Kostenberekening

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Plaats reactie
Pascal
Berichten: 112
Lid geworden op: 27 sep 2005, 21:17
Locatie: Maastricht

Kostenberekening

Bericht door Pascal » 27 sep 2005, 23:31

Hoi,

Is er iemand die toevallig in bv. Excel een kostenberekening voor keukengerechten heeft.

Alvast bedankt,

Buco

Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Bericht door Webmaster » 22 okt 2005, 09:38

stuur ik op staat op laptop....stuur het morgen
Kokforum.nl : de website voor koks

willem
Berichten: 114
Lid geworden op: 22 aug 2004, 10:15
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

Bericht door willem » 27 dec 2005, 14:28

zou je mij ook die kostenbereking kunnen sturen??

Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Bericht door Webmaster » 27 dec 2005, 15:10

oke doe ik vanavond beetje druk als ik thuis ben,
Kokforum.nl : de website voor koks

waal
Berichten: 89
Lid geworden op: 27 nov 2005, 19:37
Locatie: Den Bosch

Bericht door waal » 27 dec 2005, 20:22

als je dan toch druk bezig bent kan je er mij ook vast een mailen

Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter » 22 jan 2007, 22:54

Sorry dat ik een oud topic over hoop haal maar ik heb even een vraagje over het kostprijs berekenings programma.

Ik ben bezig om wat kostprijzen te maken, maar om eerlijk te zijn is dit weer de eerste keer sinds school, en dat is toch even een tijdje geleden :)

Het programma werkt prima, alleen vroeg ik mij af wat 5 % condimenten zjin ?

Daarnaast kan je een factor invullen. Alleen voegt die waarde niks toe omdat de cel waar de factor in staat niet wordt uitgelezen. Verander het getal maar eens, je eindprijs wordt er niet door beinvloed.

En de laatste vraag is een beetje genant maar wat houd foodcost nou ookalweer in, en wat is de functie daarvan in dit bestand.

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 22 jan 2007, 23:31

normaal gesproken is de 5% regeling ervoor om je kosten te dekken als zout, peper etc..

snufje van dit..snufje van dat.
somige dingen kan je gewoon weg niet bereken.
Het kan natuurlijk wel, maar je gaat niet 1 gram zout berekenen.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter » 22 jan 2007, 23:47

Oke dat valt dus onder kruiden, specerijen, vetstoffen.

Dan nog de foodcost, en de factor.

Sandman
Berichten: 16
Lid geworden op: 05 apr 2006, 15:01
Locatie: Egmond aan zee
Contacteer:

Bericht door Sandman » 24 jan 2007, 13:08

zou ik ook nog even een beroep op je kunnen doen....?

altijd handig zo'n programma,

thnx

Emiel
Berichten: 293
Lid geworden op: 18 okt 2006, 22:14
Locatie: Weelde

Bericht door Emiel » 24 jan 2007, 16:47

Foodcost= voedselkosten, al de kosten die je maakt met betrekking tot het aankopen van grondstoffen.
Kostprijsberekening= foodcost+ vaste kosten(huur, maandelijkse afbetalingen...)+ variabele kosten(gas, water, elektr...)+personeelskost+BTW+ winst(niet te vergeten)

Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter » 24 jan 2007, 19:48

Is foodcost aan variable, of een standaard binnen elk bedrijf ?
In dit geval staat er 28 %, kan je dat klakkeloos overnemen als gemiddelde of moet je dat uitrekenen naar bedrijfs situatie.

Afijn dan is alles opgelost, met uitzondering van de factor. Daar weet ik dan weer wel alles van, alleen in het programma veranderd de prijs niet als ik aan de factor rommel.

Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Bericht door Webmaster » 24 jan 2007, 20:28

Pieter,

Ik heb even naar de bereking gekeken als je de foodcost aanpast naar een ander nummer dan zal je zien Btw 6% ook aan gepast wordt

Groet,
Terry
Kokforum.nl : de website voor koks

Tompie
Berichten: 134
Lid geworden op: 02 okt 2006, 12:24
Locatie: Amersfoort

Bericht door Tompie » 24 jan 2007, 21:11

Pieter schreef:Is foodcost aan variable, of een standaard binnen elk bedrijf ? In dit geval staat er 28 %, kan je dat klakkeloos overnemen als gemiddelde of moet je dat uitrekenen naar bedrijfs situatie.
De formule van Emiel geeft dat volgens mij weer. Als je een dure locatie hebt, minder couverts wegzet ivm ruimtelijke indeling/openingstijden, veel personeel omdat je veel handelingen in je gerechten hebt of dure technieken gebruikt (bv. stikstofapparatuur), dan zijn de non-food kosten veel hoger. Hier komt volgens mij ervaring om de hoek kijken (voor het inschatten) en ook regelmatig (kwartaal, halfjaar, jaarlijks) op totaalnivo checken je nog uitkomt financieel.

