar gemeen hebben, is - behalve hun versheid - het hoge kwaliteitsniveau: klasse II-producten zijn hier niet te bespeuren.

Meer foto's

Samenwerking

Leveranciers

Rungis BV
enthousiast over groenten

Nice to Meat
meat is art

Unilever Food Solutions
ontvang gratis proeflepel!

Hanos Horeca Groothandel
wereld in vers &(non-)food

Schmidtzeevis Rotterdam
alleen de beste vis

Webwinkels

Koksmessen
bij knivesandtools.nl

Libre Verpakkingen
vacuumzakken en meer

Kokswinkel.nl
online winkel voor koks

Werken en leren

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca

De Culinaire Makelaar
voor detachering van koks

Deel dit artikel

Gratis nieuwsbrief

Gastronomie

Restaurantgidsen