Hoe goed is jouw keuken mes ?
Hoe goed is jouw keuken mes ?
Kokforum.nl : de website voor koks

ik heb dat 2de mes zelf ook
zo'n koffertje wat eens van de vrachtwagen gevallen is..zeg maar
dat is echt bagger.
gewoon niet kopen
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Ik zal heel eerlijk zeggen:
Ik heb al mijn messen van zwilling. Simpelweg omdat ik gek ben van de kwalieit. Prima messen.
Nu heb ik dus met kerst een setje in een koffer gekregen van berghaus. Ik dacht van tevoren nou dat is echt helemaal niks. En het staat inderdaad ook zo bekend. Maar op zich zijn de messen prima. Ja je moet ze vaker aanzetten. En ja ze mogen wat vaker na de slijper, maar ze zijn prima voor een leerlingkok.
Ik vind wel, als je het geld hebt, koop goede messen. Heb je dat geld als leerling niet dan zijn er goedkope sets die wel redelijk goed zijn.
Ik heb al mijn messen van zwilling. Simpelweg omdat ik gek ben van de kwalieit. Prima messen.
Nu heb ik dus met kerst een setje in een koffer gekregen van berghaus. Ik dacht van tevoren nou dat is echt helemaal niks. En het staat inderdaad ook zo bekend. Maar op zich zijn de messen prima. Ja je moet ze vaker aanzetten. En ja ze mogen wat vaker na de slijper, maar ze zijn prima voor een leerlingkok.
Ik vind wel, als je het geld hebt, koop goede messen. Heb je dat geld als leerling niet dan zijn er goedkope sets die wel redelijk goed zijn.
-
- Berichten: 65
- Lid geworden op: 28 sep 2006, 13:10
- Locatie: Culemborg
- Contacteer:
ik ben er niet in getrapt hoor
Ik wilde die koffer graag hebben.
Die messen heb ik ooit 1x geprobeerd te gebruiken.
Die konden niet tegen mijn Zwiling Titanium op.
Mijn volgende mes wordt 'n MAC (die van the F word)
Ik wilde die koffer graag hebben.
Die messen heb ik ooit 1x geprobeerd te gebruiken.
Die konden niet tegen mijn Zwiling Titanium op.
Mijn volgende mes wordt 'n MAC (die van the F word)
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
foto Anne Zantinge custom made mes in china
Anne, als je mes klaar is ben ik zeer benieuwd naar foto's


Kokforum.nl : de website voor koks
ja..die heb ik ook nog.
maak wel ff 'n foto er van

maak wel ff 'n foto er van

"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
-
- Berichten: 65
- Lid geworden op: 28 sep 2006, 13:10
- Locatie: Culemborg
- Contacteer:
serieus, dat waren me eerste messen
gekocht via Tell Sell
Was er toen er bij mee...want je kon er echt alles mee snijden
ze zijn flexibel...etc..

gekocht via Tell Sell
Was er toen er bij mee...want je kon er echt alles mee snijden
ze zijn flexibel...etc..

