Koksgilde werkt samen met Uniliver

Hier vindt je het laatste nieuws en gekke dingen die nu in de Horeca gebeuren.
Plaats reactie
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Koksgilde werkt samen met Uniliver

Bericht door Leo » 03 apr 2009, 15:14

Koksgilde moet zich diep schamen (Aromat deel II)

Pardon ...? Lees ik het goed? Begin maart in Misset Horeca op het web: ‘Intensieve samenwerking Koksgilde en Unilever’. Met UNILEVER??? Was de kooktrend aanrechtbreed niet ingezet richting eerlijk, puur, vers, ongekunsteld? Wat moet je dan in ’s hemels naam met Unilever in de keuken? Een naam die gelijk staat aan het 'verbouwen' van voedsel. Aan E-nummers, conserveringsmiddelen, antioxidanten, stabilisatoren, emulgatoren, heel eng (mononatrium)glutamaat en andere smaakversterkers, aan antiklontermiddel, kleurstoffen en gemodificeerd zetmeel. En dat nog wel onder aanvoering van nota bene Paul Fagel die voorzitter is van het Koksgilde. Waarom is Paul Fagel – vroeger toch een kok van naam en faam – überhaupt voorzitter van het Koksgilde? Goede vraag, want bij dit gilde lijkt het vooral te gaan om de grote getallen. Het heeft ongelooflijk veel leden en tja ... het merendeel van hen kookt voor grootkeukens in instellingen en voor bedrijfscateraars; een bedrijfstak die juist eens wat meer aandacht zou moeten (en kunnen) besteden aan het vermijden van blikken, potten, plastic flessen, bakjes, zakjes en pakjes. Want pssst ... dames en heren koks, geen idee waarom Paul Fagel dit niet verkondigt, maar echt ... het kan ook vers. Vis, vlees, groeten en vruchten, allemaal ’s ochtends vroeg gebracht door de chauffeurs van allerlei horecagroothandelsfirma’s. Het kan ook mét gevoel. Het kan ook mét liefde! Echt! En Unilever? Unilever is niet van de liefde! Unilever is van lange lijsten narigheid in piepkleine lettertjes verstopt op de onderkant van kuipjes artificiële boter. Kreten die soms verbleken door eufemismen als ‘gistextract’ en logo’s van een bedrieglijk vrolijk etiket als ‘Ik kies bewust’ dat inhoudelijk volledig hol is en helemaal nergens op slaat. Narigheid is het, narigheid blijft het.

Unilever Foodsolutions Horeca (alleen die naam al) werkt al langer nauw samen met allerlei marktpartijen en (ik wist dat niet) er bestaat al veel langer een band met het Koksgilde. Unilever wil de komende jaren sterk inzetten ‘op gezondheid en praktisch ondernemerschap’ en zich via deze boodschap met name richten op de jonge chefs, zo schrijft Misset Horeca (waar de Rotterdamse reus ook adverteert). Wat een prachtige mission statement. Maar, jongenlui, wordt wakker! Unilever is de wolf die een koksbuis probeert te passen, maar slaat daarbij ondertussen brutaal je koksmuts van je hoofd en maakt van jou een fantasieloze keukennerd die dagelijks op de automatische piloot smakeloze happen mag bereiden voor militairen, legers van ambtenaren, oude van dagen en zieken die daardoor maar één ding willen: zo snel mogelijk dood of weg van die plek ... naar huis.

Ach ... ik chargeer natuurlijk, daar is het een column voor, want in alles schuilt schoonheid. Ook in de producten van Unilever als je ze maar met mate consumeert. Paul Fagel alleen ... die moet zich diep schamen voor dit convenience-huwelijk. En ben niet verbaasd als u in Naarden bij 'Arsenaal Restaurants Paul Fagel' naast het peper en zout van die gele potjes Aromat op tafel ziet staan. U begrijpt nu hoe dat zit ...

bron;Pieter J. Bogaers
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Koksgilde werkt samen met Uniliver

Bericht door Leo » 03 apr 2009, 15:15

Vind het wel een apart bericht. Vind het juist erg leuk hoe Unilever de koks motiveerd tijdens de 29 meter sessies.
Daar werkt eigenlijk niet gehamert op het gebruik van hun producten. De deal lijkt me juist goed.
De meesterkoks werken ook samen Honig. Waarom niet zou ik zeggen.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

cyrano
Berichten: 291
Lid geworden op: 22 jan 2009, 17:46
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Koksgilde werkt samen met Uniliver

Bericht door cyrano » 03 apr 2009, 21:51

Pieter J. Bogaers heeft dik gelijk.

Je kan multinationals als Unilever nooit geloven. Als ze iets sponsoren, is dat puur uit eigenbelang. En ze weten verdomd goed dat ze hun producten niet moeten pushen, want dan liggen ze eruit.

Ze speculeren gewoon op begripsverwarring bij de minder geïnformeerde consument. Zo iets van "Unilever sponsort toch de grote chefs, dus hun producten zullen wel OK zijn"...

Indoctrinatie is een sluipend proces.

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Koksgilde werkt samen met Uniliver

Bericht door Leo » 03 apr 2009, 21:59

Tja. ook een redenering.

Maar er is daar ook veel kennis, en als ze die willen delen is dat toch ook wat waard.

Tevens, de het grootste deel bestaat uit catering en ziekenhuis koks, denk ik zo.
Die werken toch ook veel met dat soort producten.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

cyrano
Berichten: 291
Lid geworden op: 22 jan 2009, 17:46
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Koksgilde werkt samen met Uniliver

Bericht door cyrano » 03 apr 2009, 23:35

Tsja, Unilever is zeker de kwaadste nog niet. Er zijn er veel ergere, Monsanto bv.

Maar uiteindelijk kan je niet meer volgen welk product op dit moment nu weer van welke multinational is. De historie van aspartaam is zo'n voorbeeld. Maar aj, da's alweer een ander verhaal...

Plaats reactie