Hygiënecode: wat is dat?

Vind hier alle informatie met betrekking tot HACCP, CAO, wetgeving e.d.
Plaats reactie
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Hygiënecode: wat is dat?

Bericht door Webmaster »

Bedrijven die eet- en drinkwaren bereiden, verwerken, vervoeren of behandelen, moeten volgens de Warenwetregeling hun productiewijze zo beheersen dat zij de veiligheid van hun producten kunnen garanderen. Met de Hygiënecode voor de Horeca voldoet u aan deze wettelijke eisen.

Hygiënecode voor de Horeca
Bedrijven die eet- en drinkwaren bereiden, verwerken, vervoeren of behandelen, moeten volgens deze regeling hun productiewijze zo beheersen dat zij de veiligheid van hun producten kunnen garanderen. Het doel hiervan: bedreigingen voor de gezondheid voorkomen of beperken tot een acceptabel niveau. Met de Hygienecode voor de horeca kunnen horecabedrijven voldoen aan deze wettelijke eisen.

In vogelvlucht
De nieuwe Warenwetregeling verplicht onder andere horecabedrijven na te gaan welke risico's het omgaan met voedsel in het bedrijf met zich meebrengt voor de gezondheid van de gast. Ook moet het bedrijf op papier vastleggen welke maatregelen het neemt om bedreigingen voor de gezondheid te voorkomen, welke controles het uitvoert en wat de resultaten hiervan zijn. De wet schrijft voor dat ondernemers hiervoor een HACCP-systeem dienen te gebruiken.

Omdat het opzetten van een dergelijk systeem voor veel bedrijven een grote opgave is, staat de wet ook toe dat branche-organisaties hygiënecodes opstellen. Een dergelijke hygiënecode is een vereenvoudigd en specifiek op de bedrijfstak afgestemd HACCP-systeem. Door volgens een goedgekeurde hygiënecode te werken, voldoen bedrijven aan de wet.

HACCP is een afkorting van "Hazard Analysis Critical Control Points". Het betekent dat het horecabedrijf nagaat (analysis) welke onderdelen in het productieproces bedreigingen (hazard) voor de gezondheid tot gevolg kunnen hebben.

De punten waar risico's kunnen ontstaan (critical control points) houdt het bedrijf vervolgens zorgvuldig in de gaten. Met de hygiënecode benoemt het horecabedrijf die hygiëne-aspecten die een gezondheidsbedreiging kunnen zijn. Het controleert deze systematisch en legt ze op papier vast.

Voordelen
De Hygiënecode voor de horeca is een vereenvoudigd HACCP-systeem, op de horeca afgestemd. Voordelen voor een onderneming om gebruik van de code te maken, zijn onder meer:

* De onderneming voldoet hiermee aan de wettelijke eisen om te werken volgens een HACCP-systeem of een goedgekeurde Hygiënecode;

* Er ontstaat inzicht in de wijze waarop het bedrijf hygiënisch werkt. Op basis daarvan kan een ondernemer de bedrijfsvoering aanpassen;

* Er ontstaat een aantoonbaar veiliger product. De onderneming kan schriftelijk aantonen dat het alles in het werk stelt om risico's te voorkomen voor de gezondheid van gasten;

* Het vertrouwen van de consument en de Voedsel-en Warenautoriteit in het bedrijf

hier de volledige hygiene code downloaden
Kokforum.nl : de website voor koks
clyde
Berichten: 2
Lid geworden op: 22 okt 2010, 11:12

Re: Hygiënecode: wat is dat?

Bericht door clyde »

Wie zich niet houdt aan de hygiënecode, kan een boete krijgen. Die kunnen best hoog uitvallen. Voor meer in formatie over hygiënecode ga naar
http://www.haccpdirect.nl/haccp-hygiene ... gienecode/
Plaats reactie