"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Ik heb voornamelijk Global messen, aangevuld door messen uit mijn schooltijd( nep sabatier's). Ik ben eigenlijk op zoek naar een nieuwe set, maar weet niet goed waaruit kiezen. Een messenset is een prijzige aankoop en wil er ook niet over struikelen. Het messenset aankopen is een langetermijn investering. Iemand enige suggesties wat top is op het moment?
slijpen japanners anders dan nederlanders ?willem schreef:zwilling five star ooits s gewonnen geslepen door een jappaner,niet kapot meer te krijgen is nu al een meer dan een half jaar vlijmscherp zonder opnieuw te slijpen,overigens volgens diezelfde jappaner is het staal van zwilling beter dan dat van global.
Ik heb het Koksmes van Butlers
Erg fijn mes, al zeg ik het zelf.......
Ligt goed in de hand, het juiste formaat en een schappelijke prijs.
Maar voor de echte profi zal die wel niet voldoen. Ik, als fanatieke amateurkok, kan er perfect mee uit de voeten. Dus als jullie nog een goed, en betaalbaar, mesje voor thuis zoeken. In Duitsland zit een winkel die Butlers heet en daar zijn deze messen te koop.
Erg fijn mes, al zeg ik het zelf.......
Ligt goed in de hand, het juiste formaat en een schappelijke prijs.
Maar voor de echte profi zal die wel niet voldoen. Ik, als fanatieke amateurkok, kan er perfect mee uit de voeten. Dus als jullie nog een goed, en betaalbaar, mesje voor thuis zoeken. In Duitsland zit een winkel die Butlers heet en daar zijn deze messen te koop.
-
- Berichten: 418
- Lid geworden op: 22 jun 2007, 15:45
Sabatier, van een jaar of 20 oud, handvaten verbrand of gedeeltelijk kapot, en een kromme vleesvork.
Laatst gewijzigd door chef peter op 31 jan 2008, 21:09, 1 keer totaal gewijzigd.
Europeanen slijpen hun messen in een v vormralph geerts schreef:slijpen japanners anders dan nederlanders ?willem schreef:zwilling five star ooits s gewonnen geslepen door een jappaner,niet kapot meer te krijgen is nu al een meer dan een half jaar vlijmscherp zonder opnieuw te slijpen,overigens volgens diezelfde jappaner is het staal van zwilling beter dan dat van global.
waar japanners 1 kant recht houden en 1 kant schuin[/code]
-
- Berichten: 418
- Lid geworden op: 22 jun 2007, 15:45
wusthof ikon
heb net van me meisje een Wusthof Ikon gekregen!
super lief kerstkadotje!
wat hebben jullie gekregen?

super lief kerstkadotje!
wat hebben jullie gekregen?

"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
-
- Berichten: 10
- Lid geworden op: 13 okt 2005, 12:15
nieuw Tojiromes
Ik heb vorige week mijn nieuwe Tojiro koksmes binnengekregen (via www.koksmes.com ), echt helemaal te gek. Op dezelfde wijze als een samoeraizwaard gesmeed van 37 lagen damaststaal, is vlijmscherp en snijdt perfect.
http://www.koksmes.biz/shop/popup_image ... 3a55cd4d44
http://www.koksmes.biz/shop/popup_image ... 3a55cd4d44
Re: Hoe goed is jouw keuken mes ?
waar laten jullie je messen slijpen ?
Re: Hoe goed is jouw keuken mes ?
zelf, met een elektrische wetsteen die ik voor 25 euro gekocht heb.
je moet wel eerst oefenen met een oud mes, want als je het mes niet in de juiste hoek tegen de steen houdt gaat het mis. Moet zeggen dat het vrij simpel is en je bent niet afhankelijk van wegbrengen/ophalen van je messen of een mannetje die langskomt.
je moet wel eerst oefenen met een oud mes, want als je het mes niet in de juiste hoek tegen de steen houdt gaat het mis. Moet zeggen dat het vrij simpel is en je bent niet afhankelijk van wegbrengen/ophalen van je messen of een mannetje die langskomt.
De aanhouder wint
Re: nieuw Tojiromes
Erg goede messen inderdaad, wel wat te duur, bij http://www.shinsakuto.nlheb je Tojiro's voor minder geld, en nog veel meer keuze ook.LordMureland schreef:Ik heb vorige week mijn nieuwe Tojiro koksmes binnengekregen (via http://www.koksmes.com ), echt helemaal te gek. Op dezelfde wijze als een samoeraizwaard gesmeed van 37 lagen damaststaal, is vlijmscherp en snijdt perfect.
http://www.koksmes.biz/shop/popup_image ... 3a55cd4d44
en trouwens een samoeraizwaard is nooit van damaststaal gemaakt, samuraizwaarden worden van 1 staalsoort gemaakt die keer op keer gevouwen wordt (ontelbare lagen, iig meer dan 37, dit om verontreinigingen te verwijderen), bij een goede prolijsting kun je bijna niet meer zien dat het staal gevouwen is. Damast staal daarintegen bestaat uit 2 verschillende soorten staal die een aantal maal gevouwen worden, damaststaal wordt meestal niet meer dan 100 keer gevouwen omdat je anders geen mooi patroon op je oppervlak krijgt. het kernmateriaal (waar je dus mee snijdt) bij damaststalen messen is veelal hoog carbonstaal (VG10, VG5, etc), de damaststalen "buitenlaag" is puur ter decoratie en bescherming en zegt niets over de kwaliteit van het staal waar je mee snijdt.
Re:
Dat is waar bij de traditionele messen zoals de yanagiba, usuba en Deba maar de meeste Japanse merken produceren voornamelijk dubbelzijdig geslepen messen, de meeste santoku en gyuto messen zijn "westers" geslepen en met een "westers" handvat in tegenstelling tot de traditionele Sushi en sashimi messen die een overwegend rond of ovaal handvat hebben met een bolster van hoorn.sjaak schreef: Europeanen slijpen hun messen in een v vorm
waar japanners 1 kant recht houden en 1 kant schuin
De Jappaners slijpen wel onder een kleinere hoek waardoor de snijkant scherper is en blijft maar wel gevoeliger is voor beschadigingen, ook is het gebruikte staal in Japanse keukenmessen vele malen beter dan het zachtere staal gebruikt in Duitse of Franse messen.
Re: Hoe goed is jouw keuken mes ?
Zelf werk ik het liefst met dreizack en sabatier. Die van porsche zijn ook leuk in de hand. Global vind ik eerlijk gezegt minder goed in de hand liggen, zijn me ietsje te licht.
Mijn messen zelf laat ik als het zelf hopeloos word, slijpen bij het Antwerpse slachthuis, geloof me die komen vlijmscherp weer en de 1ste week is het echt een ander tempo aanhouden van snijden.
Een verkoper van Global heeft me ooit uitgelegd dat het verschil tussen global en de andere merken inderdaad de slijp methoden was;dwz alle messen zijn 2 dimensionaal geslepen (links/rechts) maar bij global hebben ze blijkbaar een techniek ontwikkeld dat 3 dimensionaal slijpt (links, rechts en nogeens op het snijvlak zelf) hoe ik dat moet zien weet ik niet echt maar dat was de verkregen uitleg.
Mijn messen zelf laat ik als het zelf hopeloos word, slijpen bij het Antwerpse slachthuis, geloof me die komen vlijmscherp weer en de 1ste week is het echt een ander tempo aanhouden van snijden.

