Pagina 1 van 1

grasgroene olijfolie?

Geplaatst: 20 sep 2008, 14:14
door Frankyvino
hallo allemaal.

Een tijdje geleden was ik in een restaurant en ik had een
carpacho van Zeeduivel (Lotte).
Deze was bereid met een gras- bijna fluo groene olijfolie.

Weet iemand hoe ik deze olie zelf maken kan?

Culinaire groeten en alvast bedankt.
Frank. [*] :mrgreen:

Re: grasgroene olijfolie?

Geplaatst: 20 sep 2008, 16:04
door Jom
was het een pure olijfolie, of bv een basilicumolie?

Re: grasgroene olijfolie?

Geplaatst: 20 sep 2008, 16:27
door Frankyvino
ik denk dat het een gekleurde olijfolie was.
Heb al geprobeert met fijngesnipperde peterselie,
na een tijdje trekken de olie filteren maar dan bekom ik weer
De oorspronkelijke kleur.

Re: grasgroene olijfolie?

Geplaatst: 20 sep 2008, 18:41
door Tim
hey jongens,
heel toevallig heb ik vandaag 4 soorten eigen kruidenoliën gemaakt, rozemarijn, thijm en basilicum.
Ik verwarm de olie tot 100 graden, en doe dan de bijvoorbeeld basilicum erbij en trek dit 2 minuten, zodat de bacterien in de kruiden dood gaan.
dan doe ik de olie in een karafje, of flesje die ik vandaag heb gekocht en sluit deze direct. De olie word na 10mins echter ontzettend troebel, wat zal er gaan gebeuren? Ik had gehoopt dat het helder zou blijven, maar alle 3 zijn nu troebel. Ik lees me kapot maar nergens vind ik een antwoord.
Alleen als je olie in de koelkast zet dat hij dan troebel word...naja, dat is nou eenmaal algemeen bekent. Maar bij het maken van kruidenolie wat ik vandaag heb gedaan zou het niet moeten gebeuren.
heeft iemand een idee?

Re: grasgroene olijfolie?

Geplaatst: 20 sep 2008, 19:42
door Jom
ik doe het als volgt:

- kruiden in kokend water en direct eruit.
- kruiden koud spoelen en gaat laten uitlekken/droog maken, zodat er later geen water door de olie zit
- kruiden bij de olie (op kamertemperatuur)
- helemaal fijn draaien (met cutter of gewoon staafmixer)
- 15 min laten staan
- zeven door een passeerdoek

Re: grasgroene olijfolie?

Geplaatst: 20 sep 2008, 20:02
door Frankyvino
héél erg bedankt.

Frank.

Re: grasgroene olijfolie?

Geplaatst: 20 sep 2008, 20:05
door Tim
Jom, ik neem aan dat deze reactie niet voor mij opgaat..?

Re: grasgroene olijfolie?

Geplaatst: 20 sep 2008, 22:01
door Jom
Tim, mijn reactie was niet specifiek voor iemand bedoeld, meer algemeen hoe ik een kruidenolie maak.

kruidenolie maak ik met "koude"olie. ms kun je eens proberen de olie niet te heet te maken (bv 70 graden), kruiden erbij en vervolgens een half uur "thee trekken" waarbij je de temperatuur rond de 70 houdt. Op deze manier maak je bv ook oranje kreeftenolie, waarbij je dan de karkassen van kreeft meetrekt.

Lijkt mij niet echt nodig om de bacterien in de kruiden te doden, de olie die ik gebruik doe ik meestal twee weken mee en nog nooit last gehad van bederf ofzo.

Re: grasgroene olijfolie?

Geplaatst: 20 sep 2008, 23:32
door Tim
Jom,
Dit is voor eigen gebruik, thuis dus.
Ik ben wel van plan om er langer dan 2 weken mee te doen.
Sowieso zou ik niet de kruiden blancheren, zo verliezen ze toch essentiele smaken en geuren?
En zal de olie al na een half uur al goed geinfuseerd zijn met het desbetreffende kruid?

Re: grasgroene olijfolie?

Geplaatst: 20 sep 2008, 23:45
door Jom
over de houdbaarheid kan ik niets zinvols zeggen. ik zou het gewoon proefondervindelijk proberen. De resulaten hoor ik graag.

Re: grasgroene olijfolie?

Geplaatst: 25 sep 2008, 13:23
door Pinxo
Hele groene olijfolie is hele verse olijfolie (ongefilterd).
Hoe verser hoe groener en hoe zuiverder van olijf (één soort) des te groener de olie

Re: grasgroene olijfolie?

Geplaatst: 25 sep 2008, 14:19
door Frankyvino
hola Pinxo.
Natuurlijk kan olijfolie van goudgeel tot groen zijn, naar gelang het soort olijven
Dat men gebruikt bij het persen.
Maar als de olie bijna een fluogroene kleur heeft, dan is deze bewerkt geweest.
Groetjes.

Re: grasgroene olijfolie?

Geplaatst: 25 sep 2008, 19:46
door chef-dave
Probeer ook eens avocadoolie zeer zacht van smaak en echt fris voor salades. Is afkomstig uit australiën.

Re: grasgroene olijfolie?

Geplaatst: 27 sep 2008, 11:53
door Pinxo
Frankyvino schreef:hola Pinxo.
Natuurlijk kan olijfolie van goudgeel tot groen zijn, naar gelang het soort olijven
Dat men gebruikt bij het persen.
Maar als de olie bijna een fluogroene kleur heeft, dan is deze bewerkt geweest.
Groetjes.
Maar dan proef je toch ook waarmee die bewerkt is geweest?
Ik begreep dat er verder geen bijsmaakje aan zat..