The Art of Creative Thinking: Jam Session 1 Thema: Dessert

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Plaats reactie
Tompie
Berichten: 134
Lid geworden op: 02 okt 2006, 12:24
Locatie: Amersfoort

The Art of Creative Thinking: Jam Session 1 Thema: Dessert

Bericht door Tompie » 01 feb 2007, 10:12

Beste kookvrienden,

Dit is hem dan, het begin van de allereerste Koksforum Jam Session. Het thema van deze Jam Session is:

Code: Selecteer alles

Een Flitsend Nagerecht
De bedoeling is als volgt: vanaf nu kunnen jullie dmv reactie op deze posting aangeven welke creatieve gedachten naar boven komen als je aan dit thema denkt:ingrediënten, presentatie, etc. N.B. geen enkel idee is slecht en het maakt ook niet uit als je (nog) niet weet of het lekker is, maakbaar etc. Laat je gewoon gaan!

Afhankelijk van de resultaten zal de Jam Sessie over enkele uren/dagen gesloten worden dmv een bericht. Het topic zal gesloten worden en via een nieuwe posting gaan we verder om te kijken wie erin slaagt het beste idee te realiseren.

Enkele spelregels:
* Alle ideeën zijn goed, laat je vooral helemaal gaan
* Dus geen discussies over de ideeën, ook niet of ze lekker of maakbaar zijn
* Laat het thema altijd terugkomen, of minimaal de ideeën die al genoemd zijn

8) Let’s get Jamming!!! 8)

Leo/Terry/Tom

Gebruikersavatar
sjaak
Berichten: 584
Lid geworden op: 09 mar 2006, 11:44
Locatie: Noordwijk

Bericht door sjaak » 15 feb 2007, 00:15

de eerste gedachten die bij me opkomen zijn veel en felle kleuren, zilver (van die balletjes) , ijsfonteintje
of 2e gedachte smaken die elkaar aanvullen en stuk voor stuk voorbij flitsen tijdens het eten van dit gerecht.

Willem-chef
Berichten: 150
Lid geworden op: 18 feb 2006, 00:08

Bericht door Willem-chef » 15 feb 2007, 00:18

flitsend, bliksemschichten, knallende kleuren en smaken
flitsend = contrast

witte chocolade - grapefruit vind ik zelf fantastisch

chocolade yoghurt speculaas vond ik zelf een van mijn toppers
millefeuille van speculaasoublie, om en om met mousse van donkere chocolade en hangop van yoghurt en sinaasappel

zo de aftrap

ralph geerts

Bericht door ralph geerts » 15 feb 2007, 02:37

Een Flitsend Nagerecht

flit·send (bn.)
1 snel, gedurfd modieus
2 wervelend


een "snel nagerecht" dat is mijn home made classic vanille vla met smarties :D

een "gedurft nagerecht" ill flontant met drop en zoethout gelei, tomaten ijs en geconfijte venkel.

een "modieus nagerecht" wat is modieus dat is is iets wat nu "in" is. chocolade is hot vooral pure dus zal een desert willen maken met een aantal bereidingen van chocolade met de technieken van vandaag!

een "werveld nagerecht" creatie van mango en ananas met specerijen en koreander ijs, mokka creme en een wervelde suikerspin :P ofzo

Tompie
Berichten: 134
Lid geworden op: 02 okt 2006, 12:24
Locatie: Amersfoort

Bericht door Tompie » 15 feb 2007, 08:17

Sjaak

lekker bling-bling

:lol:
Een dag niet gekookt is een dag niet geleefd.

Tom

Willem-chef
Berichten: 150
Lid geworden op: 18 feb 2006, 00:08

Bericht door Willem-chef » 15 feb 2007, 08:45

ook flitsend is natuurlijk omelet siberienne of vesuvius
vuur aan tafel doet het altijd goed

bubbels zijn ook flitsend, dus champagne, cava, moscato...
proberen de bubbels te vangen in gelei of zo

Tompie
Berichten: 134
Lid geworden op: 02 okt 2006, 12:24
Locatie: Amersfoort

Bericht door Tompie » 15 feb 2007, 09:41

Willem-chef schreef:ook flitsend is natuurlijk omelet siberienne of vesuvius
vuur aan tafel doet het altijd goed

bubbels zijn ook flitsend, dus champagne, cava, moscato...
proberen de bubbels te vangen in gelei of zo
En misschien de gast de ingredienten bij elkaar laten doen om vuurwerk te krijgen?

