Titel "Meester Patissier" in ontwikkeling

Hier vindt je het laatste nieuws en gekke dingen die nu in de Horeca gebeuren.
toppatissier
Berichten: 45
Lid geworden op: 11 jan 2009, 00:06

Titel "Meester Patissier" in ontwikkeling

Bericht door toppatissier » 22 okt 2009, 22:54

Een Meestertitel in de patisserie: daar wordt in de branche stevig naar verlangd. Om het hoge niveau in Nederland te bevestigen én te verhogen. Het goede nieuws: die titel komt er. De voorbereidingen voor het Meesterexamen zijn in volle gang. ‘Kwaliteit en passie: daarin zal de Meester Patissier zich onderscheiden.

“De wens om een Meestertitel in het leven te roepen, gonsde al sinds de oprichting van het Nederlands Patisserie Team,” vertelt Jan Willem Jansen, voorzitter van het NPT. Ook elders in de branche gingen geluiden op voor een dergelijke waardering van het behaalde niveau. In de horeca kennen we titels als de Meesterkok, en op internationaal niveau is er bijvoorbeeld de Meilleurs Ouvriers de France (MOF). “Zo’n titel is een uithangbord voor het vak. Bovendien: de patisserie is een prachtig beroep, daar kun je trots op zijn. Het is meer dan gevulde koeken bakken.”

Vorig jaar namen Jos den Otter en Peter de Wit van het Nederlands Patisserie Team het initiatief om te onderzoeken hoe een Meester-examen opgezet kon worden. Jan Willem Jansen: “Tot dat moment ontbrak het ons simpelweg aan tijd en mogelijkheden. Want zeggen dat je iets wilt, is één ding, maar het gedegen uitvoeren iets anders.” Er werd een stuurgroep in het leven geroepen waarin belangrijke organisaties uit de beroepsgroep zijn vertegenwoordigd. Het ontwikkelen van de pilot voor het Meesterexamen wordt gefinancierd door het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf. “Nu wordt het examen goed voorbereid zodat de titel de juiste waarde krijgt,” aldus Jan Willem Jansen. “Het Nederlands Bakkerij Centrum en CINOP (een adviesorganisatie voor leren en ontwikkeling, red.) bekijken bijvoorbeeld aan welke voorwaarden de Meester Patissier moet voldoen en waaruit het examen zal bestaan. Er ligt straks een goed fundament.”

Plaats reactie