'Eerlijke' ganzenlever is van kreupele eend...

Hier vindt je het laatste nieuws en gekke dingen die nu in de Horeca gebeuren.
Plaats reactie
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

'Eerlijke' ganzenlever is van kreupele eend...

Bericht door Leo » 07 dec 2009, 16:55

'Eerlijke' ganzenlever is van kreupele eend

Hotels en restaurants in Nederland die 'diervriendelijke foie gras' serveren, zetten hun gasten doorgaans de lever van „gedwangvoederde, kreupele of verwaarloosde eenden” voor.
Dat meldde Wakker Dier maandag. Samen met het televisieprogramma Tros Radar deed de dierenwelzijnsorganisatie heimelijk onderzoek op een boerderij in Spanje waar de eenden worden gehouden.

In de uitzending van maandagavond toont Radar beelden van deze 'undercoveroperatie'.
Volgens een woordvoerster van Wakker Dier leven de dieren zonder beschutting op een dorre vlakte in de Spaanse zon. „De laatste drie weken van hun leven zitten de eenden in een kooi en worden ze gedwangvoederd met een pap van mais en eendenvet.”

Wakker Dier voert al jaren, met succes, actie tegen foie gras. Veel winkel- en horecabedrijven hebben de ganzenlever uit het assortiment gehaald.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: 'Eerlijke' ganzenlever is van kreupele eend...

Bericht door Cees Timmerman » 07 dec 2009, 22:48

Programma maakster en presentatrice Antoinette Hertzenberg staat bekend als overtuigd vegetarier, ze heeft zelfs een vegetarisch kookboek op de markt. Zal zij de zaak objectief van meerdere kanten belichten?
Ik ken haar als een integere programmamaakster, dus ik neem aan van wel.

cyrano
Berichten: 291
Lid geworden op: 22 jan 2009, 17:46
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: 'Eerlijke' ganzenlever is van kreupele eend...

Bericht door cyrano » 08 dec 2009, 01:26

Ze hadden ook een kwekerij kunnen tonen waar het wel goed gaat. In Frankrijk en ook in België zijn er enkele. Maar ja "Undercover" klinkt natuurlijk veel sensationeler. En in Spanje springt men heel wat minder diervriendelijk om met alle dieren...

Integer? Misschien. Onbevooroordeeld?

Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: 'Eerlijke' ganzenlever is van kreupele eend...

Bericht door Cees Timmerman » 08 dec 2009, 08:52

Wakker dier zou de restaurateurs die deze produkten voeren misschien kunnen proberen te overtuigen. Op deze manier, het met naam en toenaam bekend maken van met een verborgen camera gefilmde restaurants, en daarna een niet zo fris filmpje laten zien van eenden in kleine hokjes, lijkt op een soort chantage. Als jij niet doet wat wij willen, zorgen wij voor slechte publiciteit op nation-wide tv. Hierbij streven de mensen van wakker dier hun doel voorbij. Het lijkt me zaak als je er over denkt zoals deze actiegroep, de horeca afstand te laten doen van dit product op morele gronden, niet onder dwang.
Als je het denken verandert, volgt het doen vanzelf. Om het denken te veranderen moet je dan wel komen met sluitende argumenten.
Door het te verbieden krijg je illegale handel waar criminelen zich mee gaan bemoeien. Dan gaat het als met dope. Na een paar jaar komt er een gedoogbeleid om de misdaad uit te bannen en zit men in een koffieshop achtige locatie foie gras te eten.
Ik wil hier geen pleidooi voeren voor of tegen foie gras, alleen die betutteling staat me vreselijk tegen, laat mensen zelf kiezen. Het roken is afgeschaft, nu de foie, straks de wijn?

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: 'Eerlijke' ganzenlever is van kreupele eend...

Bericht door Maurits » 08 dec 2009, 09:26

Het is ook gewoon een non-probleem.....als je het vergelijkt met GROTERE problemen, zoals legbatterijen etc. Dat gaat om miljoenen beesten. Maar WakkerDier durft/kan niet op tegen deze bedrijven, waar flink wat duiten in omgaan. Dan maar met anti-foie gras campagnes makkelijk op de gemoederen inspelen van mensen....Gaap, what's new?
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Gebruikersavatar
JeroenTrimbos
Berichten: 352
Lid geworden op: 31 mei 2008, 11:34
Locatie: Valkenburg aan de Geul
Contacteer:

Re: 'Eerlijke' ganzenlever is van kreupele eend...

Bericht door JeroenTrimbos » 08 dec 2009, 12:27

Er zijn wel degelijk biologische levers.