Misschien een idee met cola en daar een fijne stof in laten doen waardoor het ook "explodeerd". Heb ooit ergens een experiment gezien met een cola-vulkaan.
Een dag niet gekookt is een dag niet geleefd.

Tom

Bon Chef
Berichten: 125
Lid geworden op: 16 nov 2006, 02:00

Bericht door Bon Chef » 15 feb 2007, 09:47

Flitsend : = bling bling, dure ingredienten, verassend, fris en snel.

Naam gerecht :: Goud , Parels en Diamanten

Het idee:
3 Krokante isomalt galettes van pure chocola.
Deze galettes bekleden met bladgoud zodat je je 3 strakke gouden vierkantjes krijgt.
Van eiwitschuim maken we gladde holle merengue bolletjes.
De bollen worden gevuld met hazelnoot créme en met een fleug van witte truffel.
De bollen eiwit rollen we door de platina poeder en zo krijgen we reuzenparels.
Van champagne een gelei maken en hier diamanten van snijden.

Serveer het dessert met een beetje pistache olie.

Super flitsend ! of nie

Tompie
Berichten: 134
Lid geworden op: 02 okt 2006, 12:24
Locatie: Amersfoort

Bericht door Tompie » 15 feb 2007, 11:35

Zeker erg blits!

Is er nog iets te doen met licht in het gerecht, lampen e.d.?

Discobal?
Een dag niet gekookt is een dag niet geleefd.

Tom

paul
Berichten: 32
Lid geworden op: 22 jun 2006, 18:14
Locatie: radewijk

Bericht door paul » 15 feb 2007, 17:52

wat dacht je van een flitsend stroposcoop effect, ik dacht aan lammelen van eetbaar papier met een smaakje natuurlijk. de gast gaat met zijn vinger over die lamelen en ziet dan het echte dessert onder de lamelen, dus hoe ze vroeger tekenfilms maakte :wink: voor het dessert had ik een taartje van stoofpeertjes in laagjes 1 laagje kapsel 1 laag witte choco mouse 1 laag bavaroise van het peertjes vocht en boven op brunoise gesneden peertjes met een gelei laagje daarbij boeren jongens ijs en een choco schots van 2 kleuren en het de vocht van de peertjes reduceren voor de saus. het taartje heb ik vorige week gemaakt en de gasten vonden het best te pruimen want de borden kwamen schoon terug.

Gebruikersavatar
sjaak
Berichten: 584
Lid geworden op: 09 mar 2006, 11:44
Locatie: Noordwijk

Bericht door sjaak » 16 feb 2007, 00:34

Willem-chef schreef: bubbels zijn ook flitsend, dus champagne, cava, moscato...
proberen de bubbels te vangen in gelei of zo
maak regelmatig een champange bavarois taart waar een gelei laagje op zit met bubbels (net voor het hangen nog ff goed de garde erdoor plastic spannen op je taart ring en dan laten geleren)
dacht vandaag aan een vrij neutrale bodem klein diep bord of bakje met panna cotta of een hele neutrale cremebrullee
hierop 1 bliksemschicht van witte chocolade
1 van balsamico siroop / stroop
1 van aalbessen coulis / puree
na de reactie van willem-chef mischien nog een dun laagje champange gelei op de panna cotta en dan met een cornetje of spuitzak de bliksemsflitsen erop.

smaken vullen elkaar mooi aan
je proeft ze maar heel kort (flits)
de belletjes in de gelei zijn blits en mischien voor de bling bling nog 3 zilverkogeltjes erop waardoor je ook nog een bite hebt

ben ook nog aan het denken of ik niks kan met de snuiferijtjes van philippe conticini (p&d 1 pag. 30 t/m 40) vind dit wel een enorm gaaf idee poeder maken van de witte chocolade, balsamico siroop en aalbessen.
in het midden de pannacotta met champange gelei en een zilverkogel
daaromheen 3 bliksemschichten (witte chocolade poeder, acetobalsamico poeder en aalbespoeder)

hapje pannacotta, snuifje, hapje pannacotta, etc.

Gebruikersavatar
sjaak
Berichten: 584
Lid geworden op: 09 mar 2006, 11:44
Locatie: Noordwijk

Bericht door sjaak » 16 feb 2007, 09:29

miste nog wat krokants in het geheel dus we doen i.p.v. de gelei laag een mooi dun laagje champangecaramel
(op van dat papier gestort dat je lekker veel kleine belletjes er in hebt zitten.)
en nu maar hopen dat het zuur van de azijn en aalbessen niet irriteren in de neus.

