Pagina 1 van 1

chlorofiel

Geplaatst: 03 feb 2007, 10:09
door ralph geerts
voor verdere discusie over chlorofiel.

Geplaatst: 03 feb 2007, 13:31
door Bon Chef
pffffff
:?
Dit was de vraag:

Heeft iemand hier een mooi recept voor...?? Of een basis waarop ik verder kan werken,

BVD

Die basis is chlorofyl mogen we dan gewoon weer bij de oude topic verder gaan....?

Geplaatst: 03 feb 2007, 14:08
door ralph geerts
denk dat eerder met die basis een verhouding van product en bind middel bedoeld wordt ?

als je puur peterselie als basis gebruikt tot welke temperatuur kun je die goed houden ?

Geplaatst: 04 feb 2007, 03:51
door Emiel
Kan iemand mij hier iets meer over vertellen? Ik heb er ooit iets van gelezen in een boek en lijkt me moeilijk om te maken... Heeft iemand een basisreceptje?

Geplaatst: 04 feb 2007, 12:15
door sjaak
chlorofyl is
en kan verkregen worden door producten waar veel bladgroen in zit (spinazie, basilicum, peterselie)
te blancheren
te cutteren
door een doek te passeren
het uitgelekte vocht nogmaals opkoken en met ijs terug koelen
en nogmaals door een doek passeren
wat er in je doek overblijft is 90% chlorofyl en kan gebruikt worden om pasta's, soepen, sauzen e.d. mee te kleuren.

houdt er wel rekening mee dat 5 kg spinazie 1 a 2 eetlepels chlorofyl opleverd

Geplaatst: 04 feb 2007, 18:22
door Sandman
De vraag kwam bij mij vandaan,
ik heb het met een andere leerling gemaakt en was te doen...

gebruik het voor een diner dat wij morgen bereiden voor een aantal leraren en genodigden.

Geplaatst: 13 mar 2008, 19:43
door Maurits
sjaak schreef:chlorofyl is houdt er wel rekening mee dat 5 kg spinazie 1 a 2 eetlepels chlorofyl opleverd
1,5 kilo diepvriesspinazie van Iglo (= al geblancheerd) is genoeg voor 2 eetlepels chlorofyl. Kosten een kleine €2.

Geplaatst: 13 mar 2008, 23:07
door Leo
hoe maak je dat dan verder?

Geplaatst: 14 mar 2008, 00:32
door frits-Wesselink
Je kan het ook kopen in bussen, wij haalden het uit engeland.

Geplaatst: 14 mar 2008, 08:27
door Maurits
Leo schreef:hoe maak je dat dan verder?
Laten ontdooien, blenderen (niet te fijn, anders gaat de pulp gewoon door je zeef later) met de helft aan volume water (eventueel een dag laten staan...dan han de chlorofyl goed uit de kapotte groentecellen lekken). Zeven in een fijne zeef, pulp weggooien en het groene water koken tot het gaat schiften. Die schifting is niet zo duidelijk als bij bijvoorbeeld melk, want de chlorofyl deeltjes zijn heel klein. Na de schifting ijs erin gooien om de temperatuurstijging te remmen, en dan zeef ik het weer in een superbag. En dan geduld hebben en je hebt prachtige chlorofyl.

chlorofyl

Geplaatst: 16 mar 2008, 11:28
door Leo
Diepvries of vers, maakt volgens mij ook niet veel uit..

Maar, wat wil / kan je er nu echt mee maken?
waarom kan je niet gewoon kruiden cutteren?

Geplaatst: 16 mar 2008, 12:04
door frits-Wesselink
Gebruik het als kleurstof

Geplaatst: 16 mar 2008, 12:59
door Maurits
Een voordeel is dat diepvries al geblancheerd is, en dan zijn de celwandjes van de spinzanie al verslapt waardoor de chlorofyl er makkelijk uit kan lekken.

Een voordeel van chlorofyl is dat het niet verkleurt door verhitting. Gecutterde kruiden verliezen hun groene kleur tijdens verhittting. En nog een voordeel van chlorofyl is dat het mooi is als je bijvoorbeeld pasta groen maakt, het wordt dan egaal groen ipv gespikkeld met kruiden.

Geplaatst: 16 mar 2008, 15:29
door Leo
Heeft het buiten dat het groen is, ook nog smaak ???

