Pagina 1 van 1

tonkabonen

Geplaatst: 15 feb 2006, 22:15
door danny
Weet iemand wanneer de grens per persoon is bereikt als het gaat om dosering van tonkabonen??

Ik doe altijd maar heel voorzichtig i.v.m de cumarine-allergie-kans.

heeft iemand hier begrijpbare harde feiten over?


groeten ,

Danny

Geplaatst: 15 feb 2006, 22:33
door Webmaster
Beste Danny,

Tonkabonen, vallen onder de wet geest veruimende middelen, iemand van mijn werk is ooit naar Brazillie geweest en daar zijn ze heel goedkoop, maar ze mee te nemen in groot hoveelheid (spreek ik van een paar honderd gram) is verboden en staat op de lijst als verdovende middelen ik geloofde het zelf niet en heb Schiphol zelf gebeld.

Tonkabonen, gebruikte ik voor ijs, Leo weet te verhouding wel denk ik :) ben mijn recept kwijt :(

Afbeelding

Sorry ik kan je verder niet helpen maar ik dacht stukje extra info over tonkabonen is nooit weg :)

Geplaatst: 15 feb 2006, 22:51
door ralph geerts
denk dat je moet gebruiken tot je goede smaak ervan hebt.

Tonkabonenroomijs

Geplaatst: 16 feb 2006, 00:36
door Pascal
Tonkabonenroomijs

Ingrediënten:

- ½ liter volle melk
- ¼ liter room
- 1 gespleten vanillestokje
- 3 tonkabonen
- rasp van 1 citroen
- 90 gram vanillesuiker
- 12 eierdooiers
- 225 gram witte basterdsuiker

Werkwijze:

Breng de melk, room, gespleten vanillestokje, geraspte tonkabonen, citroenrasp, en de vanillesuiker aan de kook.

Laat onder een deksel 20 minuten zachtjes trekken.

Klop de dooiers los met de basterdsuiker en giet hierop iets van de vloeistof.

Doe deze massa terug bij de melk en breng dit onder voortdurend roeren aan de kook en laat binden.

Passeren door een zeef en snel terug koelen.

Opdraaien in de ijsmachine.

Geplaatst: 16 feb 2006, 08:07
door ralph geerts
mag je die compositie koken dan :S

Geplaatst: 16 feb 2006, 10:59
door Leo
als je zo'n recept weer leest...he..

stel ik me af en toe ook verschillende vragen

hoe zwaar zijn de eidooiers?
koken...tja..ook 'n ruim begrip

en waarom witte basterd suiker??

zal niet weg nemen dat het 'n lekker recept is..
maar merk ook aan me zelf, dat recepten gedetailleerde moeten om het aan andere mensen te geven.

Geplaatst: 16 feb 2006, 11:28
door Pieter
Sorry dat ik offtopic ga maar waar kan ik tonkabonen bestellen als particulier ?
Hier achter zit een sligro maar heb geen pasje. Op de zaak hebben we een creme brulee met tonkabonen, en dat is zooooo lekker :)

Geplaatst: 16 feb 2006, 12:01
door Leo
ik zou het niet weten waar je die kan kopen..
je kan ze denk ik wel via internetbestellen

Geplaatst: 16 feb 2006, 12:22
door Pieter
Alleen op sites als botanic art waar ze als drugs verkocht worden. Dus duur, en veel verzendkosten.

Geplaatst: 16 feb 2006, 13:58
door danny
vanille venture ,,,,,,,,,,,,,nouveu finesse etc etc
Zelfs bij toko's en van die wicka winkeltjes

Ik gebruik voor tien man ongeveer 4 bonen in recepten
iemand geinterreseerd??
van mij zijn bijna op

Geplaatst: 16 feb 2006, 14:11
door Leo
ik bestel ze altijd bij de ISPC.

gebruik op 'n recept van 2 liter 8 bonen. Die maal ik dan in 'n koffie molen.

Vandaag stond er stukje in het AD over 'n dessert wat ze gegeten hadden bij ons.
"we gaan verder met een vijgentaartje met hazelnootcrumble en tonkabonenijs en De Gieser Wildemannetjes uit de oven. De stoofpeertjes overtreffen onze verwachting. Een ware traktatie. De structuur van het het tonkabonen is zeer verfijnd. Zulk lekker ijs hebben we nog nooit gegeten. Mijn tafelgenoot vraagt een extra bolletje"

Nagerecht kreeg als punt 'n 9.5
Toch leuk als je dat dan in de krant leest.

