Pagina 1 van 1

kabeljauw / Gadus morhua

Geplaatst: 21 okt 2008, 11:54
door Leo
Kabeljauw / Gadus morhua
Afbeelding

Varken uit de zee
Kabeljauw is een koudwatervis uit de Noordelijke wateren. Een zeer geliefde consumptievis; ook omdat tong en tarbot bijna niet meer te betalen zijn. Het is een uitstekende zwemmer die grote afstanden aflegt om te paaien. Wordt vers en ingevroren aangevoerd. Stevig wit zeevlees. Kan op alle manieren klaar gemaakt worden.

Kabeljauwwangetjes worden gefrituurd en zijn graatloos. De kuit wordt gebakken en heeft een hoge voedingswaarde. De lever wordt ingeblikt en verkocht als schelvislever. Gedroogd bekend als stokvis of klipvis. Van de lever wordt ook levertraan gemaakt. Wordt zeer veel industrieel verwerkt tot diepvries vissticks, filets of schnitzels. (Iglo)

Afbeelding

Rendement
Een kabeljauw van 5.13 kg kost per kilo 9,30 euro. (gewogen zonder ingewanden)
Dat betekend dat je voor €47.70 een aardige vis hebt.
Ga je hem fileren houd je schoon over 2200 gram (2,2 kg) (filet met vel)
42,9% houd je dus over van deze vis.

Afbeelding

Het lijkt dus redelijk op de zeebaars.
Maar, die was gewogen met ingewanden.
Wil je een leuke kabeljauw winnen?
http://www.kokswereld.nl/geluid

Re: kabeljauw / Gadus morhua

Geplaatst: 14 nov 2008, 13:23
door Leo
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

opzich, is het best de moeite om iets met het vlees uit de kop te doen, redelijk eenvoudig er uit te halen.

Re: kabeljauw / Gadus morhua

Geplaatst: 23 nov 2008, 15:22
door Leo
Wie gebruikt de kop eigenlijk???

Re: kabeljauw / Gadus morhua

Geplaatst: 15 dec 2008, 20:41
door hertogjan
ik gebruik het vlees van de kop in vismousse en schraap daarvoor ook het vlees van de graat is toch zonde om verloren te laten gaan

Re: kabeljauw / Gadus morhua

Geplaatst: 15 dec 2008, 23:21
door Leo
maak je kop dan eerst gaar? of doe je dat rauw?

Haal je er ook net zoveel uit?

Re: kabeljauw / Gadus morhua

Geplaatst: 19 feb 2010, 08:56
door Maurits
Schelvislever weer eens op, lekker hoor. Ga ik meer gebruiken:

Afbeelding

Re: kabeljauw / Gadus morhua

Geplaatst: 19 feb 2010, 12:15
door Bchef1
Maurits schreef:Schelvislever weer eens op, lekker hoor. Ga ik meer gebruiken:
Dat is idd errug lekker, jammer het niet meer in elke supermarkt te krijgen is.

wel even een aanvulling:
stokvis is lucht-gedroogde kabeljauw en klipvis is gezouten en gedroogd (bakkeljauw of bacalhau)

Re: kabeljauw / Gadus morhua

Geplaatst: 21 feb 2010, 22:16
door RonSchrooten
dit weekend leuke warme voorgerechten gemaakt met moten top kabeljauw, van de lever maken we amuses :)

Re: kabeljauw / Gadus morhua

Geplaatst: 02 mar 2010, 23:04
door dalanaustet
Bij ons is het verse kabeljauw seizoen weer begonnen.
Een van de gerechten is de zeer traditionele 'Molje' bestaande uit:
Moten op de graat en vel in ongezouten water gepocheerde kabeljauw
Schijven gekookte kuit, wederom ongezouten
En de lever gekookt in water op smaak gebracht met ui, laurier, peper, zout en azijn.

Het geheel wordt geserveerd met een paar aardappels en een paar schijven wortels.
De lever opgediend in de bouillon is de saus voor de vis en de garnituur.

Eventueel mag je er ook nog een partje citroen bij serveren.