Als je een "biologische lever" binnenkrijgt en hij is even groot als een franse gemeste, dan zie je zelf toch dat het niet klopt?
Een goeie biologische lever is ALTIJD stukken kleiner als een vetgemeste. Ik heb hongaarse ganzenlever en die wegen max 300 gram, meestal minder.
Practice what you preach

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: 'Eerlijke' ganzenlever is van kreupele eend...

Bericht door Leo » 08 dec 2009, 12:50

Heb net de uitzending nagekeken.
zie deze link

Het zit gelukkig in het begin van de uitzending.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Bchef1
Berichten: 209
Lid geworden op: 12 mar 2009, 12:59
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: 'Eerlijke' ganzenlever is van kreupele eend...

Bericht door Bchef1 » 08 dec 2009, 13:59

Tja ze zullen lekker wel een bedrijf laten zijn waar niet wordt gedwangvoederd. Dan halen ze hun eigen verhaal onderuit.
Maar aangezien "diervriendelijke" levers een stuk duurder zijn zou ik me na deze uitzending toch aardig genaaid voelen door mijn leverancier.
I love defenseless animals, especially in a good gravy

Gebruikersavatar
berexstone
Berichten: 673
Lid geworden op: 02 nov 2009, 12:07

Re: 'Eerlijke' ganzenlever is van kreupele eend...

Bericht door berexstone » 08 dec 2009, 14:03

Zit ik het foie gras verhaal hierboven te lezen, komt er 5 minuten geleden een advertentie op France 2 waarin 'fleur de foie' wordt aangeprezen. Een soort smeerpasta voor op de boterham in een plastic bakje gemaakt van (niet het bakje) eendenlever, een creatie waar niemand minder dan de alomtegenwoordige Joël Robuchon zijn naam aan verbind. Gemaakt van o.a. foie gras de canard ('gras' duid op vetgemeste lever). Een foie de canard (dus niet 'gras') is een normale eendenlever en sterker van smaak en niet geschikt voor verwerking in een commerciele 'bloc de foie gras de canard' of een supermarkt 'pâté de foie gras'. Wel, met vakkennis, in de betere keuken. Helaas ben ik een groot liefhebber van eenden en ganzenlever maar inderdaad wel van een betrouwbare leverancier. Of een eend overigens last heeft van z'n opgedrongen dieet waag ik te betwijfelen : ik dwangvoed mij al vele jaren vrijwillig met alles dat volgens de gezondheidslobby slecht is, zoals eendenlever en alcohol...en met plezier !
('fleur de foie' is overigens te koop bij Carrefour in de Benelux)

Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: 'Eerlijke' ganzenlever is van kreupele eend...

Bericht door Cees Timmerman » 08 dec 2009, 14:11

Tja berexstone, gastronomen hebben het niet makkelijk, het blijft een opgave, elke dag weer. :D

Gebruikersavatar
berexstone
Berichten: 673
Lid geworden op: 02 nov 2009, 12:07

Re: 'Eerlijke' ganzenlever is van kreupele eend...

Bericht door berexstone » 11 dec 2009, 19:38

Als die dieren daar inderdaad in 'eend onwaardige' omstandigheden ondergebracht worden heeft 'Wakker Dier' gelijk. Dergelijke boerderijen in Frankrijk of België zijn 100% ok, en ik neem aan ook in Nederland of Duitsland. Eenden en ganzen in oost-europa zullen het niet al te best hebben gezien de reputatie met circusdieren daar. Wat echter voor alle boerderijen geld is dat het ONMOGELIJK is de dieren met ruwe of harde hand te dwangvoeren. Het inbrengen van de trechter en slang in de slokdarm vereist de nodige vakkennis en zachtheid omdat de slokdarm één van de zwakste darmen van een dier (of mens) is. Bij het minste of geringste raakt de slokdarm geperforeerd met een voor de eend dodelijke inwendige bloeding tot gevolg. Net als bij een mens die een endoscopie moet ondergaan waarbij een flexibele buis via de slokdarm naar de maag word gebracht.
Ook dan is er een behoorlijk risico op dat soort complicatie's ondanks het feit dat de endoscoop door een ervaren gastro-enteroloog specialist wordt ingebracht, alleen in een ziekenhuis is onmiddelijke medische hulp aanwezig.
Daarnaast is bij alle vogels de nek zeer kwetsbaar. Bij op ruwe wijze dwangvoederen is het zeer wel mogelijk een nekwervel te breken. Al bij al kunnen we dus concluderen dat de Stichting Wakker Dier weer eens de plank volledig mis sloeg, en het feit dat de TROS z'n naam er aan leent geeft ook stof tot nadenken...........................................

Plaats reactie