Reserveren bij "Next Restaurant" in Chicago

Hier vindt je het laatste nieuws en gekke dingen die nu in de Horeca gebeuren.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
berexstone
Berichten: 673
Lid geworden op: 02 nov 2009, 12:07

Reserveren bij "Next Restaurant" in Chicago

Bericht door berexstone »

Grant Achatz, de wonderboy van restaurant "Alinea" is van plan z'n nieuwe zaak te gaan runnen op basis van een pre-pay systeem. Klanten kopen alleen via het internet tickets voor eten en drinken die je op een bepaalde datum en uur bij hem kunt verbruiken. Uiteraard niet voor zijn restaurant "Alinea" dat dit jaar van plaats tien naar zeven steeg in de San Pellegrino Top 50. Daar blijft alles (voorlopig ?) bij het oude. Maar wel voor "Next Restaurant" dat in de herfst opengaat. Net zoals de luchtvaartmaatschappijen wil hij voor dezelfde service ook verschillende tarieven aanbieden. Wie in een minder populair tijdslot zoals bijvoorbeeld de vooravond wil binnenwippen, zal minder betalen. Ook 'last minute' vrij gebleven tafeltjes kunnen goedkoper of naar gelang de vraag duurder verkocht worden. In periodes wanneer het allemaal wat minder vlot zou lopen, kan de verkoop met kortingen en speciale aanbiedingen via e-mail geactiveerd worden. Je kan op een bepaalde dag een kwart van de tafels aan superinterressante prijzen aanbieden en de rest aan een vaste prijs verkopen. Verleidingstrucjes die lage-kosten-vliegtuigmaatschappijen als geen ander beheersen. Achatz denkt daarbij niet alleen aan het geld dat binnenkomt nog voor hij het aan personeel, produkten en andere kosten moet uitgeven. Zo'n systeem zal ook een aanzienlijke besparing betekenen. Hij merkt op dat hij nu vier tot vijf mensen in dienst heeft om reserveringen te noteren en om telefonisch te melden dat "de zaak zogenaamd bijna altijd vol zit". Met een kostenbesparend online ticketsysteem kan ook die service aanzienlijk vlotter (lees : goedkoper) verlopen. Het is trouwens hoog tijd dat restaurantondernemers in navolging van hoteluitbaters beter met cijfers leren omgaan en aandacht aan yieldmanagement schenken. Hotelmanagers zijn niet alleen geinterresseerd in de gemiddelde omzet per kamer, maar ook in de omzet per beschikbare kamer. Zo zien ze welke potentiële omzet wordt misgelopen. Een chef moet niet alleen de gemiddelde couvertprijs en de evolutie ervan uit zijn hoofd kennen. Het is verstandig om ook de omzet per aanwezige stoel te kennen, of die nu bezet is of niet. Zo ziet hij meteen hoeveel hij nog kan groeien.
Z'n restaurant "Alinea" geldt momenteel als het beste in de Verenigde Staten. Uit respect voor z'n leermeester Thomas Keller ("Perse" en "the French Laundry") zal hij dat ontkennen. Grant Achatz werkte vijf jaar als chef in de "French Laundry" en kon dankzij Keller een stage lopen bij Ferran Adrià.
Een stage die z'n loopbaan en leven helemaal zou veranderen. Vijf jaar geleden opende hij "Alinea" waar de klanten zich verdringen voor het 12-gangen menu ($ 150) of de 23-gangen tellende gerechtjesparade van $ 230.
Uit respect voor Thomas Keller noemde Grant Achatz z'n tweede zoon : Keller !
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Reserveren bij "Next Restaurant" in Chicago

Bericht door Leo »

Opzich..wel een mooi systeem.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Plaats reactie