Zie jij jezelf koken in een chinese keuken?

Wil je een stem hebben over iets, dat kan hier!
Plaats reactie

Werken in de Chinese keuken?

Prima, is weer wat anders...
12
36%
Prima, maar geef mij maar de standaard chinees. lekker gemakkelijk
1
3%
Prima, maar alleen als het werk meer (creatieve) specialisme bevat.
15
45%
Mij niet gezien, ik mag die chinezen niet.
2
6%
Nope, werksfeer is toch anders... het lijkt me minder gezellig
3
9%
 
Totaal aantal stemmen: 33

Evail
Berichten: 5
Lid geworden op: 07 jun 2007, 08:55
Locatie: Voorschoten

Zie jij jezelf koken in een chinese keuken?

Bericht door Evail » 07 jun 2007, 10:34

Nederland heeft een enorm te kort aan Chinese koks. nederland telt ongeveer 3500 chinese restaurants en er is vraag naar 4000 koks.

nou heb ik zelf geen flauw idee hoe ze aan die informatie komen. maar dat er een te kort is ben ik zelf er van overtuigd. ik ben zelf in bezit van een chinees restaurant. en weet dat mijn wereldje schreeuwd naar personeel.

wat ik mij af vraag is of jij geintreseerd zou zijn om te koken in een chinese keuken als je er niet zo veel verstand van hebt. iedereen kan leren wokken naar mijn idee. het duurt alleen ff voordat je et geperfectioneerd hebt en alle fijne kneepjes van de keuken geleerd hebt.

wat zou nog meer jou tegen kunnen houden? communicatie? in meeste keukens kunnen ze prima nederlands spreken. niet perfect, maar communiseerbaar. in sommige keukens zou een niet chinees sprekende kok het heel moeilijk kunnen hebben.
cultuur?
smakken tijdens het eten. boeren na het eten. valt over te lachen denk ik? :D
eentonig werk? nog steeds is jammer genoeg babi pangang en foe yong hai, loempia's meest populaire gerechten. passie voor koken komt dan ook nouwelijks van pas.
er zijn wel steeds meer restaurants(nog steeds te weinig) die het échte chinese keuken tevoorschijn wilt halen. ik ben er een van. in het restaurant heb ik de menukaart verbannen. kiezen uit 178 gerechten is té moeilijk en meestal hebben ze bij 1 hoofdgerecht genoeg. voorgerechten werden vroeger alleen genomen als je een bunkeraar bent.

wat ik nu doe in het restaurant is een standaard 3 gangen menu aanbieden en vragen of er ingrediënten zijn die niet gewenst zijn. doe het nu 9 maanden en bevalt me prima. heel ander volk (geen bunkeraars & kinderen).

Een chinese keuken met de franse methode van uitserveren. Ontspannen uiteten in plaats van een fastfood idee. gezellig eten is het ook.

Ik ben er van overtuigd dat zo'n manier van koken veel beter geschikt zou zijn voor de niet-chinese kok. en dat bij de "gewone" chinees om de "hoek" veel minder gewenst is. elke dag hetzelfde produceren, dag in dag uit, jaar in jaar uit.

ik ben van plan om het te gaan proberen om niet-chinese koks aan te nemen om te kijken wat ze voor me kunnen betekenen. wat zou jij doen als jij een nieuwe baan zou willen hebben?

Zijn er nog meer vragen? stel ze! ik wil ze harstikke graag beantwoorden om te kijken of er wat aan het landelijke probleem gedaan kan worden.

edit: wat ik trouwens net lees bovenaan de pagina:
www.koksforum.nl
Iedere kok houdt van een uitdaging
haha, als dit geen uitdaging is dan weet ik et ook niet!

Dr-j
Berichten: 19
Lid geworden op: 04 jun 2007, 21:39
Locatie: veendam

Bericht door Dr-j » 07 jun 2007, 11:57

ik zou er wel gaan werken om meer de kunst van het garneren van producten onder de knie te krijgen

Oscar
Berichten: 25
Lid geworden op: 07 mar 2007, 02:46
Locatie: vlissingen
Contacteer:

Bericht door Oscar » 07 jun 2007, 12:53

Denk dat iedereen hier natuurlijk niet op een "standaard" babi pangang en loempia zitten te wachten om te bereiden (met alle respect)

Men denkt over het algemeen dat het toch een vrij besloten gemeenschap is , en dat een niet-chinees in een chinees restaurant toch het zwarte schaap zou zijn, of niet geaccepteerd zou worden.. en dat bedoel ik absoluut niet racistisch.. maar een goeie maat van mij heeft een chinese vriendin en ik weet dat het best een besloten gemeenschap kan zijn..

