Ideale temperatuur koken van kreeft
Re: Ideale temperatuur koken van kreeft
chef dave, hoe kook jij ze dan?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Re: Ideale temperatuur koken van kreeft
Vorige kwam uit één van mijn vroegere schoolcursussen.
Zelf kook ik ze zéér kort! juist lang genoeg om het vlees eruit te halen, ik hou niet echt van gekookte kreeft, verwerk het liever anders. Zodra ik het vlees uit de schalen kan halen, bak ik deze kort aan met vanille olie en nadien gratineren.
Of ik snij de kreeft levend doormidden en bak ze zo dadelijk even kort aan om nadien verder te grillen.Vind ik persoonlijk veel lekkerder dan al de kookbereidingen.
Zelf kook ik ze zéér kort! juist lang genoeg om het vlees eruit te halen, ik hou niet echt van gekookte kreeft, verwerk het liever anders. Zodra ik het vlees uit de schalen kan halen, bak ik deze kort aan met vanille olie en nadien gratineren.
Of ik snij de kreeft levend doormidden en bak ze zo dadelijk even kort aan om nadien verder te grillen.Vind ik persoonlijk veel lekkerder dan al de kookbereidingen.
Het gras is steeds groener aan de andere zijde. Helaas is het dan ook meestal kunstgras!
Dave
Dave
-
- Berichten: 2
- Lid geworden op: 25 jan 2008, 09:13
- Locatie: almere
Re: Ideale temperatuur koken van kreeft
1 minuut per honderd gram of 2 minuten in zn geheel en dan met zn staart aan de rand van de pan hangenen dan de poten 3 a 4 minuten verder koken zo is de staart net niet gaar is
- Peter de Lepper
- Berichten: 7
- Lid geworden op: 25 jan 2007, 11:45
- Locatie: Maastricht
Re: Ideale temperatuur koken van kreeft
Het koken in court bouillon heeft alleen invloed op smaak als je ze na het koken een paar dagen in dezelfde bouillon in de koeling laat staan. Pas in die periode zal het pantser poreus worden om de smaak op te door te laten in het vlees. Normaal is de kreeft namelijk een gesloten systeem. Is te testen met een kreeft koken in water met kleurstof. Toevallig vertelde m'n chef hier vorige week nog over (mooi verhaal uit de oude doos). Nu gaat er een mes door het hoofd en dan in highspeed. Eiwitten zijn daarna ook prima te verwijderen door eraf te spoelen en licht te schrapen. Vlees heeft dan echt de pure smaak van kreeft.
Work hard, Play hard
Re: Ideale temperatuur koken van kreeft
Ik heb 120 jaar geleden van viskoning Imko geleerd (en dit gebruik ik nu nog)...per 125 gr 1 minuut in de steamer en direkt op ijswater. Dan zul je zien dat de kreeft perfect is om na het schoonmaken (zit dan geen eiwit op) nogmaals op te warmen, of direkt te verwerken.
Is natuurlijk wel een a la minute bereiding.
Is natuurlijk wel een a la minute bereiding.
Wie nimmer dwaalt, wordt nooit verstandig.
-
- Berichten: 3
- Lid geworden op: 07 okt 2007, 19:36
- Locatie: Hilversum
- Contacteer:
Re: Ideale temperatuur koken van kreeft
het zal mischien wel gek klinken, wij gooien de kreeft gewoon leven en wel in een pan met kokend water voor 3 min. super mals kreeftenvlees en geen overtollig eiwit stolling. a la minute uiteraard nog een tikje onder de salamander of onder de pas.
kreeft vacumeren kan wel, zilver folie om de stekels doen..als dat sterk genoeg is in ieder geval.
kreeft vacumeren kan wel, zilver folie om de stekels doen..als dat sterk genoeg is in ieder geval.
Re: Ideale temperatuur koken van kreeft
Waarom zou dit gek klinken??? is bij vele de normale gang van zaken denk ik.
Het gras is steeds groener aan de andere zijde. Helaas is het dan ook meestal kunstgras!
Dave
Dave
-
- Berichten: 3
- Lid geworden op: 07 okt 2007, 19:36
- Locatie: Hilversum
- Contacteer:
Re: Ideale temperatuur koken van kreeft
ja mischien vonden mensen het raar om dat er zoveel verschillende manier zijn, natuurlijk leiden er meer wegen naar rome.
