soep terugkoelen in grote hoeveelheden

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Plaats reactie
tacook
Berichten: 9
Lid geworden op: 15 mar 2011, 19:13

soep terugkoelen in grote hoeveelheden

Bericht door tacook » 16 okt 2013, 12:01

Beste mensen,
op dit moment koel ik soep terug in hoeveelheden van 40 liter op de ouderwetse manier,dwz in de wasbak met stromend water,nu met de aanstaande waterbelasting weer eens tijd om hier kritisch naar te kijken,
Weet iemand een site waar ik alle terugkoelmethoden kan vergelijken, blast chiller, water, gewoon in de koelcel zetten(en wat is daar het bezwaar tegen) en welke methode is a het goedkoopst en b het groenst/duurzaamst.
dank voor jullie bijdrage..

Gebruikersavatar
Niels
Forum Chef
Berichten: 659
Lid geworden op: 22 aug 2004, 12:08
Locatie: Oostvoorne
Contacteer:

Re: soep terugkoelen in grote hoeveelheden

Bericht door Niels » 16 okt 2013, 14:50

Voor mij zelf lijkt de Blast Chiller de enige goede optie, maar echt goedkoop in aanschaf, onderhoud en energie zal dit ook niet zijn.

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: soep terugkoelen in grote hoeveelheden

Bericht door Leo » 16 okt 2013, 15:54

Koelcel is slecht idee, je krijgt te veel vocht (damp) in de ruimte en sneller (zwarte)schimmel
Tevens duurt dit proces te lang (haccp, onverantwoord.)

- Waterkoelen is mogelijkheid, echter ook niet goedkoop en absoluut niet duurzaam.
Ook, niet haccp goed (volgens mij)

Blashtchiller is wel de beste optie.... belangrijks is de capaciteit (hoeveel kilo per uur te koelen...)
Ik kan niet meer zonder.... Groente, sauzen etc...
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

tacook
Berichten: 9
Lid geworden op: 15 mar 2011, 19:13

Re: soep terugkoelen in grote hoeveelheden

Bericht door tacook » 19 okt 2013, 10:29

dank je wel,

Ik ga dinsdag precies opmeten hoeveel water ik gebruik en dan proberen af te zetten tegen het gebruik van een blastchiller.
ik kom er op terug,
gr taco

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: soep terugkoelen in grote hoeveelheden

Bericht door Leo » 19 okt 2013, 16:15

in de loop van de tijd zal water goedkoper zijn..

maar, water kun je niet afschrijven in 5 jaar een machine wel.
En, voor het gemak wat je er nog meer mee kan, is het echt de moeite waard.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

lowie
Berichten: 137
Lid geworden op: 11 mar 2007, 09:26
Locatie: Antwerpen

Re: soep terugkoelen in grote hoeveelheden

Bericht door lowie » 04 nov 2013, 14:50

Wat is grote hoeveel heden 500l of 1000l en meer ?

De naam van het topic is soep terugkoelen in grote hoeveelheden, in een blastchiller kan er geen grote hoeveelheden!
Grote hoeveelheden word gekoeld met gecirculeerd lopend ijswater, het water word hergebruikt na koeling.

Gebruikersavatar
sous
Berichten: 49
Lid geworden op: 14 jul 2009, 09:40

Re: soep terugkoelen in grote hoeveelheden

Bericht door sous » 11 apr 2014, 09:09

of improvisatie the fast way!

spreid je soep uit in gastronorm sledes (groter oppervlak om hitte kwijt te kunnen) en donder er vacuumzakken met ijs in.
Zo heb je je soep in notime onder keukentemperatuur en kun je daarna gewoon verder koelen in de koelcel.

de vacuumzakken met ijs kun je afwassen en hergebruiken.

geen vacumeer apparaat? je kan het ijs ook anders verpakken in rvs bakken o.i.d.

Niet iedereen heeft blastchillers en/of een baas die dat soort speelgoed betalen kan

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: soep terugkoelen in grote hoeveelheden

Bericht door jeroenbr » 11 apr 2014, 09:59

Pan in grote wasbak op een rek, met erg veel ijs erin
Stagaire minimaal op 20 touren per minuut laten draaien tot koud

Plaats reactie