Trendy zout: roze, zwart, gerookt of met algen

Hier vindt je het laatste nieuws en gekke dingen die nu in de Horeca gebeuren.
Plaats reactie
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Trendy zout: roze, zwart, gerookt of met algen

Bericht door Webmaster » 01 sep 2007, 06:26

Volgens culinaire trendwatchers wordt 2007 het jaar van het zout. En dan niet zomaar een potje keukenzout of zeezout uit een molentje, maar zout in bonte kleuren met bijzondere smaken.

Zwart lavazout uit Cyprus, Alea Zeezout uit Hawaï, Hollow Pyramid-zout uit Bali, zeezout met algen, gerookt zout: er gaat een wereld open voor wie dacht dat Jamie Oliver met zijn Maldon zeezout al heel hip was.

Eeuwenoude zoutbekkens
Een redelijk bekende zoutsoort is fleur de sel, volgens velen het lekkerste zout ter wereld. Dit wordt volgens een eeuwenoude, zeer tijdrovende, traditie in speciale zoutbekkens uit zeewater gewonnen. Fleur de sel is heel fijn van structuur en heeft een lichte viooltjesgeur.

Fleur de sel mag dan enigszins bekend zijn, maar wie heeft wel eens gehoord van gerookt zout? Kok Jeroen van Wieren wel. Hij verdiepte zich twee jaar geleden in verschillende zoutsoorten en verkoopt sinds anderhalf jaar via zijn website www.salsamentum.nl twaalf soorten zout en andere gezouten producten zoals zoutboontjes.

Elzenhout
Van Wieren vindt gerookt Alderwood-zout erg lekker. ‘Het komt eigenlijk uit Nieuw-Zeeland, maar wordt in Amerika gerookt boven een vuur van elzenhout. Het is heerlijk door de salade: beetje sla, tomaatje, olijfolie en wat Alderwood-zout, heerlijk!’ Het is ook lekker bij gegrilde en geroosterde gerechten. 'Je moet er wel van houden, want de smaak is vrij sterk,' waarschuwt Van Wieren.

Voor wie wat spectaculairders zoekt: Hawaïaans Alea Zeezout. Dit zout is roze door de toevoeging van vulkanische gebakken rode klei. Daardoor zou de smaak wat zachter zijn dan van gewoon zeezout. Volgens Van Wieren heeft het een lichte aardesmaak.

Detoxzout
Ook leuk: zwart lavazout uit Cyprus. Toegevoegde actieve kool (in Nederland bekend als Norit) zorgt voor de bijzondere kleur en geeft het zout een beetje een rooksmaak. Bovendien zou het zout een natuurlijke ontgifter zijn (denk maar aan Norit). Van Wieren heeft ook algenzout in het assortiment. ‘Een mengsel van zout en algen, dat geeft een hele mooie smaak, je proeft de zee. Lekker op een scholfilet.’

Van Wierens persoonlijke favoriet: Hollow Pyramid-zout uit Bali. ‘Heeft een grove korrel, smaakt heel subtiel, bijna fris. Ik vind het zo lekker dat ik het wel eens zomaar een korreltje neem.’

Bron: Elsevier
Kokforum.nl : de website voor koks

Joline
Berichten: 81
Lid geworden op: 22 mar 2007, 15:20
Locatie: den haag

Bericht door Joline » 01 sep 2007, 15:55

iemand al ervaring met dergelijk zout? zoja, wat doe je ermee?
kookboeken en KOKSmessen zijn net schoenen.. je kan er niet genoeg van hebben.. :D

sjaak
Berichten: 584
Lid geworden op: 09 mar 2006, 11:44
Locatie: Noordwijk

Bericht door sjaak » 01 sep 2007, 16:04

Is in amerika al een hele grote trend staat een mooi stuk over in nieuwe avonturen van de man die alles at van jeffrey steingarten (pag 55 t/m 65)

Vanilla is nu ook ingesprongen op deze trend

Gebruikersavatar
limo factory
Berichten: 195
Lid geworden op: 22 aug 2004, 10:40
Locatie: Streefkerk
Contacteer:

Bericht door limo factory » 02 sep 2007, 20:35

Vanille zout...... heerlijk bij schaal en schelpdieren...
Gerookt zout, mooi accent op een stuk rundsvlees

ralph geerts

Bericht door ralph geerts » 03 sep 2007, 01:28

wij gebruiken zout met nori

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Bericht door Maurits » 03 sep 2007, 08:31

Zout met Norit :roll: ? Krijg je daar geen verstopping van....

