Marike van Beurden in de "Caprice" te Hongkong

Hier vindt je het laatste nieuws en gekke dingen die nu in de Horeca gebeuren.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
berexstone
Berichten: 673
Lid geworden op: 02 nov 2009, 12:07

Marike van Beurden in de "Caprice" te Hongkong

Bericht door berexstone »

In de Victoria Harbour van Hongkong huist een Hollands geheim. Hier zwaait Marike van Beurden (29) de scepter over het pâtisserieteam van driesterrenrestaurant "Caprice". Met de prestigieuze C3 prijs voor 'Dessert de restaurant 2010' op zak, behoort ze tot de absolute top van de wereld. "Alles wordt in eigen keuken gemaakt: van de koekjes tot de sauzen. 's Ochtends staan we al te bakken, glaceren, af te spuiten, bonbons en ijs te maken en vers fruit te snijden...een forêt noire is op ons niveau niet zo maar een stuk taart", zegt Marike.

"Op school werd ik altijd uitgelachen, want ik wist op mijn tiende al dat ik kok wilde worden. Maar niet gewoon werken in een restaurant. Nee, ik zag het als kunst. Dan is de keuze voor pâtisserie al snel gemaakt. In dit vak spelen creativiteit, innoveren en originaliteit, een grote rol", aldus Marike van Beurden. Nederland bleek al snel te klein voor de ambitieuze van Beurden. De titel van pâtissier is in Nederland dan ook niet erkend. "We zijn een echt slagroomtaartenvolk, alleen het Nederlands Patisserie Team, een jong dynamisch team van hoogopgeleide^patissiers met internationale ervaring, zet zich in om de ambachtelijke branche een beter imago te geven".

Na de school voor consumptieve beroepen (SKB) Eindhoven en de Middelbare Bakkerijschool Wageningen vertrok Marike dan ook naar Vlaanderen voor een specialisatie pastry chef en chocolatier. Daarna werkte ze onder meer bij tal van sterrenzaken waaronder George V in Parijs en Anne Sophie Pic in Valence. Geen gemakkelijke leerscholen, maar keihard werken: "Er is af en toe flink gescholden, gegild en het bloed onder mijn nagels vandaan gehaald. Ik heb dan ook niet alleen geleerd zo goed mogelijk petitfourtjes, biscuits, tuilles, bonbons, macarons, taartjes en ijs te maken, het gaat ook om coördinatie, timing en samenwerking".

Sinds die tijd komt van Beurden op internationale wedstrijden af en toe uit voor het Franse team, een hele eer. "Pâtisserie is dan ook een echt Frans ding en heeft daar nogal wat aanzien. Toen ik afgelopen jaar als eerste buitenlandse en ook nog vrouw uitgeroepen werd tot beste van de landenselectie kon mijn carrière niet meer stuk. Ik kan nu overal ter wereld werken. Hongkong is een tussenfase, omdat ik hier heel fijn samenwerk met Vincent Thierry. Maar ik zou heel graag ook in Japan willen werken. In Tokyo kan ik nog veel leren, denk ik. Japanners kunnen niet alleen iets heel goed namaken, ze doen het zelfs beter. Innovatie zit in hun bloed. Hun ambitie is het beste eindresultaat", weet Marike van Beurden.

(met dank aan Annemarie van Weert, 28 januari 2011)
yrtsap
Berichten: 195
Lid geworden op: 21 jun 2007, 12:50
Locatie: windowsd'nc fedder

Re: Marike van Beurden in de "Caprice" te Hongkong

Bericht door yrtsap »

Marike is een toppertje. Ik ken haar van de Dutch Pastry Award en we hebben regelmatig contact. Ik heb veel respect voor haar vakvrouwschap en ambitie.
Plaats reactie