Ik kom nog maar net kijken in de keuken (net een jaar klaar met school) maar heb altijd gehoort en ook ervaren dat de kreeft de court bouillon smaak niet op zal nemen door de schaal.
free your mind, the rest will follow
Ik kom nog maar net kijken in de keuken (net een jaar klaar met school) maar heb altijd gehoort en ook ervaren dat de kreeft de court bouillon smaak niet op zal nemen door de schaal.
free your mind, the rest will follow
Re: Ideale temperatuur koken van kreeft
wij doen het ook zo, in pan ruim kokend water 3 minuten koken en dan verder verwerken niets mis mee geen poespas en gedoe met court bouilons .
je hebt dan ook bijna geen eiwit om de kreeft dit eiwit komt trouwens voornamelijk uit de kop die bestaat voornamelijk uit eiwit en loopt dan tijdens het koken uit de kop.heeft dus geen invloed op de verdere smaak van het vlees in de kreeft
je hebt dan ook bijna geen eiwit om de kreeft dit eiwit komt trouwens voornamelijk uit de kop die bestaat voornamelijk uit eiwit en loopt dan tijdens het koken uit de kop.heeft dus geen invloed op de verdere smaak van het vlees in de kreeft
Een gezonde ziel kan niet in een droog lichaam wonen.


-
- Berichten: 3
- Lid geworden op: 28 mei 2008, 16:01
Re: Ideale temperatuur koken van kreeft
Ik krijg het beste resultaat als ik ze 6 minuten kook in een court bouillon en daarna onmiddelijk terug koel in ijswater.
Daarna gaan ze de koeling in kan ik ze 2 dagen verwerken bv. gehalveerd en warm maken met boter en smaakstoffen in een oven van 190 graden.
Echt super zacht en sappig.Krijgen altijd veel complimenten.
Daarna gaan ze de koeling in kan ik ze 2 dagen verwerken bv. gehalveerd en warm maken met boter en smaakstoffen in een oven van 190 graden.
Echt super zacht en sappig.Krijgen altijd veel complimenten.
Re: Ideale temperatuur koken van kreeft
Ik kan mij herinneren dat ze bij mijn vorige bedrijf eerst het mes in de bovenkant van de kreeft staken en dan 3 minuten kookten in de court-bouillon, nooit klachten gehad van gasten dus denk dat dit wel een goede manier is
Re: Ideale temperatuur koken van kreeft
Hoe kook je ze zelf Leo?
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin
-
- Berichten: 25
- Lid geworden op: 22 apr 2009, 11:06
Re:
Dit heeft niks met koken te maken. Het lijkt mij beter dat jij wat research gaat doen in klassieke kookboeken.Wiljan schreef:Ik heb een keer een kreeft gegaard op 58 graden in de roner.
Was erg mooi met bijna geen structuur veranderingen.
Ik weet alleen de tijd niet meer precies , ik dacht 20 minuten.
Of::
Kreeft levend vacumeren en 45 minuten op 54 graden garen.
Helmaal top, totaal geen smaakverandering.
Re: Re:
Kop 'm in Wiljan!!DarwinAwards schreef:Dit heeft niks met koken te maken. Het lijkt mij beter dat jij wat research gaat doen in klassieke kookboeken.Wiljan schreef:Ik heb een keer een kreeft gegaard op 58 graden in de roner.
Was erg mooi met bijna geen structuur veranderingen.
Ik weet alleen de tijd niet meer precies , ik dacht 20 minuten.
Of::
Kreeft levend vacumeren en 45 minuten op 54 graden garen.
Helmaal top, totaal geen smaakverandering.
Darwin hoort duidelijk thuis in de pre-historie, zijn kookboeken zijn nog in spijkerschrift op stenen tafels geschreven waarschijnlijk.



Mother Nature is the true artist, and the chef is merely the technician. MPW
Re: Ideale temperatuur koken van kreeft
even een upje.. De techniek voor het lossen van kreeften vlees onder druk begint nu echt in een snelstroom te komen. De techniek is orgineel om producten te conserveren zonder hun fysische kenmerken veranderen. hier een linkje met meer info ...
