Pagina 1 van 1

Swifterbanter kampioen Chinees koken

Geplaatst: 22 aug 2006, 22:09
door Webmaster
SWIFTERBANT - Twee jaar geleden werd de 34-jarige Bin Yu in zijn geboorteland China wereldkampioen Chinees koken in de categorie warme gerechten. Reden voor de Chinese televisie om de eigenaar van het chinees-kantonees restaurant Hay Yan Palace in Swifterbant en King Wok in Dronten uit te nodigen voor een serie van vier afleveringen. Daarin nemen twee Chinese koks en twee Chinees-Europese koks het tegen elkaar op. Met de keuken als arena.

Afbeelding

De in Swifterbant woonachtige Bin Yu reikte tot de finale, waarin hij echter in de ogen van de jury zijn meerdere moest erkennen in een topkok uit China.

Als aandenken ontving de Swifterbantse Bin Yu een ‘minerale stempel’ met kussen met daarin zijn naam gegraveerd. Een aandenken dat in het verleden door Chinese keizers werd gebruikt om officiële stukken te bezegelen.

Bin Yu: ‘Dit keer was het geen wedstrijd zoals twee jaar geleden bij het wereldkampioenschap. De opzet was om de Chinese en de Europese Chinese keuken te vergelijken en te laten beoordelen door de hoogste juryraad van China.’

Met reden. In Europa worden de Chinese gerechten aangepast aan de lokale bevolking. Komt bij dat veel Chinese ingrediënten niet in Europa te verkrijgen zijn, vertelt Bin Yu.

De opnames hadden plaats in Shanghai. Daar werd eerst een dag belegd vol vergaderingen met de regisseur en de opnamebegeleiding. Op de tweede dag moesten de vier deelnemende koks het porselein uitzoeken en alle ingrediënten aanschaffen. Dit gebeurde bij hoofdsponsor Metro in een immens groot warenhuis. ‘Porselein is bij Chinees eten een belangrijk onderdeel. De koks uit China vergaarden de duurste ingrediënten om gerechten te maken die alleen in hun land bereid worden’, verhaalt de Swifterbanter. ‘De Europese koks hoefde niet per se met de allerduurste ingrediënten te werken. Wel moesten we voor iedere aflevering een ander gerecht bereiden.’

Kampioen warme gerechten Bin Yu wist wel wat hij wilde. ‘Als warme gerechten bereidde ik onder meer lamskoteletten, een soep in drie kleuren en voor China het relatief onbekende witlof. Als koud gerecht kwamen er langoustines, kleine kreeften, op tafel. Een lamskotelet wordt in China veel gegeten, maar moet dan doorbakken zijn. In Europa moet een lamskotelet medium zijn. Een Chinees houdt niet van rauw vlees.’ Zijn kookkunst werd door de jury beoordeeld als voortreffelijk. Over twee jaar heeft het officiële WK Chinees koken weer plaats. Dan is Bin Yu ook weer van de partij. ‘In de zes dagen durende voorbereiding en opname heb ik heel veel opgestoken van de Chinese keuken. Van de collega’s heb ik veel geleerd.’ Kennis die hij zeker gaat passen in zijn restaurants in Swifterbant en Dronten.

‘De bedoeling is om binnenkort iedere vrijdag in Hay Yan Palace een Chinees specialiteitenbuffet te houden. Dan wel in kleine porties, zodat de gasten van vele gerechten kunnen proeven.’

Bin Yu kwam op dertienjarige leeftijd naar Nederland met zijn ouders. Twee jaar later begon hij als bordenwasser. Hij groeide uit tot topkok, maar heeft evengoed een hoger doel: jurylid te worden bij het hoogste orgaan voor Chinese koks. Daarvoor zal Bin Yu nog een lange opleiding moeten volgen.

Bron: http://www.destentor.nl/

Geplaatst: 04 sep 2006, 23:19
door Clair
Leuk!Ik heb in Swifterbant gewoond.

Geplaatst: 04 sep 2006, 23:53
door Leo
wat heb je daar gedaan?

Geplaatst: 05 sep 2006, 00:26
door Pieter
gewoon gewoond neem ik aan :)

Geplaatst: 05 sep 2006, 07:29
door Leo
swifterband..ik dacht dat dat een buitenlandse plaats was..

ff gegoogled...nu weet ik het weer.
8)

Geplaatst: 05 sep 2006, 07:45
door Clair
Ja idd,gewoon gewoond,bij een vriend omdat wij geen huis hadden.