Pagina 1 van 1
Snoekbaars
Geplaatst: 09 feb 2009, 19:10
door Leo
Snoekbaars

Leuke foto's gemaakt bij Schmidtzeevis Rotterdam.
Heerlijke vis zeg. Gelukkig maar een kort seizoen gesloten voor de vangst. De vangst is gesloten van 1 april tot de laatste zaterdag van mei. De minumumsize voor snoekbaars is 42 centimeter.

Re: Snoekbaars
Geplaatst: 09 feb 2009, 19:16
door Maurits
Ik woon vlak bij het Alkmaardermeer waar het vers wordt gevangen door de gebroeders Dil (waren ook een keer bij Klootwijk); af en toe bestel ik het. Het is idd erg lekker, misschien wel de lekkerste zoetwatervis die ik ken! Of heeft iemand nog tips voor niet naar modder smakende zoetwatervis?
Ik las eens in een Japans kookboek dat het weken van filets van zoetwatervis in water de moddersmaak eraf haalt. Heeft iemand hier ervaring mee?
Re: Snoekbaars
Geplaatst: 09 feb 2009, 23:41
door roland
mee eens de enige vis uit het zoetwater die gang baar is op paling na
Re: Snoekbaars
Geplaatst: 09 feb 2009, 23:43
door Cees
Baars is ook ontzettend lekker!
Re: Snoekbaars
Geplaatst: 10 feb 2009, 09:25
door Surksum
Zomers' gaan we in Rhenen en Wageningen lekker aan de Rijn zitten vissen en 'savond lekker op de bbq of gewoon in de koekenpan.
We zijn wel vrij selectief grote vrouwtjes of echt kleintjes zetten we terug.
We maken ze aan het water schoon en gaan vervolgens de koelbox in die gevuld is met ijs.
De filets zien er trouwens heel mooi uit wanneer je de huid eraf stroopt... mooi tijgerprintje!

Re: Snoekbaars
Geplaatst: 12 feb 2009, 20:00
door deckertje
Cees schreef:Baars is ook ontzettend lekker!
inderdaad, ik vind het zelfs nog beter
Re: Snoekbaars
Geplaatst: 05 mar 2009, 13:05
door Leo
Het rendement van de vis even bekeken;
kilo prijs vuil voor 2kg of groter ligt momenteel rond de €13,45
2,57kg vuile vis
1,88kg geschubt, en ontdaan van ingewanden
1,07kg filet met vel blijft er over.
41,6% blijft er over.
Snoekbaarswang
Geplaatst: 05 mar 2009, 13:41
door Leo
Veel mensen weten niet dat er nog een heerlijk stukje wang in de kop zit.
2x15 gram ongeveer bij een grote. Zonde om weg te gooien toch?

Re: Snoekbaars
Geplaatst: 06 mar 2009, 00:35
door roland
wangen van iedere vis zijn top .
en als je vis gefileerd hebt dan de graten heel kort blanceren.
het over gebleven filee af halen en vis koekjes van maken.
de graten boullion.
max redement.
Re: Snoekbaars
Geplaatst: 15 mar 2009, 18:35
door BreeZe
ontzettend mooie vis!!
vooral lekker te combineren met wat zwaardere vlees bereidingen
Re: Snoekbaars
Geplaatst: 30 mar 2009, 20:42
door BobbyRoss
Ik heb vroeger zelf ook heel veel gevist en met name op snoek en snoekbaars.
Wat ik altijd deed na het schoonmaken van de vis, waren de filet lappen in een bak met water en daar azijn aan toevoegen. Dit haalt de grondsmaak eruit.
Meestal ook wel een beetje zout erbij. Dit voor een paar uur of een overnachting.
Zo hebben wij dus al karpers, zeelt(slij), brasems en ook snoeken bereid en gegeten.
Re: Snoekbaars
Geplaatst: 31 mar 2009, 17:33
door BreeZe
BobbyRoss schreef:Ik heb vroeger zelf ook heel veel gevist en met name op snoek en snoekbaars.
Wat ik altijd deed na het schoonmaken van de vis, waren de filet lappen in een bak met water en daar azijn aan toevoegen. Dit haalt de grondsmaak eruit.
Meestal ook wel een beetje zout erbij. Dit voor een paar uur of een overnachting.
Zo hebben wij dus al karpers, zeelt(slij), brasems en ook snoeken bereid en gegeten.
over karper gesproken.. in hongarije is dat
de vis bij uitstek om te eten.. heeft iemand dit wel eens gegeten!? lijkt me een btje sja weet niet wat ik ervan moet denken

Re: Snoekbaars
Geplaatst: 31 mar 2009, 20:52
door cyrano
Karper is goed. De plaatselijke Marokkaanse visboer heet Rungis (Provinciestraat, Antwerpen) en haalt z'n vis ook elke dag zelf in Rungis, Parijs. Af en toe heeft hij ook karper en dan koop ik wel eens zo'n beest. Eén van de heel oude bereidingen die ik geprobeerd heb, was de karper 24 uur in een emmer rosé te marineren. Dat was lekker. Het visvlees was ook een beetje rozig geworden. En in oude recepten wordt karper meestal gemarineerd, in wijn, melk, azijn etc. Vermoedelijk haalt dat inderdaad de grondsmaak weg.
Ik heb ook een vriend die een fanatiek visser is. Karper brengt die niet zo vaak mee, maar verder heb ik al heel wat riviervissen van 'm gekregen. Hij lust nl. zelf geen vis. Hij weet wel alle onvervuilde watertjes te vinden en ziet er ook geen graten in om bv. in 't weekend even over en weer naar Denemarken te rijden.
Zelf gerookte vlagzalm is zalig. En ook snoek, maar dat vergt wel veel werk, vanwege de graten. Daarom ook dat vroeger van snoek dikwijls visballetjes gemaakt werden. Snoek heeft de Marokkaan trouwens ook soms, maar niet vaak.
Re: Snoekbaars
Geplaatst: 01 apr 2009, 07:19
door Maurits
Ik heb karper een tijd geleden op, maar het smaakte nogal gronderig/modderig. Vieze vis, net als die andere bodemslurper de meerval....
Maar misschien na een flinke rosémarinade dat het wel lekker is.
Seizoen van wilde Snoekbaars
Geplaatst: 24 jun 2009, 21:00
door Leo
Begin juni ging het seizoen van de snoekbaars weer open.
en jaar hoor, bij de visboer lag er weer een. Niet goedkoop, maar wel fantastisch lekker en mooi foto materiaal.

Lijkt een beetje op de eerste foto, maar zonder filts, zo zijn de "killer-eyes" wat beter zichtbaar

Deze wil je niet in je huid krijgen

close up van een tand.....

Wat vaak opvalt bij snoekbaars, is zijn de zwarte streepjes. weet iemand wat het precies is?