Een verkoper van Global heeft me ooit uitgelegd dat het verschil tussen global en de andere merken inderdaad de slijp methoden was;dwz alle messen zijn 2 dimensionaal geslepen (links/rechts) maar bij global hebben ze blijkbaar een techniek ontwikkeld dat 3 dimensionaal slijpt (links, rechts en nogeens op het snijvlak zelf) hoe ik dat moet zien weet ik niet echt maar dat was de verkregen uitleg.
Het gras is steeds groener aan de andere zijde. Helaas is het dan ook meestal kunstgras!
Dave
Dave
-
- Berichten: 2
- Lid geworden op: 02 okt 2008, 18:15
Re: Hoe goed is jouw keuken mes ?
Hallo Ik ben begin in november aan me koks opleiding. ik wil gelijk met twee mooie messen beginnen en ik denk dat de meest gebruikte messen toch je koksmes word ook wil ik leren werken vanaf het begin met een santoku.
Ik ben er voor de santoku al uit dat word deze zeer scherp geprijste sakai takayuki
http://www.knivesandtools.com/nl/pt/-sa ... psteen.htm

dit mes is scherp geprijst en bestaat uit de zelfde materialen als de duurde messen, met een vg 10 snijlaag en damast zij oppervlakte als bescherming(plus hij ziet er ook erg dope uit met dat gehamerde patroon).
Voor mijn koksmes ben ik nog aan het twijfelen tussen een Kaishun damast
http://www.knivesandtools.com/nl/pt/-ka ... oksmes.htm

of een Hattori FH Gyuto
http://www.japanesechefsknife.com/Hatto ... nives.html

Mijn voorkeur neigt meer naar de hattori voor de ergonomie van het handvat en de overall response op dat mes wat op internet valt te lezen plus dat deze echt kwa vorm bij mijn onwijs in de smaak valt.
Heeft iemand ervaring met deze messen? of weet er iets meer over te vertellen heb al redelijk wat research gedaan maar persoonlijke ervaringen zijn meer dan welkom
Ik ben er voor de santoku al uit dat word deze zeer scherp geprijste sakai takayuki
http://www.knivesandtools.com/nl/pt/-sa ... psteen.htm