Geplaatst: 16 mar 2008, 15:38
door Maurits
De chlorofyl uit spinazie niet echt, maar ik heb het een keer uit dragon en kervel gemaakt en dat proef je zeker.

Geplaatst: 18 mar 2008, 08:06
door Pinxo
bij vrijwel elke Turkse supermarkt heb je zakjes voedselkleurstof, groen, oranje, rood, geel, ..?..
Wel zo makkelijk, goedkoop en bovendien volkomen smaakloos.

Geplaatst: 18 mar 2008, 10:21
door Marielle
is dat niet zelfde soort kleurstof die je hebt van bijv dr oetker ofzo? die je in de supermakrt kan krijgen? die geven heeeeele gemische kleur namelijk.
denk dat als je kleurstof wil gebruiken dat je dan beter gloryfiel kan gebruiken.dat is stuk natuurlijker van kleur

kleurstof

Geplaatst: 18 mar 2008, 10:22
door Leo
veel mensen gebruiken dan een groene kleur en slappen dat af met bruine kleur stof. Zo wordt het wat natuurlijker...

Geplaatst: 19 mar 2008, 08:30
door Maurits
Heeft iemand wel eens de oranje kleurstof caroteen uit wortelen gehaald?

Ik wilde ooit wortelsap inkoken, maar dat ging te hard en uiteindelijk scheidde de oranje kleurstof zich van de rest van het vocht. Ik heb er toen verder niets mee gedaan.

Re:

Geplaatst: 15 mei 2008, 08:35
door davepalen
Maurits schreef: Na de schifting ijs erin gooien om de temperatuurstijging te remmen,

dan krijg je toch weer een hoop water in je chlorofiel? kun je hem niet beter in ijs zetten of is dan wat je bedoeld??

Re: chlorofiel

Geplaatst: 15 mei 2008, 08:42
door Maurits
Je kan het ijs er gewoon bij gooien, want je moet het toch nog zeven (ook zonder ijs zou dat moeten).

Re: chlorofiel

Geplaatst: 22 jun 2008, 22:49
door Leonard Elenbaas kookjunk
wij maakten in het raadhuis in wateringen altijd chlorofiel van brandnetel.. voor sausen van brandnetel

Re: chlorofiel

Geplaatst: 25 jun 2008, 01:17
door berend123
Wij maken chlorofiel van Peterselie,Spinazie,basilicum en dragon. We gebruiken het bijvoorbeeld om een creme of bijvoorbeeld basilicum ijs een natuurlijke groene kleur te geven. Chlorofiel heeft wel degelijk smaak dus gebruik geen peterselie chlorofiel in je basilicum ijs.
De beste manier om chlorofiel te maken naar mijn ervaring is:
je groene kruiden of spinazie 5 minuten lang cutteren met ijs klontjes en water (zorg dat je mengsel niet warm word) Alles op een passeerdoek uit laten lekken. Het lekvocht verwarmen tot 60 a 65 graden .
En dan alle vlokken die boven komen drijven eraf scheppen en weer laten uitlekken op een paseerdoek.
Houd het wel luchtdicht verpakt anders gaat het alsnog verkleuren.

Re: chlorofiel

Geplaatst: 06 apr 2009, 21:51
door Cees Timmerman
Laatst had ik aan het einde van de week 2 kg spinazie over. Weggooien is ook weer zowat dus ik dacht: ik ram het door mijn super sap centrifuge. Resultaat: ongeveer 1 liter spinaziesap dat alles verschrikkelijk groen kan maken. Heb het ingevroren en gebruik kleine hoeveelheden om bv sauzen bij te kleuren. M.i. hetzelfde resultaat als chlorofyl, alleen een veel hogere opbrengst en een stuk makkelijker te maken.

Re: chlorofiel

Geplaatst: 06 apr 2009, 21:55
door jeroenbr
Cees Timmerman schreef:Laatst had ik aan het einde van de week 2 kg spinazie over. Weggooien is ook weer zowat dus ik dacht: ik ram het door mijn super sap centrifuge. Resultaat: ongeveer 1 liter spinaziesap dat alles verschrikkelijk groen kan maken. Heb het ingevroren en gebruik kleine hoeveelheden om bv sauzen bij te kleuren. M.i. hetzelfde resultaat als chlorofyl, alleen een veel hogere opbrengst en een stuk makkelijker te maken.
Maar smaakt wel sterk naar spinazie?