Ik lees wel eens advertenties en dan zie je toch snel staan dat je chinese taal moet beheersen.

Persoonlijk sta ik altijd enorm open voor andere culturen op culinair gebied , en weet dat de oosterse keuken veel meer te bieden heefd dan men in nederland laat zien in de chinese restaurants..

Joline
Berichten: 81
Lid geworden op: 22 mar 2007, 15:20
Locatie: den haag

Bericht door Joline » 07 jun 2007, 16:51

lijkt mij wel leuk om tijdje te doen, gewoon weer eens een andere keuken bekijken.. slechter zal je er niet van worden.. wie weet leer je nog een beetje chinees bij :P
kookboeken en KOKSmessen zijn net schoenen.. je kan er niet genoeg van hebben.. :D

Evail
Berichten: 5
Lid geworden op: 07 jun 2007, 08:55
Locatie: Voorschoten

Bericht door Evail » 07 jun 2007, 21:23

Dr-j schreef:ik zou er wel gaan werken om meer de kunst van het garneren van producten onder de knie te krijgen
wokay!
garnering wordt meestal wel als een kunst gezien ja, maar dat is alleen leuk voor bufetten.
zie jij al tussen 3 gegrilde coquilles een enorme paal vis gegrafeerde winterpeen staan?

Garnering is denk ik het minst wat intressant is om te kunnen leren daar.

er zijn wereldwijd meer dan 1.5 miljard chinezen, hoeveel kooktechnieken heeft de franse keuken? hoeveel inwoners? Er is hier in het "westen" heel weinig bekend over de échte chinese keuken. oosters is een beetje groot woord vinnik. tussen japans en thais zit er een gigantisch verschil!
Oscar:
Denk dat iedereen hier natuurlijk niet op een "standaard" babi pangang en loempia zitten te wachten om te bereiden (met alle respect)
ik vind persoonlijk de babi pangang en loempia's een schande voor de chinese keuken. ik heb echt zero respect voor dat soort gerechten.
als ik niet commercieel hoefde te denken dan had ik dat soorten gerechten verbannen!
Men denkt over het algemeen dat het toch een vrij besloten gemeenschap is , en dat een niet-chinees in een chinees restaurant toch het zwarte schaap zou zijn, of niet geaccepteerd zou worden.. en dat bedoel ik absoluut niet racistisch.. maar een goeie maat van mij heeft een chinese vriendin en ik weet dat het best een besloten gemeenschap kan zijn..
ze kunnen een best besloten gemeenschap zijn ja. maar als het aantal chinese personeelsleden evenveel is als niet-chinees. dan valt het wel mee. bovendien wordt je vrij snel buitengesloten als je je werk niet goed (snel genoeg) doet. dat betekend dat ze wat minder snel zullen accepteren. alhoewel ik het idee heb dat het op iedere werkplek zou kunnen zijn.

persoonlijk denk ik trouwens dat eerder communicatie het dus danig moeilijk maakt. dat het net lijkt alsof ze nix van je willen weten en nix te zeggen hebben met je. maar ik ervaar het hier. mensen vinden de nederlandse taal zeer moeilijk. en de chinese taal kan je met alles inkorten. vandaar: sambal bij ipv: Zou u er een beetje sambal er bij willen hebben meneer/mevrouw?
mevrouw die hier werkt zegt altijd:
zitten even...(grote glimlach)
dan wordt et meestal wel als goed gewaardeerd. maar als mensen hun niet aankijken dan wordt er heel vreemd opgekeken.

bovendien: als je in de standaard keuken zou gaan werken dan hoef je maar een paar woorden te leren kennen. zowel schriftelijk als oraal. het zijn vrij simpele tekens en zelfs mijn vriendin(blond blauwe ogen lange benen) *kug*dom*kug* heeft het na 2 maanden het volledig onder de knie. bovendien kunnen de chinese horeca systemen van tegenwoordig ook zowel nederlands als chinees uitprinten.
nou is het natuurlijk niet zo dat iedere chinees die in nederland werkt geen woord nederlands kan. het is wel communiseerbaar. en volgens mij willen de chinese ook zeer graag de nederlandse taal leren. elke avond hoor ik chinese nieuws op de radio voorbij gaan. en aan het einde van de radio show hoor ik nederlandse "lessen" en je hoort iedere personeelslid mee doen. wel grappig om mee te maken.