http://www.promatecfoodventures.com/kk_ ... 4wodb1Opyw" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.promatecfoodventures.com/kk_ ... 4wodb1Opyw" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Ideale temperatuur koken van kreeft
Roner vullen tot de streep, 2 kilo zout erbij
Kreeften staart en klauwen verwijderen van de kop
12 minuten op 72 graden, direct op ijs terug koelen
he-le-maal geweldig
Uiteraard in servies je kreeft vroeg eruit halen zodat deze langzaam op temperatuur kan komen
Perfect is een plek waar hij rond de 30 graden word
vervolgens de kreeft een stoot warmte geven (10 sec) in een stoomoven, op een plaatje afgedekt met plastic (zeer strak)
Kreeft is mooi warm (niet te) en cuison onveranderd
Kreeften staart en klauwen verwijderen van de kop
12 minuten op 72 graden, direct op ijs terug koelen
he-le-maal geweldig

Uiteraard in servies je kreeft vroeg eruit halen zodat deze langzaam op temperatuur kan komen
Perfect is een plek waar hij rond de 30 graden word
vervolgens de kreeft een stoot warmte geven (10 sec) in een stoomoven, op een plaatje afgedekt met plastic (zeer strak)
Kreeft is mooi warm (niet te) en cuison onveranderd
Re: Ideale temperatuur koken van kreeft
In mijn schoolboek staat:''Kreeft van 500 gr. 7 minuten koken en per 100 gram 1 minuut erbij rekenen''
In de praktijk doen we dat heel anders op het werk doden wij de kreeft eerst en doen hem dan in een pan met kokend water en zetten het vuur laag, 4 minuten en dan koudspoelen.
In de praktijk doen we dat heel anders op het werk doden wij de kreeft eerst en doen hem dan in een pan met kokend water en zetten het vuur laag, 4 minuten en dan koudspoelen.
Als je van je hobby je werkt maakt, hoef je nooit meer te werken...
Re: Ideale temperatuur koken van kreeft
heb je niet veel eiwit dan in de je roner?jeroenbr schreef:Roner vullen tot de streep, 2 kilo zout erbij
Kreeften staart en klauwen verwijderen van de kop
12 minuten op 72 graden, direct op ijs terug koelen
he-le-maal geweldig
Uiteraard in servies je kreeft vroeg eruit halen zodat deze langzaam op temperatuur kan komen
Perfect is een plek waar hij rond de 30 graden word
vervolgens de kreeft een stoot warmte geven (10 sec) in een stoomoven, op een plaatje afgedekt met plastic (zeer strak)
Kreeft is mooi warm (niet te) en cuison onveranderd
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Re: Ideale temperatuur koken van kreeft
er komt geen eiwit vrij, wel word je water troebel en is het veel te zoutLeo schreef:heb je niet veel eiwit dan in de je roner?jeroenbr schreef:Roner vullen tot de streep, 2 kilo zout erbij
Kreeften staart en klauwen verwijderen van de kop
12 minuten op 72 graden, direct op ijs terug koelen
he-le-maal geweldig
Uiteraard in servies je kreeft vroeg eruit halen zodat deze langzaam op temperatuur kan komen
Perfect is een plek waar hij rond de 30 graden word
vervolgens de kreeft een stoot warmte geven (10 sec) in een stoomoven, op een plaatje afgedekt met plastic (zeer strak)
Kreeft is mooi warm (niet te) en cuison onveranderd
dus na elke kook beurt even je roner 2x verversen met schoon water
Re: Ideale temperatuur koken van kreeft
Maar waarom in godsnaam niet gewoon in een zakkie, met wat zout en vloeistof desnoods?
Mother Nature is the true artist, and the chef is merely the technician. MPW
Re: Ideale temperatuur koken van kreeft
zakken gaan snel lek, dus beetje zonder van dure zakkenPluter schreef:Maar waarom in godsnaam niet gewoon in een zakkie, met wat zout en vloeistof desnoods?
plus je hele roner kan volgepropt worden, meestal 6 tegekijk (800 grammers)
Re: Ideale temperatuur koken van kreeft
4 kreeften
10 liter water
1 liter azijn
kreeften in een lege pan
water met azijn in een andere pan aan de kook brengen
als het kookt direct op de kreeften gieten en deze 10 minuten laten staan(niet op het vuur)met deksel
dan de kreeften 10 minuten in ijswater en voila
het verschil met koken(zout, zuur, whatever) is dat door de lagere temperatuur er nauwelijks van die snotterige dotten eiwit uit het vlees komen.
op aanraden van een collega onlangs begonnen met deze bereiding en ik vind mooi man!
10 liter water
1 liter azijn
kreeften in een lege pan
water met azijn in een andere pan aan de kook brengen
als het kookt direct op de kreeften gieten en deze 10 minuten laten staan(niet op het vuur)met deksel
dan de kreeften 10 minuten in ijswater en voila
het verschil met koken(zout, zuur, whatever) is dat door de lagere temperatuur er nauwelijks van die snotterige dotten eiwit uit het vlees komen.
op aanraden van een collega onlangs begonnen met deze bereiding en ik vind mooi man!
- Susanne1968
- Berichten: 9
- Lid geworden op: 06 mar 2015, 10:54
Re: Ideale temperatuur koken van kreeft
Die laatste bereiding ga ik ook eens proberen, ik ben echt gek op kreeft maar die eiwitvorming is zonde van je smaak en ziet er niet uit!