Of je gaat de componenten die Emiel noemt terugrekenen naar pp. Dan weet je het precies. Ook dan heb je weer ervaring(scijfers) voor nodig om je aannames te onderbouwen (hoevel kilowatt etc).

28% is dus 3.5xkostprijs food=verkoopprijs, is dat niet een algemene vuistregel in de horeca. Ben benieuwd naar de factoren die gebruikt worden.
Een dag niet gekookt is een dag niet geleefd.

Tom

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 24 jan 2007, 23:23

ik vraag me het wel eens af..

als je nou een gerecht op de kaart zet..kan je niet alijd de standaard factor 3.5 doen..
sommige gerechten worden dan of heel erg duur..of heel erg goedkoop.
Dus..ik denk/vind dat je een beetje variabel moet kunnen omspringen met je margers. Truffel kan je niet altijd verkopen voor x 3.5 procent.
Misschien verdien je met je tomatensoep wel 10% .
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Pieter
Berichten: 745
Lid geworden op: 14 jan 2006, 20:30
Locatie: Den Haag

Bericht door Pieter » 24 jan 2007, 23:33

4,2 hierzo

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

kostprijsberekening

Bericht door Leo » 24 jan 2007, 23:44

elk gerecht doe je x die factor?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

sjaak
Berichten: 584
Lid geworden op: 09 mar 2006, 11:44
Locatie: Noordwijk

Bericht door sjaak » 25 jan 2007, 00:47

in eerste instanie moet mijn foodcost 28% zijn.
dus ik kan inderdaad op sommige dingen meer vragen
(mosterdsoep gecalculeerd op 3,50 werkelijke verkoop prijs 4,50)
waardoor ik voor andere dingen mijn marge kan versoepelen
maar als ik onder de marge ga zitten is dat altijd in overleg met de vestigings manager maar het kan dus wel.
als iets onverkoop baarblijkt heb je 2 opties het niet op de kaart zetten of het zien als een service product.
maar doe dit altijd wel heel overwogen je zal niet de eerste kok zijn die te veel weggeeft en daardoor het niet redde.

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Bericht door Leo » 25 jan 2007, 01:01

nee..dat zijn de keuzes

service producten moet je wel hebben.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Tompie
Berichten: 134
Lid geworden op: 02 okt 2006, 12:24
Locatie: Amersfoort

Bericht door Tompie » 25 jan 2007, 11:49

Pieter schreef:We wijken af van mijn vraag. Waarom veranderd de totaal prijs niet in dat programma als ik de factor verander.....
Cel F28 waar de 4,2 staat wordt in geen enkele formule in de excel sheet gebruikt, dus deze cel wijzigen zal geen effect hebben. Cel C28 daarentegen is de speelfaktor waar over gediscussieerd wordt. Wil je dat de berekening wel werkt met cel F28 dan moet cel C28 verandert worden in de formule '=1/F28'. Als je dat doet dan zie je cel c28 wijzigen naar 23,8%.

Dus ik neem aan dat Terry in zijn antwoord verwijst naar cel C28 terwijl jij cel F28 bedoelt.

Hoe en waarom dan die 4.2 hier terecht komt kan alleen de maker van de sheet vertellen. Correctie later toegevoegd: de gebruiksaanwijzing komt niet overeen met de formules in de excel sheet.

Overigens rij 32 wordt ook niet gebruikt, dus als je iets van hoge btw gebruikt in dit programma, dan houdt ie er geen rekening mee.
Een dag niet gekookt is een dag niet geleefd.

