Staafje signaleert bederf product

Vind hier alle informatie met betrekking tot HACCP, CAO, wetgeving e.d.
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Staafje signaleert bederf product

Bericht door Webmaster »

Wetenschappers aan de Universiteit van South Carolina werken aan een methode om bederf sneller te detecteren. Het gaat om een staafje dat reageert met chemische bestanddelen die bederf- en ziekteverwekkers veroorzaken.

Het team beweert dat het staafje binnen vijf minuten kan detecteren of het voedsel bederf- of ziekteverwekkende bacteriën bevat.

Momenteel zijn er kits in de handel voor professionals die overwegend duur zijn en waarvan de resultaten lang op zich laten wachten. Het nieuwe product zou eventueel ook voor consumenten geschikt zijn.

Er kleven nog wel enkele nadelen aan het product. Volgens de Britse Health Protection Agency detecteert de staaf niet alle pathogenen. ‘Bederf staat niet gelijk aan voedselinfectie of –vergiftiging’, aldus een woordvoerder van de organisatie. Ook kan het staafje niet de specifieke bacteriën detecteren.

Het onderzoeksteam heeft de staaf inmiddels getest op verse zalm en tonijn. Hieruit bleek dat de staaf in 90 procent van de gevallen goed zat. Volgens het team kan de test ook worden toegepast bij niet-dierlijke producten zoals groenten en fruit.

Volgens Hugh Pennington, als bacterioloog verbonden aan de Universiteit van Aberdeen, is het staafje niet echt een consumentenproduct. Wel zou de test geschikt kunnen zijn voor supermarkten of andere kanalen.

http://www.sc.edu/
http://www.hpa.org.uk/
http://www.bbc.co.uk/scotland/aboutus/b ... pennington
http://www.abdn.ac.uk/

Bron: EVMI
Kokforum.nl : de website voor koks
Plaats reactie