Annatto – Bixa orellana
Geplaatst: 02 feb 2009, 15:52
ANNATTO – Bixa orellana
Herkomst: Brazilië
Smaak: Licht aroma, bloemachtige geur.
Toepassing: Het wordt het meeste gebruikt als smaak- en kleurstof in Midden en Noord-Zuid Amerika. In de Caraïben worden de zaden meestal gebakken in (dierlijk of plantaardig) vet. Vervolgens worden de zaden verwijderd en wordt het rood gekleurde vet gebruikt om groenten of vlees in te braden. Op deze wijze wordt een gele tot goudbruine kleur verkregen. Mexicaanse koks gebruiken vaak een pasta (achiote ) van annatozaden die azijnzuur bevat, deze pasta lost op in warm vet; dit is zeer makkelijk te gebruiken en kan gebruikt worden voor marinades en sauzen om de kleur te verbeteren.
De Azteken dronken chocolade die ook annatto zaden bevatten. Gezien het hoge vetgehalte van deze drank, lijkt dit logisch. Het gebruik van annatto in chocolade was zeer gebruikelijk in Europa tot de 17de eeuw om de kleur te intensiveren.
Door Spaanse invloeden is de annatto terecht gekomen in Zuidoost Azië. In de Filippijnen worden de zaden vermalen tot een poeder en toegevoegd aan soepen en stoofpotten, vlees wordt vaak gemarineerd in een kruidenmix dat annatto bevat. De kleur die op deze wijze verkregen wordt is bruingeel, een stuk minder fel dan de wijze waarop het in de Cariben wordt toegepast.
Tegenwoordig wordt annatto veelvuldig gebruikt als kleurstof, E160b, met name in kaas (bijvoorbeeld in GB de Red Leicester)
Bron:Vanilla Venture
Herkomst: Brazilië
Smaak: Licht aroma, bloemachtige geur.
Toepassing: Het wordt het meeste gebruikt als smaak- en kleurstof in Midden en Noord-Zuid Amerika. In de Caraïben worden de zaden meestal gebakken in (dierlijk of plantaardig) vet. Vervolgens worden de zaden verwijderd en wordt het rood gekleurde vet gebruikt om groenten of vlees in te braden. Op deze wijze wordt een gele tot goudbruine kleur verkregen. Mexicaanse koks gebruiken vaak een pasta (achiote ) van annatozaden die azijnzuur bevat, deze pasta lost op in warm vet; dit is zeer makkelijk te gebruiken en kan gebruikt worden voor marinades en sauzen om de kleur te verbeteren.
De Azteken dronken chocolade die ook annatto zaden bevatten. Gezien het hoge vetgehalte van deze drank, lijkt dit logisch. Het gebruik van annatto in chocolade was zeer gebruikelijk in Europa tot de 17de eeuw om de kleur te intensiveren.
Door Spaanse invloeden is de annatto terecht gekomen in Zuidoost Azië. In de Filippijnen worden de zaden vermalen tot een poeder en toegevoegd aan soepen en stoofpotten, vlees wordt vaak gemarineerd in een kruidenmix dat annatto bevat. De kleur die op deze wijze verkregen wordt is bruingeel, een stuk minder fel dan de wijze waarop het in de Cariben wordt toegepast.
Tegenwoordig wordt annatto veelvuldig gebruikt als kleurstof, E160b, met name in kaas (bijvoorbeeld in GB de Red Leicester)
Bron:Vanilla Venture