Tom

Paulus
Berichten: 35
Lid geworden op: 29 jan 2007, 20:15
Locatie: Haarlem

Bericht door Paulus » 31 jan 2007, 00:15

Overigens rij 32 wordt ook niet gebruikt, dus als je iets van hoge btw gebruikt in dit programma, dan houdt ie er geen rekening mee.[/quote]
Alles wat je voor kostprijberekening invoert voer je in exclusief btw
BTW over eten is altijd laag, ook als je er een fles cognac in mikt, de kassa die het als eten verkoopt registreerd dat als laag btw. als je een kop koffie verkoopt dan is dat hoog btw voor de gast Bij de inkoop wordt wel hoog btw betaald over bijv die fles cognac, maar door een bedrijf betaalde btw is voorbelasting die wordt afgetrokken van de btw over verkoop die moet worden afgedragen.
Ik las wel een over een cateraar die zijn wijn in de menuprijs verstopte enzodoende goedkoper werkte.
De belastingen zijn natuurlijk niet gek en kijken naar drank inkoop, als er idioot veel wordt ingekocht en weinig wordt verkocht omdat het allemaal in de soep gaat geloven ze het natuurlijk niet meer.

privatecooking
Berichten: 2
Lid geworden op: 28 sep 2010, 17:10

Re: Kostenberekening

Bericht door privatecooking » 28 sep 2010, 17:13

Kan er mij ook iemand dit voorbeeld van een kostenberekening in exel mailen naar info@privatecooking.be aub?

Dank bij voorbaat,

privatecooking
Berichten: 2
Lid geworden op: 28 sep 2010, 17:10

Re: Kostenberekening

Bericht door privatecooking » 08 okt 2010, 12:44

KAN ER MIJ IEMAND EEN FOODCOSTBEREKENING MAILEN NAAR INFO@PRIVATECOOKING.BE AUB?

MET VRIENDELIJKE GROETEN,

ambas
Berichten: 1
Lid geworden op: 21 okt 2010, 15:53

Re: Kostenberekening

Bericht door ambas » 21 okt 2010, 16:01

Kan iemand naar mij kostenberekening e-mailen, tufamba@hotmail.com

Saartje
Berichten: 1
Lid geworden op: 18 nov 2010, 11:16

Re: Kostenberekening

Bericht door Saartje » 18 nov 2010, 12:03

Wel ik ben eigenlijk naar het zelfde opzoek
moest er mij iemand kunnen helpen met de naam van zo een programma voor
de kostenberekening van gerechten
of als er iemand zo vriendelijk zou willen zijn om eens een kostprijsberekening door te sturen
dat zou ons goed helpen voor het opstarten van onze nieuwe zaak

alvast bedankt

pmlelieveld
Berichten: 7
Lid geworden op: 25 nov 2008, 11:23

Re: Kostenberekening

Bericht door pmlelieveld » 22 nov 2010, 12:12

Op de site van http://www.kenniscentrumhoreca.nl" onclick="window.open(this.href);return false; staat een programma voor de kostprijsberekening, het is een beetje veel werk om alle ingredieenten in te voeren, maar als dit is gebeurt werkt het erg makkelijk en snel, en heb je een goed overzicht van je kosten. Het programma is online dus je kunt het overal bekijken en bewerken.
Gr. Peter

Amazingtruffle
Berichten: 240
Lid geworden op: 30 dec 2008, 00:23
Locatie: Haarlem
Contacteer:

Re: Kostenberekening

Bericht door Amazingtruffle » 23 nov 2010, 00:55

pmlelieveld schreef:Op de site van http://www.kenniscentrumhoreca.nl" onclick="window.open(this.href);return false; staat een programma voor de kostprijsberekening, het is een beetje veel werk om alle ingredieenten in te voeren, maar als dit is gebeurt werkt het erg makkelijk en snel, en heb je een goed overzicht van je kosten. Het programma is online dus je kunt het overal bekijken en bewerken.
Gr. Peter
Pfoeh..., net geprobeerd..., maar nee dank je!

Heb zelf betere programmaatjes in Openoffice gemaakt.., veel leuker, en beter!
“At the end of the day, it’s just food, isn’t it? Just food”.(MPW)

geboersj
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 sep 2012, 19:30

Re: Kostenberekening

Bericht door geboersj » 15 sep 2012, 10:44

is er iemand die me in bv excel een foodkostberekening kan bezorgen of eventueel ander handig programma alvast bedankt!!!!!!!

ine
Berichten: 1
Lid geworden op: 17 apr 2014, 10:01

Re: Kostenberekening

Bericht door ine » 17 apr 2014, 10:06

beste, zou je mij de kostprijsberekening in excel ook kunnen toesturen? ine.van.grieken@telenet.be
bedankt!