Joline
Berichten: 81
Lid geworden op: 22 mar 2007, 15:20
Locatie: den haag

Bericht door Joline » 07 jun 2007, 22:04

hoe komt het dan dat als babi pangang een schade voor de chinese keuken is, dit overal uitgebreid op de kaart staat? waarom niet dat soort dingen vervangen door echte chinese gerechten?
ik snap ook wel dat dat in elke hoek van het land verschillend is, maar bijvoorbeeld gerechten uit 1 streek?

maar inderdaad lijkt communicatie mij het lastigst.. als jij als nl-er iets niet weet en het aan de chinese kok moet vragen, die niet goed nederlands kan, krijg je toch enorme misverstanden? of er kan iemand heel de dag gaan tolken..

hoe dan ook, mij lijkt het wel een leuke ervaring om eens in de keuken te staan van een andere cultuur.. zeker aangezien ik al niet zo'n aardappelliefhebber ben en aanverwante nederlandse maaltijden, leer dan liever een keer andere dingen te maken..
kookboeken en KOKSmessen zijn net schoenen.. je kan er niet genoeg van hebben.. :D

Gebruikersavatar
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 07 jun 2007, 22:24

ik heb van een chineese meesterkok les gehad..
2 dagen maar..maar toch..

Top, verfijnde keuken...

de bami pangang keuken is echt geen chinese top keuken..
Maar..een chinese keuken top uitgevoerd is echt een wereld nivo..

kennis van eten, en je technieken...super top..
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Evail
Berichten: 5
Lid geworden op: 07 jun 2007, 08:55
Locatie: Voorschoten

Bericht door Evail » 08 jun 2007, 20:29

hoe komt het dan dat als babi pangang een schade voor de chinese keuken is, dit overal uitgebreid op de kaart staat? waarom niet dat soort dingen vervangen door echte chinese gerechten?
ik snap ook wel dat dat in elke hoek van het land verschillend is, maar bijvoorbeeld gerechten uit 1 streek?
het begon allemaal zo ongeveer:
indo's hadden een gerecht, babi pangang. was niet zo in trek omdat rond 1908 niet veel mensen scherp konden eten in nederland. chinezen waren slim en namen het gerecht over en maakte het gerecht milder. zo ver de slimheid, want vanaf toen tot nu is er geen steek veranderd in het concept. de een maakt het beter en lekkerder dan de andere.

vanaf 1930 heerste er een slechte economie en ook de stoomboten hadden niet veel werk meer te doen. als gevolg dat chinezen die kolen schepte op de boten iets voor hunzelf moesten gaan beginnen. zo gezegd zo gedaan. tot aan de 2e wereld oorlog waren er niet zo ontzettend veel restaurants maar het kwam behoorlijk op gang. ná de wereld oorlog kwamen er zo ontzettend veel restaurants bij.... in de tachtiger jaren was het land verzadigd van chinese restaurants. maar nog steeds was er nog steeds een groei. ze concureerden elkaar plat. veel voor weinig was hun motto. en zo is het traditie voortgezet met het belachelijke "wok" concept.

Wok restaurants, méga wok restaurants... 200,300,400 zitplaatsen... in Utrecht is er eentje geopend voor 1800 zitplaatsen. absurd. ze noemen het de eeuwen oude traditie. maar allerlei groentes gaan door elkaar heen. vis vlees. een grote mengelmoes. men heeft er nul verstand van. té triest vinnik et persoonlijk. maar ja, als mensen er baat bij hebben moeten ze het zelf weten. maar het verwaarloost wel de chinese keuken.
zo, al mijn emoties er uit... dat lucht op...

ik dwaal af, nog even op antwoord komen van de vraag:
oude kaart weg doen, kon dat maar. als ik dat zou doen dan zou ik al mijn klanten verliezen en gaan die allemaal naar de concurent in de regio.
men zijn daar zo aan gehecht. vooral het afhaal segment haalt het liefst hetzelfde. die genieten van hun eten op een compleet andere manier dan het restaurant segment.

gerechten vanuit 1 windstreek nemen zou heel goed kunnen hoor.
maar om mee te beginnen zou je best het land zelf nemen en dan aantal gerechten westers-proof food selecteren...