Loetie
Berichten: 41
Lid geworden op: 17 jan 2007, 20:18

Bericht door Loetie » 16 feb 2007, 13:44

Blits, knallend en vernieuwend hehehehe
Mss werken met van dat op de tong knisperend snoepgoed en airbrush

Dacht aan >
twee mooie hoge parfait torentjes maken
1 van appel met koriander= deze overgaand airbrushen met een kaneellaagje
en 1 van mandarijn met steranijs= deze overgaand airbrushen met een pure chocolade
lamgwerpig, draaiend Koekje maken van bladerdeeg,suiker en dat knisperend spul erop.
nestje vanille-spaghetti ertussen en afwerken met sausje van vanille erover met van die zilveren bolletjes erin en afwerken met rood kama sutra poeder :lol: :lol: :lol: :lol:

Willem-chef
Berichten: 150
Lid geworden op: 18 feb 2006, 00:08

Bericht door Willem-chef » 16 feb 2007, 23:38

ik kom niet meer bij :D

wat is kama sutra poeder...........???

Tompie
Berichten: 134
Lid geworden op: 02 okt 2006, 12:24
Locatie: Amersfoort

Bericht door Tompie » 18 feb 2007, 13:52

Brede variatie aan ideeën, zijn er nog meer gerechten en ook meer soorten presentaties?

Ik ben heel benieuwd. Laten we het onderwerp nog ff open (tot woensdag of zo).
Een dag niet gekookt is een dag niet geleefd.

Tom

Emiel
Berichten: 293
Lid geworden op: 18 okt 2006, 22:14
Locatie: Weelde

Bericht door Emiel » 20 feb 2007, 03:06

Coco's bisquit met frambozenmousse, daarbovenop een dun laagje gelei van sinaasappel en tonkaboon. Hiervan een smalle lange reep op een rechthoekig bord leggen. Frambozen en allerhande citrusvruchten stikstof koken, uitrollen zodat je een mooie kaviaar krijgt. Dit heel dun op het laagje gelei leggen(liefst even dun). Tenslotte coco's met een microplane er lichtjes overheen raspen alsook hazelnoot. Langs de ene kant een streep frambozencoulis en langs de andere kant sinaasappelcoulis. Strak en eenvoudig gedresseerd gerechtje. Dit kan ook flitsend zijn.

Loetie
Berichten: 41
Lid geworden op: 17 jan 2007, 20:18

Bericht door Loetie » 21 feb 2007, 04:32

kama sutra poeder is poeder wat je kunt kopen in iedere xxx shop. is een poeder wat je normaal gezien op de ander moet strooien en dan aflekken maar smaakt naar aardbei of framboos dus is eens iets anders als afwerking he willem :lol: :lol: :lol:
"Kok zijn is een levenswijze"

ralph geerts

Bericht door ralph geerts » 21 feb 2007, 14:45

aardbei en framboos is februari ;) leuk :oops:

Loetie
Berichten: 41
Lid geworden op: 17 jan 2007, 20:18

Bericht door Loetie » 21 feb 2007, 16:14

wie zei er iets over de seizoenen ??? moest toch flitsend zijn dus zet heel even die seizoenen uit je hoofd dan ? :shock: :shock: :shock:
"Kok zijn is een levenswijze"

ralph geerts

Bericht door ralph geerts » 21 feb 2007, 20:14

telt toch altijd mee vind ik creatief zijn moet je ook met de producten die bij die tijd van het jaar horen iets goed me maken

Tompie
Berichten: 134
Lid geworden op: 02 okt 2006, 12:24
Locatie: Amersfoort

Bericht door Tompie » 21 feb 2007, 20:22

Ralph/Loeti: voor de brainstorm maakt het niet uit.

En als het gaat om het vervolg: wie weet het te maken en de foto te publiceren, strict genomen ook niet (want van de foto kun je niet proeven).

Alleen of je buiten seizoen moet serveren, is een andere vraag.

Ok?
Laatst gewijzigd door Tompie op 21 feb 2007, 21:57, 1 keer totaal gewijzigd.
Een dag niet gekookt is een dag niet geleefd.

Tom

ralph geerts

Bericht door ralph geerts » 21 feb 2007, 21:33

oke

Loetie
Berichten: 41
Lid geworden op: 17 jan 2007, 20:18

Bericht door Loetie » 22 feb 2007, 04:32

okay 8)
"Kok zijn is een levenswijze"

Tompie
Berichten: 134
Lid geworden op: 02 okt 2006, 12:24
Locatie: Amersfoort

Bericht door Tompie » 22 feb 2007, 08:30

Loetie schreef:okay 8)
1 grote happy family die chefs! :lol:
Een dag niet gekookt is een dag niet geleefd.