dit mes is scherp geprijst en bestaat uit de zelfde materialen als de duurde messen, met een vg 10 snijlaag en damast zij oppervlakte als bescherming(plus hij ziet er ook erg dope uit met dat gehamerde patroon).
Voor mijn koksmes ben ik nog aan het twijfelen tussen een Kaishun damast
http://www.knivesandtools.com/nl/pt/-ka ... oksmes.htm

of een Hattori FH Gyuto
http://www.japanesechefsknife.com/Hatto ... nives.html

Mijn voorkeur neigt meer naar de hattori voor de ergonomie van het handvat en de overall response op dat mes wat op internet valt te lezen plus dat deze echt kwa vorm bij mijn onwijs in de smaak valt.
Heeft iemand ervaring met deze messen? of weet er iets meer over te vertellen heb al redelijk wat research gedaan maar persoonlijke ervaringen zijn meer dan welkom
Re: Hoe goed is jouw keuken mes ?
Ik gebruik die van kai shun 25 cm, bevalt goed , en ik vindt haar heerlijk in de hand liggen...kwa scherpte zullen ze waarschijnlijk niet voor elkaar onder doen. Ook de langdurige scherpte! Omdat die kai 25 cm is gebruik ik hem wel minder dan mijn global g2 di wat kleiner is ...geloof 20cm (ook fijn mes) als je een foto zou zien van de achterzijde van het kai shun mes, dan zal je zien dat het heft niet rond is. Ik kan het met dit typwerk erg moeilijk visueel voor je maken. Maar hij is dus niet rond . Mischien wist je dat al, beschouw het dan als niet geschreven. Dus denk erom of je links of rechtshandig bent.. hij is heeft dus aan 1 kant een ander soort bolling, waardoor hij lekker in je hand ligt....nou is dat natuurlijk ook nog eens persoonlijk, dus ik raad je aan , om toch eerst even in een winkel te gaan voelen voordat je koopt!
Dat andere mes...dat zie er ook prachtig uit...ik weet niet wat de hardheid van dat mes is, en waarvan het gesmeed is, dus ik kan daar weinig over vertellen.
Trouwens die kai shun zijn er ook met een rvs handvat...ziet er ook erg mooi uit, maar ik geloof ietsje duurder, maar ff zoeken levert ook wel eens koopjes op! Soms is er nog wel een een mooi koopje op ebay! Pas dan op voor global, want die zijn erg veel namaak!
hier dat rvs mes
http://www.koksmesexpert.nl/shop.asp?id=1


Dat andere mes...dat zie er ook prachtig uit...ik weet niet wat de hardheid van dat mes is, en waarvan het gesmeed is, dus ik kan daar weinig over vertellen.
Trouwens die kai shun zijn er ook met een rvs handvat...ziet er ook erg mooi uit, maar ik geloof ietsje duurder, maar ff zoeken levert ook wel eens koopjes op! Soms is er nog wel een een mooi koopje op ebay! Pas dan op voor global, want die zijn erg veel namaak!
hier dat rvs mes
http://www.koksmesexpert.nl/shop.asp?id=1


Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook
Re:
Haha, die Leo...! Je herinnerd mij aan wat acties van vroeger.Leo schreef:serieus, dat waren me eerste messen
gekocht via Tell Sell
Was er toen er bij mee...want je kon er echt alles mee snijden
ze zijn flexibel...etc..
Ik kan het nu wel eerlijk zeggen he, wij hebben bij Kampanje toen nog van alles met die messen van jou doorgezaagd, blikken open gemaakt e.d. Wat een lol hadden we toen zeg...
Re: Hoe goed is jouw keuken mes ?