hoe kan het probleem opgelost worden? simpel gezegt maar onmogelijk om te doen. laat de nieuwe generatie zijn gang gaan wat betreft chinese restaurauteurs. die ontwikkelen wel weer wat nieuws. alleen is de nieuwe generatie zo ontzettend beperkt. alle jongeren van mijn generatie (hollandse nieuwe:D) die doen of ontzettend makkelijk (wok restaurants, lopend buffet restaurants) of die hebben een studie voltooid in de advocatuur of is hartchirurg. het wordt zo zelden gedaan.

waarom zet ik mijn methode toch door?
Wok restaurants zijn hoogstwaarschijnlijk een tijdelijke trend. ik heb ook hierbij een levens missie gezet. schudt de nederlandse bevolking wakker en laat ze is een keer bewust maken van echt chinees eten. der zijn genoeg nederlanders die weten dat babi pangang niet echt chinees eten is. maar nog steeds niet genoeg.
leo:
ik heb van een chineese meesterkok les gehad..
2 dagen maar..maar toch..

Top, verfijnde keuken...

de bami pangang keuken is echt geen chinese top keuken..
Maar..een chinese keuken top uitgevoerd is echt een wereld nivo..
2 dagen is veel te weinig om alle technieken te leren kennen. ik denk zelf dat als je alle "westerse" technieken bij elkaar op telt, dat het de chinese nog steeds meer telt.

Een vraagje aan jou leo:
wat vond jij van de sfeer in de chinese keuken? zou jij er kunnen werken na een hoop wennen?

Emiel
Berichten: 293
Lid geworden op: 18 okt 2006, 22:14
Locatie: Weelde

Bericht door Emiel » 08 jun 2007, 22:13

Ik vindt de chinese keuken echt top. Ik heb een jaartje wereldgastronomie gevolgd en ik moet zeggen de chinese keuken boeide me toch het meeste. Ik was er helemaal weg van!

Joline
Berichten: 81
Lid geworden op: 22 mar 2007, 15:20
Locatie: den haag

Bericht door Joline » 13 jun 2007, 22:35

moet zeggen, van mij hoeven de wokrestaurants en mega tenten ook niet hoor, gewoon klein en gezellig en goed eten..

als ik chinees haal na een dag klussen ofzo, dan vaak babi pangang oid, maar als ik echt uit eten ga dan kies ik wel vaak wat anders.. liefst dingen met gamba's want daar ben ik aan verslaafd.. :D

en zelf experimenteren thuis.. chinees/indisch/oosters zeg maar.. als t maar lekker is..
kookboeken en KOKSmessen zijn net schoenen.. je kan er niet genoeg van hebben.. :D

Gebruikersavatar
joost
Berichten: 118
Lid geworden op: 03 jun 2006, 22:14
Locatie: Antwerpen, Belgie
Contacteer:

LEUK

Bericht door joost » 15 jun 2007, 01:11

Ik moet er altijd erg om lachen als ik de menukaart van de gemiddelde afhaalchinees lees.
Babi pangang, om maar wat te noemen, is net als IJslandse spaghetti Bolognaise.
Hemelsbreed zal het niet zoveel verschillen met China en indonesië.
Ik heb een indische moeder, dus ben opgegroeit met smaken, waardoor je de lat wat hoger legt als anderen, dus onbevooroordeelt ben ik niet.
Toch kan ik van de Chinese kwaliteitskeuken (voor zover je van Chinees kunt spreken, de regio's zijn zo verschillend in smaak) genieten.
Mijn favoriet is memories of Asia op het Velperplein in Arnhem.
Gewoon geen menukaart, lekker alles op je af laten komen. Mooi gepresenteerd (zonder wortel kanaries of ui bloemen), smaaktechnisch gebalanceerd, en prima bediening. Meestal nam ik daar een gangetje 0f 7, toereikend en avondvullend genieten. Verbazingwekkend goedkoop ook, in verhouding met reguliere restaurants.
Aziatische kwaliteitsrestaurants gaan best. Kijk maar in de lekker, staan er toch genoeg. Spandershoeve in Hilversum (indonesisch) had zelfs een ster.....

Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Speciale opleiding Chinees koken

Bericht door Webmaster » 20 jun 2007, 05:23

ROC Drenthe en Twente starten met een speciale opleiding voor koks ten behoeve van Chinese restaurants. Het gaat om jongeren van het vmbo en het mbo.

