Zeeduivel / Lotte / Hozemond

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Zeeduivel / Lotte / Hozemond

Bericht door Leo » 27 jul 2008, 11:13

Afbeelding
fotobron; portculinaire

De hozemond of zeeduivel (Lophius piscatorius) is een straalvinnige vis uit de familie van zeeduivels (Lophiidae), orde vinarmigen (Lophiiformes), die voorkomt in het noordwesten, het noordoosten en het oosten van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

Anatomie
De hozemond kan een lengte bereiken van 200 cm en kan maximaal 24 jaar oud worden. Van de zijkant gezien heeft het lichaam van de vis een gedrongen vorm, van bovenaf gezien is de vorm het beste te typeren als afgeplat. De mond zit aan de bovenkant van de kop.

De vis heeft geen zijlijn. Er zijn twee dorsale vinnen en acht dorsale stekels. Verder zijn er 11 tot 12 dorsale stralen en negen anale stralen.

Deze vis wordt ook vaak staartvis of lotte genoemd.


Leefwijze

Zeeduivel
De hozemond is een zoutwatervis die voorkomt in een diepwaterklimaat. De diepte waarop de soort voorkomt is 20 tot 600 m onder het wateroppervlak.

Het dieet van de vis bestaat hoofdzakelijk uit dierlijk voedsel, waarmee het zich voedt door te jagen op macrofauna (het is een roofvis).

Relatie tot de mens
De hozemond is voor de visserij van groot commercieel belang. De soort komt niet voor op de Rode Lijst van de IUCN. Het is een van de duurdere vissoorten die op menukaarten vaak wordt aangeduid met de Franse benaming lotte.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Zeeduivel / Lotte / Hozemond

Bericht door Leo » 26 jun 2009, 15:21

Vandaag weer ff een lekkerbekkie gekocht..

op de graat gebakken is wel een leuke bereiding voor dit soort vissen.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

RonSchrooten
Berichten: 76
Lid geworden op: 12 mei 2009, 18:47

Re: Zeeduivel / Lotte / Hozemond

Bericht door RonSchrooten » 28 jun 2009, 22:20

''Trots om een voedsel bereidende, roerende, lepelzwaaiende, perfect op smaak gebrachte kok te zijn''

Gebruikersavatar
chef-dave
Berichten: 354
Lid geworden op: 12 sep 2008, 08:49
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Zeeduivel / Lotte / Hozemond

Bericht door chef-dave » 28 jun 2009, 22:28

is en blijft mijn favoriet stukje vis :P
Het gras is steeds groener aan de andere zijde. Helaas is het dan ook meestal kunstgras!
Dave

Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Zeeduivel / Lotte / Hozemond

Bericht door Cees Timmerman » 29 jun 2009, 09:13

Hij lijkt een beetje op je Leo :D

Kronenburg
Berichten: 5
Lid geworden op: 16 jun 2009, 12:06

Re: Zeeduivel / Lotte / Hozemond

Bericht door Kronenburg » 08 jul 2009, 10:04

De beste vis om helemaal te gebruiken, van de kop en de graat trek je de mooiste soep en binden met zijn lever voor bijvoorbeeld fumet of saus. Als het goed vers en goed ontvliest is dan verdubbelt het vlees in volume en wordt het een minder zware vis.

Alleen jammer dat het op de bodem van de zee leeft en dus de meest vervuilde vis is.

Plaats reactie