Geplaatst: 16 feb 2006, 15:36
door ralph geerts
hoppa

Geplaatst: 16 feb 2006, 23:06
door Pieter
danny schreef:vanille venture ,,,,,,,,,,,,,nouveu finesse etc etc
Zelfs bij toko's en van die wicka winkeltjes

Ik gebruik voor tien man ongeveer 4 bonen in recepten
iemand geinterreseerd??
van mij zijn bijna op
Als je bonen wilt bestellen dan heb ik wel intresse.

Geplaatst: 17 feb 2006, 09:40
door danny
over 2 weken ga ik weer naar Zandhoven.

250 gram verse tonkabonen uit Venezuela---------------------40 euro.

Dus nemen we ieder de helft dan ben je 20 euro kwijt.
Ze zijn in de koelkast over het algemeen 6 maanden houdbaar.(ik zag dat ze bij ISPC in kast lagen , niet in koelkast)

Omdat je er zo weinig van gebruikt en zo lang mee kan doen is de prijs helemaal niet hoog...

Geplaatst: 17 feb 2006, 12:08
door Pieter
Ik gebruik ze niet zo regelmatig, dus zoek gewoon zo'n klein potje gedroogde voor als ik weer eens creme brullee of ijs ga maken.

Geplaatst: 17 feb 2006, 13:58
door ralph geerts
20 euro is toch niks dan

Geplaatst: 17 feb 2006, 23:30
door Pieter
Ja is eigenlijk wel prima ook, droog ze anders zelf wel.

Wil je ze dan met de post versturen voor me ?

Geplaatst: 17 feb 2006, 23:31
door Haute-cuisine.nl
Ik heb even gezocht naar de allergie waar de vraag oorspronkelijk over ging en er zijn geen uitgebreide onderzoeken gedaan op het gebied van de stof coumarine, het lijkt er op dat het niet echt kwaad kan. (Het is niet toegestaan om het in pure vorm te gebruiken) ook komt de stof voor in kaneel. Volgens mij moet er best wel veel van eten en je zal dan eerder misselijk zijn van het vele eten dan dat je er ziek wordt van coumarine die er in zit.

Geplaatst: 19 feb 2006, 15:43
door danny
niet echt kwaad kan??
Even doorzoeken dan!
Het is schadelijk voor lever en zeker bij mensen die er gevoelig voor zijn of zwak.
Coumarine is de zelfde giftige stof die bereklauw gevaarlijk maakt.
Ook bereklauw kan een prachtig product leveren!!
Als je een bundel jonge bereklauwbladeren laat drogen dan ontstaat daar een laag "cumarine" op.
In Rusland is diot een opperdelicatesse.

Ook veelvuldige aanraking met tonkabonen kan tot rare reacties leiden.
Gezwollen wondjes en jeuk is niet zeldzaam.

Een heleboel van de tonkaboon zou zelfs dezelfde werking kunnen hebben als hallucinerende middelen..............Medereden waarom ze in Belgie verboden zijn voor consumtie

Geplaatst: 19 feb 2006, 16:30
door Haute-cuisine.nl
Maar dat is alleen als je erg gevoelig of een allergie van heb

Geplaatst: 19 feb 2006, 16:57
door Leo
nootmuskaat is toch zo'n product wat "bepaalde" eigenschappen heeft..

anyway...waar zou het "beste" antwoord kunnen vinden over tonkabonen?

Geplaatst: 19 feb 2006, 23:02
door Pieter
Zou de voedsel en waren autoriteit je niet meer kunnen vertellen. Anders misschien een universiteit die zich met voedselwetenschappen bezig houd ?

Geplaatst: 20 feb 2006, 10:47
door Haute-cuisine.nl
Maar als voedingscentrum er zich niet verder op toespits lijkt me vrij duidelijk dat voor het leeuwedeel van de mensen er geen last van zal ondervinden. Anders ze toch wel een onderzoek over instellen ?

Geplaatst: 21 feb 2006, 13:48
door danny
Haute-cuisine.nl schreef:Maar dat is alleen als je erg gevoelig of een allergie van heb

neen iedereen!!!
Anders zou iemand ook tegen bereklauw kunnen.