Uiteraard staan de Chinese technieken en vaktermen tijdens deze opleiding centraal. De jongeren zullen daarnaast onder meer les krijgen in de Chinese cultuur. De beide ROC’s hebben inmiddels 30 bedrijven gevonden die in staat zijn deze praktijk opleiding te geven.

Als het project aanslaat dan zou het wel eens landelijk navolging kunnen krijgen, aldus een woordvoerder van ROC Drenthe.

Bron: http://www.missethoreca.nl/Sectoren/Res ... uwsbericht
Kokforum.nl : de website voor koks

Danuta
Berichten: 40
Lid geworden op: 28 mei 2007, 20:07
Locatie: Geertruidenberg

Bericht door Danuta » 27 jun 2007, 00:13

Hier in de buurt zijn nauwelijks chinesche restaurants te vinden maar ik ben een sucker voor de chinesche keuken en dan bedoel ik niet dat wat gekookt wordt in het chinesche restaurant wat de gemiddelde Nederlander op de hoek wil hebben......

De originele keuken is zo uitgebreid, zo verschillend per provinci dat het jammer is dat wij hier over het algemeen daar niet eens een slap aftreksel van krijgen voorgeschoteld......

Als er hier leerplaatsen kwamen in chinesche restaurants met wat meer echte chinesche gerechten zou ik gelijk om een plaats gaan bietsen alleen ben bang dat ze daar ook niet op een oude doos zitten te wachten als leerling :)

chef peter
Berichten: 418
Lid geworden op: 22 jun 2007, 15:45

Bericht door chef peter » 27 jun 2007, 20:24

Via ons bedrijf worden dagelijks ongeveer 300 chinese restaurants bevooraad, ik kom regelmatig bij dit soort bedrijven, en geloof mij, een Hollander houd het er 10 minuutjes uit in die keukens.
Dan spreek ik over de gemiddelde Chinees, waar een Chinees de leiding heeft.
Ik kom niet eens om te werken, en heb het er meestal na 3 minuten al gezien.

Gebruikersavatar
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 16 jul 2007, 21:54

hoedoel je dan???

wat is er dan zo raar?
en..het zal vast ook niet overal zo zijn
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Re: Zie jij jezelf koken in een chinese keuken?

Bericht door Webmaster » 19 apr 2008, 10:08

Het Drenthe College is gestopt met de opleiding kok in de Chinese Keuken. Reden is een gebrek aan belangstelling. Slechts twee leerlingen meldde zich aan voor de speciale opleiding.

Het probleem voor de slechte belangstelling is volgens het Drenthe College dat de Chinese restaurants waar de leerlingen worden opgeleid, landelijk erkend moeten zijn. Dit betekent dat de eigenaar of een medewerker een leermeestertraining moet hebben gevolg.

Voor de leermeestertrainingen hebben zich vrijwel geen Aziatische restaurants aangemeld. De speciale opleiding in Drenthe was in het leven geroepen om het grote tekort aan geschikt keukenpersoneel voor Aziatische restaurants een halt toe te roepen.
Kokforum.nl : de website voor koks

vreter
Berichten: 10
Lid geworden op: 22 apr 2010, 18:49

Re: Zie jij jezelf koken in een chinese keuken?

Bericht door vreter » 31 dec 2010, 22:03

Even offtopic:

Er wordt hier smakelijk ( :) ) gelachen om "standaard" gerechtjes als babi pangang.

Maar onder de forumgenoten is er niemand die het voor elkaar gebokst krijgt (mijzelf in het bijzonder).

Dus willen jullie een tipje van de sluier oplichten, ga hier je gang: http://www.koksforum.nl/phpBB2/viewtopic.php?f=7&t=6135" onclick="window.open(this.href);return false;

Dank van menig hobby-kok zal groot zijn.

dekkertje
Berichten: 6
Lid geworden op: 13 jan 2012, 18:44

Re: Zie jij jezelf koken in een chinese keuken?

Bericht door dekkertje » 15 jan 2012, 12:39

Wat mij wel opgevallen is in het verleden, dat er vaak in de vacature stond, kennis van de chinese taal (of mandarijs etc.). Niet echt een taal die veel Nederlanders spreken. Ook ik deel de mening dat de keuken zelf echt top is.

Gebruikersavatar
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Zie jij jezelf koken in een chinese keuken?

Bericht door Leo » 15 jan 2012, 16:26

Het is heerliik!
Asian Glories is daar leuk voorbeeld van.
Taal blijft belangrijk in de keuken, dus tja..lijkt me logisch toch?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Plaats reactie