Vince
Berichten: 1
Lid geworden op: 27 okt 2014, 12:00

Re: Kostenberekening

Bericht door Vince » 27 okt 2014, 12:05

Beste,

zou je mij het excel kunnen doorsturen ivm foodcost berekenen.... ik probeerde zelf eentje te maken maar faalde hopeloos.
Alvast bedankt

Mvg
Vincent
bruyninckx.vincent@gmail.com

Vicky
Berichten: 1
Lid geworden op: 21 jun 2015, 22:56

Kostenberekening

Bericht door Vicky » 21 jun 2015, 23:04

Dag allemaal

ik zou graag willen vragen of iemad van jullie zo vriendelijk zou kunnen zijn om me uit te leggen hoe ik de foodcost kan berekenen van broodjes en kleine gerechten(broodjeszaak)

Alvast bedanktvoor jullie hulp

degetallen
Berichten: 1
Lid geworden op: 28 feb 2016, 13:17

Re: Kostenberekening

Bericht door degetallen » 28 feb 2016, 13:43

Beste ,

Foodcost berekeningen zijn niet eenvoudig. We hebben als koks samen met andere koks en mensen uit het horeca vak "de getallen" ontwikkeld.
Hierdoor kan je de foodcost van je recepten , gerechten en stukgoederen op de voet aanpassen en up to date houden.
Daarenboven wordt de gemiddelde marge van je kaart berekent , want daar gaat het om!
Na een korte training van een 4-tal kan je zelf aan de slag en begin je onmiddellijk geld te verdienen.
Daarenboven worden de allergenen op elk recept afgedrukt.
Meer informatie vind je op "www.degetallen.eu"
Stuur een mail naar "degetallen@gmail.com" of bel naar +32468111802.

Vriendelijke groeten,

Dany Dhollander

tich
Berichten: 1
Lid geworden op: 15 jun 2016, 16:56

Re: Kostenberekening

Bericht door tich » 15 jun 2016, 17:00

Hello,
Zou het mogelijk zijn ook mij dat excel voorbeeld door te sturen van de kostprijsberekening?
Groeten,

chilliez
Berichten: 4
Lid geworden op: 11 nov 2016, 08:39

Re: Kostenberekening

Bericht door chilliez » 12 nov 2016, 07:46

Hi zou iemand mij took de excel door kunnen mailen? Alvast bedankt
Mijn email info@chilliez.com

Stepan

MissX
Berichten: 1
Lid geworden op: 01 dec 2016, 14:55

Re: Kostenberekening

Bericht door MissX » 01 dec 2016, 15:01

Zou je het mij ook kunnen mailen? adrianathompson78 apenstaartje yahoo punt com
Carpe Diem!
Voor meer informatie over mijn bedrijf: Klik hier.

chilliez
Berichten: 4
Lid geworden op: 11 nov 2016, 08:39

Re: Kostenberekening

Bericht door chilliez » 13 dec 2016, 14:56

helaas niets mogen ontvangen, zou iemand zo aardig zijn en mij de excel door kunnen sturen?
alvast mijn dank

dejager
Berichten: 1
Lid geworden op: 29 okt 2017, 16:30

Re:

Bericht door dejager » 29 okt 2017, 16:32

Webmaster schreef:
22 okt 2005, 09:38
stuur ik op staat op laptop....stuur het morgen
zou het ook mogelijk zijn om dit document door te sturen

Ivo
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 feb 2018, 10:39

Re: Kostenberekening

Bericht door Ivo » 04 feb 2018, 10:51

Hoi zou iemand mij ook een mooie sheet kunnen sturen? :D

#workis
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 okt 2019, 23:49

Re: Kostenberekening

Bericht door #workis » 14 okt 2019, 00:00

Hoi momenteel wezen zoeken naar een handig rekentool voor de nieuwe gerechten uit te calculeren om deze op de kaart te voorzien van de verkoop prijs.
Nu zie ik dat er veelal een prijs verbonden zit een compleet pakket van verkopers die menukost etc etc aanbieden
Is er hier op dit forum een rekentool voor menu calculatie??
Of wanneer er een andere optie is als link hoor ik graag van jullie.

Met culinaire groet,

Tot horene

Plaats reactie