Inspectiedata VWA amper bekeken

Vind hier alle informatie met betrekking tot HACCP, CAO, wetgeving e.d.
Plaats reactie
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Inspectiedata VWA amper bekeken

Bericht door Webmaster »

De controlegegevens op de site van de VWA worden vier maanden na de start met de openbaarmaking amper nog geraadpleegd. Dat blijkt uit onderzoek van evmi.nl.

Bekeken in oktober 1242 mensen per dag de data, deze maand zijn er per dag nog maar 152 unieke bezoekers.

Twee pilots gingen in oktober van start. De residuen van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit worden het meest bekeken. Van 1 tot 25 januari bekeken bijna 2700 mensen de inspectiegegevens. Dat waren er 108 per dag. In oktober waren dat er nog 654 per dag.

Of cafetaria’s gebruik maken van vloeibaar frituurvet, wordt nog minder nagezocht. In oktober 18.228; 588 per dag. In januari was dat teruggelopen tot 45 per dag. Wellicht heeft dat ook te maken met het gebrek aan gegevens in de database. Van de vier grote steden levert alleen Rotterdam een resultaat op.

De VWA heeft toegezegd op 1 februari met een officiële reactie te komen. De VWA heeft de cijfers namelijk zelf nog niet geanalyseerd. Tot gistermiddag beschikte de VWA zelf namelijk nog niet over data over het raadplegen van de controlegegevens omdat de site daar niet in voorzag.

Rechtsongelijkheid
‘De informatie over het aantal bezoekers is interessant nieuws, maar verandert niets aan onze stellingname’, zegt directeur Philip den Ouden van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI). De FNLI was al tegen de openbaarmaking omdat er rechtsongelijkheid ontstaat. ‘Sommige bedrijven zijn gecontroleerd en staan op de site, andere niet.’

Geldverslindend
Hoofd Consument en Kwaliteit van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) Marc Jansen vermoedt dat de openbaarmaking geen lang leven beschoren is. ‘Het argument dat de consument een bewuste keuze moet kunnen maken, glijdt nu als water door de vingers. Ik zie in de cijfers weer een argument om te stoppen met de tijd- en geldverslindende operatie.’

Volgens Jansen wordt er sinds de openbaarmaking veel meer in supermarkten gecontroleerd dan voorheen omdat men in de publicatie namen van retailers wil noemen. ‘Werden de controles vroeger voornamelijk bij de groothandel uitgevoerd, nu gebeurt dat ook in de winkel. Maar niet in de groentespeciaalzaak op de hoek.’

Door de frequentere controle laten retailers meer controleren op residuen, meent Jansen. Groothandelaren doen dat op hun beurt ook omdat ze niet willen worden geconfronteerd met slechte resultaten. Het gaat daarbij volgens hem niet om residuen waarbij de voedselveiligheid in het geding is. ‘Het gaat vrijwel altijd om middelen waar een nultolerantie geldt.’ Hij noemt dat een ‘administratieve’ aangelegenheid.

Slachterijen
Naast residuen van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit en het soort frituurvet start binnenkort de derde pilot. Vanaf mei worden ook de gegevens van HACCP-controles bij slachterijen openbaar. Daarna volgt een evaluatie van de pilotprojecten en gaan de ministeries van LNV en VWS kijken of de openbaarmaking wordt uitgebreid.

http://www2.vwa.nl/portal/page?_pageid= ... ema=portal
http://www2.vwa.nl/portal/page?_pageid= ... ema=portal
http://www2.vwa.nl/portal/page?_pageid= ... ema=portal
http://fs2.formdesk.com/vwa_openbaar/frituurvet/?zoek
http://www.fnli.nl/
Kokforum.nl : de website voor koks
Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter »

Ik heb weinig vertrouwen in die hele organisatie, dus hecht erg weinig waarde aan hun mening en oordeel. Ben bang dat er wel meer zijn die zo denken.
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Transparantie werkt preventief

Bericht door Webmaster »

De Consumentenbond blijft volledige openheid van de inspectiegegevens van de VWA bepleiten. Transparantie werkt preventief, stelt woordvoerder Marcel van Beusekom.

De Consumentenbond reageert daarmee op het bericht op evmi.nl dat het aantal mensen dat de inspectiegegevens op de site van de VWA raadpleegt, fors aan het dalen is.

'Bijzonder jammer dat de gegevens nauwelijks worden geraadpleegd, maar niet verrassend, zegt Van Beusekom. 'Wij denken dat de geringe belangstelling te wijten is aan het geringe aantal gegevens dat er nu te vinden is, een gebrek aan publiciteit en een niet echt gebruiksvriendelijke manier van presenteren.'

De Consumentenbond meent dat het beter was geweest als de VWA voor andere pilots had gekozen, zoals hygiëne in de horeca en bij de slagerij. Dan is name-and-shame voor consumenten wel interessant.'

Bron: evmi
Kokforum.nl : de website voor koks
Plaats reactie