Tom

Loetie
Berichten: 41
Lid geworden op: 17 jan 2007, 20:18

Bericht door Loetie » 23 feb 2007, 03:31

PS: hoelang blijft de session nog open ??? :?: :?: :?:
"Kok zijn is een levenswijze"

Tompie
Berichten: 134
Lid geworden op: 02 okt 2006, 12:24
Locatie: Amersfoort

Bericht door Tompie » 23 feb 2007, 09:00

Loetie schreef:PS: hoelang blijft de session nog open ??? :?: :?: :?:
Wilde het gisteren doen, maar dat kwam er ff niet van.

Volgens mij hebben we een heleboel ideeën verzamelen. Ook is er ook al veel uitgelegd over hoe het te maken, dus da's ook mooi.

Nu is de volgende stap om de daad bij het woord te voegen en het idee te realiseren en aan de wereld te tonen. Het beste idee wint een super prijs, nl. de eeuwige roem om de eerste winnaar te zijn, een virtuele wisselbeker en de eer om de topic voor de volgende sessie te verzinnen.

Wat is het beste? Da's lastig, we kunnen eerst discuzeuren over alle ideeën of gewoon aan de slag gaan en de reacties op de foto's afwachten.

Dus: dit topic is vanaf nu alleen nog maar geopend om foto's te publiceren, discussie te voeren over hoe het idee te realiseren en last-but-lost-least de prijsuitreiking :) Laten we max over 2-3 weken kijken hoe ver we zijn gekomen. Is dat een goede termijn?

ps. wat mij betreft mag iedereen ieders idee proberen te maken en foto publiceren. Qua prijsuitreiking komen we daar wel uit :D

Hieronder nog een "korte" samenvatting van de genoemde ideeën rondom "Een flitsend nagerecht" (zie voor toelichting in de posts van dit topic):
Een Flitsend Nagerecht

flit•send (bn.)
1 snel, gedurfd modieus
2 wervelend

Ijsfonteintje

smaken die elkaar aanvullen en stuk voor stuk voorbij flitsen tijdens het eten van dit gerecht.

millefeuille van speculaasoublie, mousse van donkere chocolade en hangop en sinaasappel

een "snel nagerecht" dat is mijn home made classic vanille vla met smarties

een "gedurft nagerecht" ill flontant met drop en zoethout gelei, tomaten ijs en geconfijte venkel.

een "modieus nagerecht" een aantal bereidingen van chocolade met de technieken van vandaag!

een "werveld nagerecht" creatie van mango en ananas met specerijen en koreander ijs, mokka creme en een wervelde suikerspin

omelet siberienne of vesuvius

vuur aan tafel doet het altijd goed

bubbels zijn ook flitsend, dus champagne, cava, moscato... proberen de bubbels te vangen in gelei

gast de ingredienten bij elkaar laten doen om vuurwerk te krijgen

met cola en daar een fijne stof in laten doen waardoor het ook "explodeerd

Goud , Parels en Diamanten

een flitsend stroposcoop effect, lammelen van eetbaar papier, de gast gaat met zijn vinger over die lamelen en ziet dan het echte dessert onder de lamelen, dus hoe ze vroeger tekenfilms maakte.

een champange bavarois taart waar een gelei laagje op zit met bubbels

hapje pannacotta, snuifje, hapje pannacotta, etc.

twee mooie hoge parfait torentjes maken (kamasutra poeder)

Coco's bisquit met frambozenmousse, daarbovenop een dun laagje gelei van sinaasappel en tonkaboon
Een dag niet gekookt is een dag niet geleefd.

Tom

Loetie
Berichten: 41
Lid geworden op: 17 jan 2007, 20:18

Bericht door Loetie » 23 feb 2007, 16:47

zou het graag eens willen maken maar wij hebben geen airbrush maschiene :? :? :? dus probeer op andere manier :lol:
"Kok zijn is een levenswijze"

ralph geerts

Bericht door ralph geerts » 24 feb 2007, 01:06

lenen :P

Tompie
Berichten: 134
Lid geworden op: 02 okt 2006, 12:24
Locatie: Amersfoort

Bericht door Tompie » 13 mar 2007, 14:56

Terwijl jullie allemaal bezig zijn met het experimenteren in de keuken en/of lenen van elkaars spullen, is het misschien tijd om ff na te gaan of dit een leuke exercitie was? 8)

Wat vond je ervan? Wat vond je goed? Wat minder? Een volgende keer zus of zo doen?

Als je overigens leuk thema weet voor een nieuwe sessie, hou m ff voor jezelf, als we binnenkort geen winnaar hebben, mag je m inkoppen als nieuw thema voor een nieuwe sessie.
Een dag niet gekookt is een dag niet geleefd.

Tom

Gebruikersavatar
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 01 apr 2007, 14:04

Misschien thema's met het seizoen bedenken

Zit te denken aan, Aardbeien, Asperges etc..
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

ralph geerts

Bericht door ralph geerts » 20 apr 2007, 00:22

tijd voor een nieuw onderwerp..

asperge's lijkt mij nu wel tijd voor

Tompie
Berichten: 134
Lid geworden op: 02 okt 2006, 12:24
Locatie: Amersfoort

Bericht door Tompie » 20 apr 2007, 18:28

Wat let je om dit te posten?
Een dag niet gekookt is een dag niet geleefd.

Tom

boesowigo
Berichten: 1
Lid geworden op: 07 jun 2007, 14:36
Locatie: cuijk

Bericht door boesowigo » 07 jun 2007, 15:39

mensen ik had een vraagje ik heb volgende week vrijdag examens

ik moet een citroenbavarois make maar ik weet nog geen leuke garnering ik dacht zelf aan schuim van lecetine maar dat is niet genoeg kan iemand mij helpen met het bedenken van mooie garnering (kleur etc)

BVD
Chef du dessert

Emiel
Berichten: 293
Lid geworden op: 18 okt 2006, 22:14
Locatie: Weelde

Bericht door Emiel » 07 jun 2007, 22:07

Suikergarnituur van isomalt?
Coulis er bij van het een of het ander? Geconfijte citroenzestes? Of zestes van verschillende citrusvruchten?
Misschien moet je eerst maar is bedenken in wat voor vorm je je bavarois laat opstijven en dan daar verder rond uitwerken. Trek wat tijdschriften open en doe wat inspiratie op, werkt bij mij wel vaak. Hou er rekening mee dat je examen draait rond die bavarois, zorg dat je die perfect kan maken. Dan heb je in veel scholen alvast 3/4 van de punten. Een mooi bordje is leuk, maar als het niet te vreten is...

JP
Berichten: 11
Lid geworden op: 07 jun 2007, 09:29
Locatie: TERNEUZEN

FLITSENS NAGERECHT

Bericht door JP » 10 jun 2007, 10:13

Het flitsende zit niet in het uiterlijke maar in de intense smaaksensatie!!!

Glazen doorzichtig bord gevuld met overheerlijke mochito met hele mintblaadjes hele icecubes hierin liggen in pepperolie gemarineerde zoete aarbeien een smaakexplosie in de mond dat komt flitsend over!!!!!!!

Dit was mijn fantasie, ik zit nu nog na te genieten ga hem direct maken...

JP
ETEN DOE JE ALTIJD,ALLEEN WAT JE EET....

chef peter
Berichten: 418
Lid geworden op: 22 jun 2007, 15:45

Bericht door chef peter » 29 sep 2007, 00:44

Confit van.... citroen schil.
Beetje basic. misschien met een sherry parfum. :o

truffel
Berichten: 25
Lid geworden op: 15 okt 2007, 18:56
Locatie: groningen
Contacteer:

Bericht door truffel » 18 okt 2007, 20:07

hallo laatst bitterbal van sintjacobs mosselen en basilicum met schuim van mosterd , ook 1 van gerookte paling met salie . :wink: werd goed ondvangen

ingenting
Berichten: 49
Lid geworden op: 19 mar 2007, 19:49
Locatie: Assen, Drenthe

Re: The Art of Creative Thinking: Jam Session 1 Thema: Dessert

Bericht door ingenting » 14 sep 2008, 11:29

Gaat het nog steeds over een 'flitsend nagerecht'?
Ik weet dat de brainstorm sessie over is, maar ik denk er nog even over na denk en hopelijk dat ik over twee weken een foto hier kan neerzetten :D

Ik dacht ook aan iets met citroen, omdat dat wel een beetje een uhm 'PANG' *flits!* achtig iets heeft als je het proeft;)
Misschien kan je bliksem nabootsen (als we niet serieus bezig zijn:P)...
bv. iets met citroen waar dan van die (ietwat irritante) pop rocks (van die knetter dingetjes) in verborgen zitten..

Heb je eerst de 'bliksem inslag' van het citroen en vervolgens het gedonder, maar dan in knetter vorm :wink:

Plaats reactie