"Smart" Foods en Nano-technology
Geplaatst: 05 feb 2010, 12:45
Als het aan o.a. Nestlé en Kraft ligt is het moleculair koken en alles er om heen iets hopeloos ouderwets. Volgens hen is de toepassing van nano-technologie in de landbouw en voedselmiddelenindustrie dé toekomst. Nu al zijn er meer dan driehonderd produkten op de markt.
In de nabije toekomst kan "smart" verpakking voedsel of ingrediënten die dreigen te bederven langer houdbaar houden, het voedsel aanpassen aan de nutritionele of voorkeuren van de gebruiker en de nano-technologie meer en meer in de landbouw toegepast worden (genetisch gemanipuleerd is overigens iets heel anders).
Nano zijn dingen die een afmeting van minder dan 100 nanometer (nm) hebben, ik kan dat nu wel in nullen en komma's en een één gaan schrijven maar beter is het om het in verhouding te plaatsen : een DNA staal is 2.5 nm breed, een proteine molecuul 5 nm, een rode bloedcel 7000 nm en de doorsnede van een menselijk haar : 80.000 nm.
In feite wordt als de mensenhand er aan te pas komt in de nanotechnologie de natuur afgebroken en herbouwd tot op het niveau van atomen en moleculen. In feite ligt het in de bedoeling van de betrokken wetenschappers om in staat te zijn de wereld te kunnen 'heropbouwen' afhankelijk van onze behoeften. Door manipulatie van de atomen kan men een brede waaier aan nieuwe materialen, apparaten, levende organismen (vlees, fruit, groenten) en technologische systemen ontwikkelen. (http://nanotechproject.org" onclick="window.open(this.href);return false;).
De Helmut Kaiser Consultancy Group, een pronanotechnology analist, schat dat er meer dan 300 nano-food produkten op de markt zijn (http//:hkc22.com). Het exacte aantal is onmogelijk te achterhalen vanwege grote verschillen in ingrediënten vermelding in diverse landen. Geschat word dat rond 2015 meer dan 40% van ons voedsel in de supermarkt gebaseerd zal zijn op nano-technologie.
In de nano-food industrie focust men op 4 pijlers :
1. nano-modificatie van zaad en fertilisers / pesticides
2. voedsel versterking en verbetering alsmede modificatie
3. interactief "smart" food
4. "smart" verpakking en food tracking (tracking van de fabriek tot de supermarkt en tot in uw keukenkast.......)
1. Door "atomic engineering" kan men o.a. de kleur, groeiseizoen en opbrengst van gewassen en fruit veranderen, manipuleren (http://www.etcgroup.org" onclick="window.open(this.href);return false;).
3. INTERACTIEF SMART FOOD : bedrijven als Nestlé en Kraft ontwikkelen momenteel interactieve "smart" foods die het voedsel kunnen personaliseren, en op aanvraag van kleur, smaak, geur of voedingswaarde kunnen veranderen. Kraft heeft bijvoorbeeld een heldere, smaakloze drank die honderden latente nano-capsules bevat. Het op een bepaalde manier instellen van een huis, tuin en keuken microwave is voldoende om de gewenste nano-capsules te activeren en zo het product de door de consument gewenste smaak, kleur, concentratie, dichtheid en zelfs voedingswaarde te geven. Daarnaast kunnen smart-foods ook detecteren waar iemand allergisch voor is en dan het betreffende ingrediënt blokkeren.
Smart-packaging kan dan bijvoorbeeld weer in de verpakking opgeslagen extra dingen toevoegen voor dieetpatiënten zoals bijvoorbeeld calcium moleculen. Meer informatie : Friends of the Earth Australia Nanotechnology Project http://nano.foe.org.au/" onclick="window.open(this.href);return false; (en in meer detail : http://nano.foe.org.au/node/198" onclick="window.open(this.href);return false; en http://nano.foe.org/au" onclick="window.open(this.href);return false; node/226 en http://nano.foe.org/node/233" onclick="window.open(this.href);return false;)
In de nabije toekomst kan "smart" verpakking voedsel of ingrediënten die dreigen te bederven langer houdbaar houden, het voedsel aanpassen aan de nutritionele of voorkeuren van de gebruiker en de nano-technologie meer en meer in de landbouw toegepast worden (genetisch gemanipuleerd is overigens iets heel anders).
Nano zijn dingen die een afmeting van minder dan 100 nanometer (nm) hebben, ik kan dat nu wel in nullen en komma's en een één gaan schrijven maar beter is het om het in verhouding te plaatsen : een DNA staal is 2.5 nm breed, een proteine molecuul 5 nm, een rode bloedcel 7000 nm en de doorsnede van een menselijk haar : 80.000 nm.
In feite wordt als de mensenhand er aan te pas komt in de nanotechnologie de natuur afgebroken en herbouwd tot op het niveau van atomen en moleculen. In feite ligt het in de bedoeling van de betrokken wetenschappers om in staat te zijn de wereld te kunnen 'heropbouwen' afhankelijk van onze behoeften. Door manipulatie van de atomen kan men een brede waaier aan nieuwe materialen, apparaten, levende organismen (vlees, fruit, groenten) en technologische systemen ontwikkelen. (http://nanotechproject.org" onclick="window.open(this.href);return false;).
De Helmut Kaiser Consultancy Group, een pronanotechnology analist, schat dat er meer dan 300 nano-food produkten op de markt zijn (http//:hkc22.com). Het exacte aantal is onmogelijk te achterhalen vanwege grote verschillen in ingrediënten vermelding in diverse landen. Geschat word dat rond 2015 meer dan 40% van ons voedsel in de supermarkt gebaseerd zal zijn op nano-technologie.
In de nano-food industrie focust men op 4 pijlers :
1. nano-modificatie van zaad en fertilisers / pesticides
2. voedsel versterking en verbetering alsmede modificatie
3. interactief "smart" food
4. "smart" verpakking en food tracking (tracking van de fabriek tot de supermarkt en tot in uw keukenkast.......)
1. Door "atomic engineering" kan men o.a. de kleur, groeiseizoen en opbrengst van gewassen en fruit veranderen, manipuleren (http://www.etcgroup.org" onclick="window.open(this.href);return false;).
3. INTERACTIEF SMART FOOD : bedrijven als Nestlé en Kraft ontwikkelen momenteel interactieve "smart" foods die het voedsel kunnen personaliseren, en op aanvraag van kleur, smaak, geur of voedingswaarde kunnen veranderen. Kraft heeft bijvoorbeeld een heldere, smaakloze drank die honderden latente nano-capsules bevat. Het op een bepaalde manier instellen van een huis, tuin en keuken microwave is voldoende om de gewenste nano-capsules te activeren en zo het product de door de consument gewenste smaak, kleur, concentratie, dichtheid en zelfs voedingswaarde te geven. Daarnaast kunnen smart-foods ook detecteren waar iemand allergisch voor is en dan het betreffende ingrediënt blokkeren.
Smart-packaging kan dan bijvoorbeeld weer in de verpakking opgeslagen extra dingen toevoegen voor dieetpatiënten zoals bijvoorbeeld calcium moleculen. Meer informatie : Friends of the Earth Australia Nanotechnology Project http://nano.foe.org.au/" onclick="window.open(this.href);return false; (en in meer detail : http://nano.foe.org.au/node/198" onclick="window.open(this.href);return false; en http://nano.foe.org/au" onclick="window.open(this.href);return false; node/226 en http://nano.foe.org/node/233" onclick="window.open(this.href);return false;)