Pagina 1 van 1

Natuurkundige en (bio) chemische veranderingsprocessen ?????

Geplaatst: 02 feb 2006, 15:25
door jalina
Heeft iemand enig idee waar ik iets kan vinden over natuurkundige en (bio)chemische veranderingsprocessen aan producten.

Het is een opdracht van mijn BPV werkboek.
Ik kan er nix over vinden op internet en in boeken!
:?: :?: :?

groetjes!!

Geplaatst: 02 feb 2006, 16:25
door Haute-cuisine.nl
Op de site van niels (www.nielsvdberg.nl) kun je een hoop erover vinden en misschien als de vraag hier stelt komt er misschien iemand met het juiste antwoord

Geplaatst: 02 feb 2006, 16:33
door ralph geerts
ofje gaat de 13e naar wageningen

Geplaatst: 03 feb 2006, 00:42
door Leo
tja..kan daar kan je alles vragen!

8)

Geplaatst: 03 feb 2006, 00:51
door ralph geerts
als je duft

Geplaatst: 03 feb 2006, 21:05
door waal
13 feb?

Geplaatst: 03 feb 2006, 23:31
door ralph geerts
zie evenementen topics

Geplaatst: 04 feb 2006, 23:56
door jalina
13 feb??
Wat is daar dan te doen?/

Kan het zo ff niet vinden onder evenementen.

Geplaatst: 04 feb 2006, 23:57
door jalina
enne tuurlijk durf ik dat wel!
hahahahahaha!!

Geplaatst: 05 feb 2006, 04:24
door Leo
ok..wat wil je dan vragen??????
niets is te gek
:roll:

Geplaatst: 05 feb 2006, 14:44
door ralph geerts

Geplaatst: 06 feb 2006, 20:32
door jalina
okey dank je!
Zal wel ff kijken of ik daar heen ga

Moet op maandag altijd naar school toe duzzzz

:roll:

Geplaatst: 07 feb 2006, 01:42
door ralph geerts
gewoon vrij vragen hier kun je meer leren.

Geplaatst: 08 feb 2006, 11:39
door jalina
ben al een paar keer niet op school geweest en vorige week ben ik ook al eerder weg gegaan want we gingen naar een beurs in groningen (martini plaza) :wink:

Viel wel tegen hoor die beurs, was echt heel erg klein en niet veel bijzonders. :?

Ik zie wel even of ik de 13e heen ga!
Zit ook met vervoer heb mijn rijbewijs nog niet gehaald! :(

Geplaatst: 08 feb 2006, 11:46
door Leo
ralph pikt je wel op! :evil:

Geplaatst: 08 feb 2006, 15:39
door ralph geerts
zal het aan mark vragen

Geplaatst: 08 feb 2006, 17:00
door jalina
jaja dat zal wel!
Maare ik ga niet zomaar met vreemde mannen mee! :wink:
hahahahahaha!

Geplaatst: 08 feb 2006, 22:56
door ralph geerts
wij zijn helemaal niet vreemd .. nou mark dan een beetje

Geplaatst: 08 feb 2006, 23:02
door Leo
:D

Geplaatst: 09 feb 2006, 01:11
door Haute-cuisine.nl
:?: Ik raar ? valt best mee .... maar om niet te veel het onderwerp af te wijken 8) ..... mocht dus niet komen naar wageningen en heb je nog steeds vragen kom dan maar op met die vragen doe graag kennismetingen

Geplaatst: 09 feb 2006, 16:35
door jalina
okey,

Ik moet omschrijven wat er bedoeld wordt met natuurkundige veranderingsprocessen wordt bedoeld, en dat ook met (bio)chemische veranderingprocessen.

Nou weet ik wel dat natuurkundig iets met schimmels enzo te maken heeft maar ja hoe leg je het uit!

en ook moet ik de relatie ertussen beschrijven.

Ik kon dit in niet een boek vinden en ook op internet niet.
Als ik het in een zoekprogramma opzoek krijg ik veel pagina over wageningen! staat alleen nix op daarover.

dus misschien toch maar naar wageningen dan?

Geplaatst: 09 feb 2006, 23:22
door ralph geerts
ik denk dat natuurkundige veranderingen alles is wat door de natuur zelf in gang wordt gezet.. het rotten van hout en het kleuren van een blad in de herfst.

chemi is door hulp van mens bv het winnen van cocaine uit coco bladen

Geplaatst: 10 feb 2006, 00:03
door Leo
mocht dat kloppen is dat wel 'n apart voorbeeld...

:shock:

Geplaatst: 10 feb 2006, 08:10
door ralph geerts
ja

Geplaatst: 10 feb 2006, 13:17
door Haute-cuisine.nl
Jaja .....euhmmm
Allereerst geen makkelijke vraag, maar voor zover er ik een antwoord op kan geven zal ik gewoon voorbeelden gebruiken uit de keuken.

Natuurkundige processen zijn de veranderingen van een producten die weer in zijn orginele staat zijn terug te brengen zoals water naar een ijsblokje en kan weer gesmolten worden
Biochemische processen zijn de veranderingen van een producten die niet in zijn orginele staat zijn terug te brengen zoals bakken van een ei
E
n de relatie tussen allebei de veranderingen is de temperatuur

Hopelijk heb je hier wat aan ...

Totaal oninteressante indeling

Geplaatst: 11 feb 2006, 01:09
door Niels
Beste Jalina,

Volgens mij is het helemaal niet zo belangrijk om veranderingsprocessen een naam te geven.
Wat maakt het uit of het natuurkundig, scheikundig, biologisch, chemische of biochemisch is?
Ik denk dat het belangrijker is dat je enig idee gaat krijgen waarom je een sperzieboon in kokend water met zout zonder deksel blancheert of waarom je stukje vis niet al te warm moet worden tijdens de bereiding.

Een goede bron voor deze info is bijvoorbeeld Over eten en koken van Harold Mc Gee, te koop voor twee tientjes in de betere boekwinkel.

Maar om terug te komen op je opdracht:
"Ik moet omschrijven wat er bedoeld wordt met natuurkundige veranderingsprocessen wordt bedoeld, en dat ook met (bio)chemische veranderingprocessen."

Ik zou niet weten hoe die totaal oninteressante indeling te maken, als iemand het wel weet hoor in het graag.

http://www.kokenchemie.nl

Geplaatst: 11 feb 2006, 11:19
door Haute-cuisine.nl
Niet helemaal mee je eens niels

Geplaatst: 11 feb 2006, 11:54
door Leo
ok..vertel..

Geplaatst: 12 feb 2006, 00:09
door ralph geerts
ik denk dat het wel belangrijk is... je wilt toch weten waarom iets veranderd dus dan moet je weten of het een chemische of natuurlijke reactie is van je product.

Geplaatst: 13 feb 2006, 07:20
door jalina
het is ook niet iets wat ik helemaal wil uitpluizen ofzo,
maar moet het wel uitwerken,
is een opdracht van het werkboek!

Maar ik zal kijken of ik dat boek kan vinden...
Voorbeelden heb ik niet zo veel aan.
Moet het alleen uitleggen wat er mee bedoeld wordt,ookal is het niet zo interessant! :roll:

Geplaatst: 13 feb 2006, 07:22
door Leo
jalina schreef:het is ook niet iets wat ik helemaal wil uitpluizen ofzo,
maar moet het wel uitwerken,
is een opdracht van het werkboek!

Maar ik zal kijken of ik dat boek kan vinden...
Voorbeelden heb ik niet zo veel aan.
Moet het alleen uitleggen wat er mee bedoeld wordt,ookal is het niet zo interressant! :roll:
enkele mensen op dit forum, die "Moeten" niet meer voor school, maar die "WILLEN" het graag weten.. Hoe meer je weet van dit soort ontwerpen, hoe "beter" je kan gaan koken. Omdat je het gewoon beter begrijpt wat er aan de hand is.

Geplaatst: 13 feb 2006, 18:31
door jalina
ja daar heb je wel gelijk in!
:lol:
het is alleen zo fustrerend dat je er niet veel over kunt vinden.
Voorbeelden kunnen heel veel me wel geven.
Maar ik moet het omschrijven en dat is wat lastiger. :?

Ik wil het ook allemaal graag leren en weten, :D
Maar ik moet nog zo veel leren, dus hier verdiep ik me nog niet te veel in.
Misschien als ik klaar ben met school.
In mei heb ik praktijkexamen, dus daar ga ik me eerst maar mee bezig houden!
:wink:

Geplaatst: 15 feb 2006, 00:02
door Haute-cuisine.nl
Ik dacht dat ik het al redelijk had omschreven ...
Natuurkundige processen zijn de veranderingen van een producten die weer in zijn orginele staat zijn terug te brengen zoals water naar een ijsblokje en kan weer gesmolten worden
Biochemische processen zijn de veranderingen van een producten die niet in zijn orginele staat zijn terug te brengen zoals bakken van een ei en de relatie tussen allebei de veranderingen is de temperatuur

Geplaatst: 16 feb 2006, 12:40
door jalina
kijk daar heb ik wat aan!
dank je wel!!!!! :)

Heb ook al op de site gekeken van niels vd berg (koken en chemie)
Nu kan ik eindelijk verder!

Marc (Haute-cuisine.nl) zijn antwoord moet je hebben.

Geplaatst: 17 feb 2006, 21:40
door Niels
Chemische veranderingen:
· Niet eenvoudig omkeerbaar

Voorbeeld 1:
Koken van een ei:
Het coaguleren (stollen) van eiwitten in zowel het eiwit als in de eidooier met als gevolg een stevige structuur die niet transparant is.

Voorbeeld 2:
Maillard-reactie:
Wat er gebeurt bij karamellisatie suiker is denk ik wel bekend.
Een ander proces is de bruiningsreactie die bijvoorbeeld verantwoordelijk is voor de kleur en het aroma van broodkorstjes, chocolade, koffiebonen, donkerebiersoorten, geroosterd vlees en geroosterde noten: voedingsmiddelen die niet in eerste instantie uit suikers bestaan.
Het begin wordt gevormd door de reactie van een koolhydraat, een vrij suikermolecule of een in zetmeel gebonden suikermolecule, met de stikstof bevattende aminogroep van een aminozuur, dat zelf ook weer vrij kan zijn of onderdeel van een eiwitketen. De nu gevormde instabiele, tijdelijke structuur ondergaat opeenvolgende veranderingen, waarbij veel verschillende nevenproducten ontstaan.
Ook hier is het resultaat een vol en intens aroma. Deze reactieketen staat bekend als de Maillard-reactie, genoemd naar zijn Franse ontdekker.

Zowel de karamellistatie als de Maillard-reactie treedt slechts met enige snelheid op bij een relatief hoge temperatuur, van af +/- 150 graden C.

Natuurkundige veranderingen:
· Redelijk eenvoudig omkeerbaar

Voorbeeld 1:
Bevriezen en ontdooien van water

Voorbeeld 2:
Opstijven chocolademousse m.b.v. gelatine en chocolade:
De gelatine vormt tijdens het afkoelen een draden netwerk waardoor de mousse stevig wordt, bij verwarming smelt het netwerk weer, dit kan herhaald worden.
De chocolade bevat cacao boter (eventueel samen met ander vet), bij koude is dit vet stevig, bij warmte vloeibaar, ook dit kan herhaald worden.

http://www.kokenchemie.nl

Geplaatst: 17 feb 2006, 21:41
door Niels
:lol:

Geplaatst: 17 feb 2006, 23:04
door Haute-cuisine.nl
Ik denk dat ze dat al heeft gedaan, sterker nog volgens mij ook al ingeleverd, je komt er namelijk een beetje laat mee !!!

Geplaatst: 18 feb 2006, 11:01
door Willem-chef
idd, het boek van McGee halen, een must voor de prof-kok (in spé)

Geplaatst: 20 feb 2006, 13:24
door jalina
Dat boek heb ik nog niet, dus misschien haal ik hem wel op!
Maar ik heb mijn opdracht al wel afgemaakt! :D
Dankzij niels vd berg!

Super bedankt allemaal!!!

:lol:

Geplaatst: 21 feb 2006, 00:15
door Niels
:lol:

Geplaatst: 21 feb 2006, 09:00
door ralph geerts
Go niels :D

wanneer kom je op tv ;)

Geplaatst: 21 feb 2006, 17:57
door waal
wat is dat voor een boek?
en wat is de titel?

Geplaatst: 21 feb 2006, 18:28
door Leo
Harold McGee

over eten & koken
isbn:9035118197