Food Inc.

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 344
Lid geworden op: 24 apr 2006, 22:06

Food Inc.

Bericht door Tim » 05 nov 2009, 20:27

Als koks/consument willen we ons allemaal zo bewust mogelijk maken over wat wij kopen, koken, eten en weer verkopen.
Wat eten wij, waar komt ons eten vandaan, hoe word het geproduceerd en wat eten de dieren om te groeien?
Een ieder die dit interessant vind zou serieus moeten overwegen om deze documentaire te kijken, het heeft mij in ieder geval een stuk bewuster gemaakt dan dat ik al was. Ik heb het namelijk over de film "Food inc" hieronder staat een recensie en een http verwijzing naar de film op imdb.
Als je niet aan de film kan komen, laat dan eventueel een pb achter en dan kijk ik wat ik kan doen.

Afbeelding
IMDB: Food Inc


De natuur is perfect. De natuur is in volledige balans en ze is niet enkel en alleen ingericht op de mens. Dat laatste lijken we steeds meer te vergeten. Om deze reden is niet alles wat de natuur doet “logisch” voor mensen of door mensen te bevatten, of het nu klimaatveranderingen betreft of natuurlijke catastrofes. Maar iedere poging om de natuur geweld aan te doen op een manier die ‘onnatuurlijk’ is, is gedoemd te mislukken. Het gebied waar we dit het best kunnen zien is de manier waarop we voedsel maken, met onze voedselindustrie, de veeteelt en landbouw. Sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw tot nu zijn landbouw en veeteelt dramatisch meer veranderd dan in de tienduizenden jaren daarvoor. Deze ommekeer is simpelweg samen te vatten in de term grootschalige massaproductie. In plaats van ons respect te blijven betonen voor een natuur die ons van alles voorziet dat we nodig hebben, vonden een aantal bedrijven het nodig haar geweld aan te doen door vee en gewassen als kapitaalgoederen te behandelen en het geheel als een industrieel goed te managen. Met alle gevolgen van dien. Variëteiten nemen af, landbouwgrond verschraalt, vee wordt letterlijk als gevoelloze vleesplanten behandeld en de hoeveelheid gif en hormonen in ons voedsel nemen steeds verder toe. Ook is het systeem eindig en catastrofaal, want het drijft grotendeels op olie, afval en de onwetendheid van de consumenten, die – zij het erg langzaam – steeds meer wakker lijken te worden en de doemsdagmachine in het snotje krijgen die onze voedselindustrie is. Food Inc. vertelt nog eens haarfijn hoe gevaarlijk, onmenselijk en vooral onnatuurlijk dit systeem is. Dit gaat over de zonder twijfel grootste bedreiging van de mens en zijn biotoop op dit moment.

Deze documentaire is niet zozeer op de gemiddelde Zapruderlezer gericht, want die weet inmiddels al hoe ziek de voedselindustrie is al zijn incarnaties is. Ze is door haar opzet meer gericht op de argeloze consument die al snel met de ogen rolt als je iets zinnigs probeert te vertellen over onze voedselindustrie. Food Inc. een verhelderende documentaire door de manier waarop ze gemaakt is en de wijze waarop ze oorzaak en gevolg aan elkaar verbindt. Het jaartal van 1950 als kentering in de historie van voedselvoorziening is zo gekozen, omdat toen de fastfoodindustrie definitief haar intrede had gedaan in de Verenigde Staten en zo de voedselindustrie voor altijd veranderde. Voedsel moet goedkoop en massaal kunnen worden geproduceerd met een constante ‘kwaliteit’ en de hiertoe werden technologie en efficiency tot het uiterste doorgevoerd. Dit heeft geleid tot enorme schaalvergroting en het gebruik van gentech, wat samen met het onzalige patentsysteem ervoor gezorgd heeft dat kleinschalige landbouw buiten de auspiciën van voedselcorporaties onmogelijk werd. De grote medeschuldige is de Amerikaanse overheid geweest, die de teelt van met name maïs in grote mate subsidieerde waardoor de voedselindustrie megagroot kon worden. Maïs wordt niet alleen gebruikt in bijna alle producten die je in een supermarkt kunt vinden, maar ook als veevoer voor runderen. Dat laatste is catastrofaal gebleken, want niet alleen zijn runderen graseters van nature, maar het zorgt ook voor zieke beesten en uiteindelijk zieke mensen. Een soortgelijk verhaal zie je bij de kippenindustrie, waar kippen nooit daglicht zien en zo snel groeien dat hun botten en ingewanden letterlijk achterblijven in groei. Het dierenwelzijn is in de historie van veeteelt nog nooit zo slecht geweest. Om het over de kwaliteit van het vlees maar niet te hebben.