Re:
Hahaha , dat waren ook mijn allereerste messen, ik wist niet beter dan dat ze top waren, want die tellsell reclame zag er erg fasineerend uit...uit uindelijk gekregen voor mijn verjaardag....nu liggen ze bij mij in de garage, voor klussen in de tuin of iets dergelijks. Wel grappig dat er meer waren toen destijdsLeo schreef:

Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook
-
- Berichten: 97
- Lid geworden op: 28 mei 2008, 00:57
Re: Hoe goed is jouw keuken mes ?
Mijn eerste set waren ook van wusthof grandprix net als in de foto.. zijn echt super fijne messen,
ik kan ook alleen met de grote koks mes van die serie echt fijn werken..
verder heb ik messen van sabatier gewonnen ook wel goed
heb ook een blok van henkels
en een vis mes van solicut ( voorheen goldhamster) die vind ik echt top
verder nog een paar merken..
ik kan ook alleen met de grote koks mes van die serie echt fijn werken..
verder heb ik messen van sabatier gewonnen ook wel goed
heb ook een blok van henkels
en een vis mes van solicut ( voorheen goldhamster) die vind ik echt top
verder nog een paar merken..
Re: Hoe goed is jouw keuken mes ?
Bedankt.Marielle schreef:is er trouwens al een vervanger voor jou bij de hoofdwacht? nog gefeliciteerd ook!:D
Ik heb nu nog vakantie, maar er is pas afgelopen week een advertentie geplaatst voor een vervanger voor mij. Er is geen kok in dienst die het over zou kunnen nemen op dit moment. Ik weet ook zeker dat degene die het gaat doen er een zware kluif aan gaat krijgen. het is een vrij complex bedrijf.
Re: Hoe goed is jouw keuken mes ?
ja ik zag de advertentie staan idd.
Ja het is natuurlijk een groot bedrijf. hopen dat ze snel iemand vinden..maar je bent er al weg als ik het goed begrijp?
Ja het is natuurlijk een groot bedrijf. hopen dat ze snel iemand vinden..maar je bent er al weg als ik het goed begrijp?
Re: Re:
ik schrok toen van die oesterkrat. Ik zal het je nooit vergevenmservais schreef:Haha, die Leo...! Je herinnerd mij aan wat acties van vroeger.Leo schreef:serieus, dat waren me eerste messen
gekocht via Tell Sell
Was er toen er bij mee...want je kon er echt alles mee snijden
ze zijn flexibel...etc..
Ik kan het nu wel eerlijk zeggen he, wij hebben bij Kampanje toen nog van alles met die messen van jou doorgezaagd, blikken open gemaakt e.d. Wat een lol hadden we toen zeg...
maar..goed, maakte niet uit want ik had er toen 2. Die ene gebruikt me moeder nog steeds.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
-
- Berichten: 2
- Lid geworden op: 02 okt 2008, 18:15
Re: Hoe goed is jouw keuken mes ?
Bedankt voor je reactie,
Ik wil ze inderdaad eerst even uitproberen maar ik heb niet echt een id waar ze in de buurt van haarlem die japanse messen hebben liggen.
Die santoku van sakai takayuki krijg ik binnenkort binnen dan zal ik gelijk laten weten of hij goed bevalt want dat leek mij toch een koopje, ga er alleen geen blikjes mee door snijden
Ik wil ze inderdaad eerst even uitproberen maar ik heb niet echt een id waar ze in de buurt van haarlem die japanse messen hebben liggen.
Die santoku van sakai takayuki krijg ik binnenkort binnen dan zal ik gelijk laten weten of hij goed bevalt want dat leek mij toch een koopje, ga er alleen geen blikjes mee door snijden

Re:
Nadeel is dan wel dat je de messen niet linkshandig kan gebruiken. niet dat ik daar last van heb, maar ik heb dat al wel een aantal keren meegemaakt met collega's die dat niet wisten.sjaak schreef: Europeanen slijpen hun messen in een v vorm
waar japanners 1 kant recht houden en 1 kant schuin[/code]
Re: Hoe goed is jouw keuken mes ?
Heb mn setje Chroma Porsche messen binnen en moet zeggen dat ik er vrij content mee ben.
Vooral dat santoku mes ligt geniaal in de hand, op de kleinere messen lijkt de ergonomie niet helemaal perfect te zijn voor mij.
Ik vind ze fijner (en beter geprijsd) dan de Global G serie.
hier kun je mn volledige review vinden.
Vooral dat santoku mes ligt geniaal in de hand, op de kleinere messen lijkt de ergonomie niet helemaal perfect te zijn voor mij.
Ik vind ze fijner (en beter geprijsd) dan de Global G serie.
hier kun je mn volledige review vinden.
Re: Hoe goed is jouw keuken mes ?
weer iemand met 'n forum........
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl