Op zaterdag 3 november zal de verkiezing van het kookboek van het jaar 2007 gehouden worden. Het uitzoeken van de genomineerde kookboeken heeft afgelopen week plaatsgevonden op de vestiging van Kookschool Keizer Culinair in Amsterdam, een zeer toepasselijke en inspirerende omgeving om tot deze nominaties te komen.
De jury bestaande uit Jonah Freud (de Kookboekhandel), Peter Kooijman (fotograaf), Makkie Mulder (hoofdredactrice Delicious), Sandor Schiferli (culinist), Maartje Stuive (oprichter kookschool Keizer Culinair) en Janneke Vreugdenhil (schrijvende kok & kokende schrijver) hebben in twee categorieën vijf werken genomineerd: oorspronkelijk Nederlandstalig en vertaalde boeken.
Eten op aarde, Linda Roodenburg (Uitgeverij Pereboom)
Linda Roodenburg heeft op zeer knappe wijze het omvangrijke gebied van eten op aarde in een overzichtelijk boek bij elkaar gebracht. Prettig om te lezen, zeer informatief, pakkend en to the point. Het boek is daarbij mooi vormgegeven en voorzien van veel verschillende soorten illustraties.
De keuken van ons moeder, Filip Verheyden (Homarus Culinaire Uitgeverij)
We kunnen vaststellen dat alle boeken die uitgeverij Homarus op de markt brengt er uitspringen. Zowel uiterlijk als inhoudelijk getuigen ze van liefde voor het uitgeven, het eten en de mensen voor wie ze bestemd zijn.
Wilde venkel en rabarber, Caroline Zeevat & Ans Winthagen (Uitgeverij Het Spectrum)
Twee dames die ons verassen met zeer originele bruikbare recepten uit de moestuin. De volkstuin anno 2007 brengt ingrediënten op het bord die we nog maar zelden in een winkel kunnen kopen.
De smaak van Texel, Annette van Ruitenberg & Ruth de Ruwe (Nauta Boek)
Was tot voor kort de regionale keuken van Nederland een onontgonnen gebied, met dit boek van, over en door Texelaars wordt overduidelijk aangetoond dat regionale specialiteiten gekoesterd moeten worden.
Harmonie op je bord, Sieberen Meerema (Trichis Publishing)
Zo zien we een chef boek graag. Geen gigantisch koffietafelboek waar de receptuur overkomt als culinaire hoogstandjes waar je thuis in de keuken weinig mee kunt, maar een boek waaruit samenwerking, genieten en liefde voor het vak de boventoon voert.
Genomineerde kookboeken vertaald
Geheimen van de Rode Lantaarn, Pauline Nguyen (Uitgeverij Terra)
Een levenswerk, een meesterwerk. Uitgeverij Terra heeft oog voor het opkopen van de rechten van bijzondere buitenlandse producties. De voor Nederland onbekende Vietnamese keuken wordt hier in woord en beeld thuisgebracht.
Thuis bij Jamie, Jamie Oliver (Kosmos Uitgevers)
Hoe hij het doet? Het is een raadsel, het lijkt wel of ieder boek waar hij mee komt het vorige overtreft.
Duizend-en-een-smaken, Claudia Roden (Fontaine Uitgevers)
Op culinair gebied de beste auteur van de wereld, foutloze receptuur en op zowel, sociologisch, historisch als cultureel gebied leert Claudia Roden hele volksstammen hoe de wereld culinair gezien in elkaar zit.
De zilveren lepel (Van Dishoeck)
Al vijfenvijftig jaar het meest gebruikte kookboek in Italië, laten we allemaal opnieuw beginnen met de échte Italiaanse keuken en dus echte carpaccio, saltimbocca en semifreddo gaan maken. Alleen wie de basis goed beheerst kan daarop verder gaan. Maakt heel veel andere Italiaanse kookboeken overbodig.
Made in Italy, Giorgio Locatelli (Fontaine Uitgevers)
Het is een genot dat dit Italiaanse meesterwerk van Locatelli nu in het Nederlands vertaald is. Een mooi uitgegeven boek, het geeft de geheimen van de indrukwekkende Locatelli prijs en laat ons genieten van de receptuur.
www.kookboekvanhetjaar.nl
Bron: http://www.jonahfreud.nl/