Food Inc. heeft ook veel aandacht voor de enorme pressie die de voedselindustrie uitoefent op de maatschappij om zijn misdadige praktijken voort te kunnen laten duren. De manipulatie van de politiek wordt getoond, de ongelooflijke maffiapraktijken richting de boeren die weigeren zich te conformeren aan de mores van de corporaties (compleet met bedrijfseigen Stasi en kliklijn) en de continue misleiding van de consument die naast een zelfgecultiveerde onwetendheid zoveel mogelijk in het donker wordt gehouden over de reilen en zeilen in deze multimiljarden business. Hoewel de ‘doom en gloom’ niet te ontkennen is – en terecht! – roept de documentaire vooral op tot emancipatie van de consument. De consument brengt bij iedere voedselaankoop als het ware zijn stem uit voor óf tegen deze industrie en heeft wel degelijk een keuze. Die keuze moet gebaseerd zijn op kennis van voedsel, iets wat veel mensen in de loop der jaren verloren zijn. Met die kennis kan de consument laten weten geen voedsel te willen dat op een niet-duurzame en dieronvriendelijke manier is geproduceerd en waar mensen en dieren ondergeschikt gemaakt worden aan een industrieel apparaat dat ons overspoelt met rotzooi en gif. Voedsel dat gesubsidieerd is, van te ver moet komen (of buiten seizoen is) en op een manier verkregen is die niet overeenstemt met de wetten der natuur, moet geboycot worden. De macht van de consumenten is enorm, maar de consumenten dienen zich beter te informeren en principiëler op te stellen, in plaats van hun gezondheid en zelfbeschikkingsrecht met huid en haar over te leveren aan de corporaties.

Deze documentaire is met name gericht op de Verenigde Staten, maar veel van de zaken die besproken zijn hebben ook relevantie in Nederland. Ook wij kennen een extreem doorgevoerde efficiency in onze bio-industrie en hebben ook onze supermarkten vol liggen met rommel die het predicaat voedsel niet eens mag dragen. Het is bizar dat we als consument veel eisen stellen aan en tijd steken in het vinden van de beste en goedkoopste auto of flatscreen, maar enorm naïef en ongeïnteresseerd zijn als het aankomt op het belangrijkste product dat we dagelijks kopen, namelijk ons voedsel. Door goed voedsel te kopen helpen we niet alleen onze gezondheid, maar ook de gezondheid van eerlijke voedselmakers en van onze natuur. Een boodschap die niet vaak genoeg verteld kan worden totdat we van deze corporate voedselkanker verlost zijn.
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin

Gebruikersavatar
chef-dave
Berichten: 354
Lid geworden op: 12 sep 2008, 08:49
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Food Inc.

Bericht door chef-dave » 05 nov 2009, 21:22

Bedankt Tim,
Lijkt me inderdaad een interessante docu die we moeten bekijken.
Het gras is steeds groener aan de andere zijde. Helaas is het dan ook meestal kunstgras!
Dave

Gebruikersavatar
berexstone
Berichten: 673
Lid geworden op: 02 nov 2009, 12:07

Re: Food Inc.

Bericht door berexstone » 05 nov 2009, 22:17

Het is erg, heel erg, maar het word nog erger. Lees maar eens de boeken :
- "The Great Food Swindle" van John Humphreys. Van gefarmde zalm en kabeljauw, via kip tot groenten, ai ai. Deze (Sunday)Times en BBC journalist houd z'n mond niet dicht. Het boek verdween dan ook snel uit de rekken maar is nog altijd te bestellen. Een absolute Must in iedere keuken.
- "Swindled" door Bee Wilson. Dit boek laat zien dat het in 1820, 1920 en zo ook niet al te best was. Tevens de geschiedenis van margarine, een heel verhaal over oplichting bij Basmati rijst en hoe de Italiaanse olijfolie handel écht in elkaar steekt. En nog veel meer natuurlijk.
Het eerste boek verteld wat er nu gebeurd, het tweede behandelt de geschiedenis tot halverwege jaren tachtig. Interessant is om te lezen hoe Ronald Reagan er voor zorgde dat Diet Coke weer verkocht kon worden. Coca Cola wisselde de zoetstof. Uit laboratorium proeven was gebleken dat de oorspronkelijke zoetstof darmkanker veroorzaakte bij ratten. De Diet Coke van nu veroorzaakt 'slechts' hersentumoren bij dezelfde dieren.
Twee grandioze boeken die eigenlijk bij de C-1000 of Albert Heijn aan de kassa te koop te koop zouden moeten zijn.........................

joosthoreca
Berichten: 4
Lid geworden op: 06 mei 2009, 09:25

Re: Food Inc.

Bericht door joosthoreca » 17 nov 2009, 16:46

Ik heb op zondag middag de film gezien. Daarna ben ik toch even wat anders tegen voedsel aan gaan kijken!
Wisten jullie dat er in elk product mais dan wel soja zit.
en in de niet voor de hand liggen de producten wordt het weer als voedsel gebruikt een voorbeeld.
elk kip/koe/zalm/vis dat in de supermarkt ligt krijgt gemanipuleerd mais te eten om van te groeien waarom omdat door het eten van veel mais je
sneller groeit dan natuurlijk en wij de consument eet vervolgens weer die kip/koe/vis/ op nou lekker gezond.

En dan nog maar te zwijgen over de killing fields in amerika.
Echt niet normaal hoe men met dieren omgaat.
En dat gebeurt niet alleen in Amerika.
Als je veel met voedsel bezig bent dan moet je deze docu zien en beleven.
eet smakelijk!

groeten joost horeca.

Plaats reactie