Keuringsdienst van Waarde ontdekt kaasfraude

Vind hier alle informatie met betrekking tot HACCP, CAO, wetgeving e.d.
Plaats reactie
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Keuringsdienst van Waarde ontdekt kaasfraude

Bericht door Webmaster »

Supermarkten, McDonalds en pizzeria's verkopen op grote schaal producten met nepkaas zonder dat de consument dit weet. Vooral in samengestelde producten zoals lasagne, moussaka, pizza en cheeseburgers zit veel kaas waar geen koe aan te pas is gekomen.

Uit onderzoek van het RVU-televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde blijkt dat kaasfabrikanten in plaats van melk vaak goedkope plantaardige olie gebruiken om kaas te maken. Deze nepkaas is daarna makkelijk op de verpakking te verdoezelen. Veel samengestelde producten bevatten al plantaardige olie.

Daarnaast stoppen producenten vaak een klein percentage echte kaas bij hun producten, zodat ze echte kaas kunnen declareren. De consument kan daarna niet uit de ingrediëntenlijst opmaken dat er ook nepkaas in het product zit.

Nepkaas kan door toevoeging van geur-, kleur- en smaakstoffen tot elke soort kaas worden gemaakt. Zo wordt er in Zuid-Europa veel nep-Gouda gegeten zonder dat iemand dit door heeft en eten wij vaak nep-mozzarella.

Volgens insiders uit de kaasindustrie zit nepkaas, ook wel analoogkaas genoemd, in twintig tot veertig procent van de samengestelde producten. Uit een steekproef van Keuringsdienst van Waarde zat zelfs in meer dan 50% van de producten nepkaas. Meest opvallend resultaat uit het onderzoek gedaan door het RIKILT in Wageningen is de vondst van 30% nepkaas in de cheeseburger van McDonalds, 40% nepkaas in een huismerk lasagne van Albert Heijn en 70% nepkaas op een pizza gekocht bij de COOP, onderdeel van Superunie.

Verder blijkt uit het onderzoek van het TV-programma dat vooral voor pizza’s van pizzeria's nepkaas wordt gebruikt. Restanten van echte kaas worden daarvoor met nepkaas versneden. Sommige pizza’s bestaan zelfs voor 100% uit nepkaas.

De Kinderen van de Keuringsdienst aflevering Kaas wordt
op donderdag 28 augustus om 22.00 uur op Ned 3 uitgezonden.


Bron: http://www.rvu.nl/kvw/index.php
Kokforum.nl : de website voor koks
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Keuringsdienst van Waarde ontdekt kaasfraude

Bericht door Leo »

Ja..waanzin. Hoe vaak zal je wel niet voor gek gehouden worden.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Plaats reactie