In dezelfde categorie, wie gebruikt er fruitpeppers? Staat nu wat over inde saissonier.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

diverse zout soorten

Bericht door Cees » 30 sep 2007, 23:49

Ik heb een half jaar of een jaar terug ook al eens diverse zout soorten bekeken en er van alles van uitgezocht, omdat het mij wel wat leek om te gebruiken...maar de prijzen die er toen voor stonden waren wel erg hoog.

Nu ik lees dat het waarschijnlijk een trend gaat worden , zal de prijs hopelijk wel wat naar beneden gaan, en komt het toch mischien binnen bereik...het lijkt mij namelijk ook een leuk visueel iets voor de gast...geen idee hoe dat in te vullen, maar dat komt wel, en mischien heeft iemand nog tips :) Wel al gedacht aan een brok himalayazout met nootmuskaat raspje ofzo aan tafel .....

In iedergeval heb ik nog wat info opgezocht waar ik het toen des tijds ook vandaan had...van Ebay "De zoutkamer " http://stores.ebay.nl/De-Zoutkamer-Amsterdam

Voor de handigheid copy/past ik die informatie die daar staat. Maar overal op internet staat wel wat informatie erover en sommigen gaan nog weer verder dan de info die volgt!
Het leuke van sommige oerzouten is dat ze over heilzame ingredienten/mineralen beschikken en dat ze niet aan 1 milieu ramp hebben geleden.Hier volg wat info:

Himalaya zout:

Afbeelding

Afbeelding

HIMALAYA ZOUTKRISTALSTENEN
Als basis voor de toepassing van de zoutkristalstenen heeft u een zoutoplossing nodig. Aanmaak: doe voor de helft stenen en voor de helft water in een glas. Na ongeveer een uur is de zoutoplossing gebruiksklaar. U kunt net zo vaak water in het glas doen totdat de stenen volledig zijn opgelost. Het onderste bezinksel van de zoutoplossing evenwel niet meer gebruiken.

Sinds onheuglijke tijden heeft de mens kennis van de genezende kracht van zout en zijn reinigende werking. Ons natuurlijke kristalzout heeft zich ruim 250 mln. jaar geleden gevormd door uitdroging van de oerzeeën in het Himalaya gebied. De hiervoor verantwoordelijke zonnen energie is sinds die tijd in de kristallen.

Dit zout behoort bij de delfstofrijkste vormen van natuurzout. Omdat het ongeraffineerd is, heeft het nog alle van natuur uit onthoudende, voor het menselijke lichaam belangrijke elementen. Zijn buitengewoon fijne kristallijnen structuur maakt het mogelijk, dat deze elementen door de lichaamscellen rechtstreeks kunnen worden opgenomen. Himalaya kristalzout werkt reinigend, harmoniserend, ontslakkend en ondersteunend bij vermageringskuren en diëten.

Land van herkomst: Pakistan Himalaya.
Zoutsoort: MZ

Zoutsoorten:
MZ = Mijnzout, Ook wel steenzout genoemd, wordt dmv graafwerkzaamheden (met de hand of machimaal) gewonnen.
MZZ = Mijnzout Zongedroogd. - Zoutwater van ondergronds zoutmeer, oppompen en door de Zon verdampt.
VZ = Vacuüm Zout. - Geïnjecteerd zoetwater in ondergrondse zoutlaag, oppompen en kunstmatig verdampen.
ZKV = Zeewater Kunstmatig Verdampt. - Zout verkregen dmv Zeewater in ketels kunstmatig te verdampen.
ZvZ = Zout van Zoutvlaktes. - Zout van bovengrondse Zoutvlaktes.
ZvZb = Zout van Zoutbron. - Zout, aan de zijkanten van de bron, op natuurlijke wijze, door de zon gedroogd.
ZZ = Zeezout Zongedroogd. - Zeewater op natuurlijke wijze verdampt door de Zon.

HIMALAYA LOTUS ZOUTKRISTALLEN
Deze zoutkristalstenen zijn van hoogste kwaliteit en reinheid. Ze zijn in de natuur zelden en hebben buitengewoonlijk hoge bio energetische eigenschapen. Zijn bijna doorzichtig uitzien maakt het onverwisselbaar. Als basis voor het gebruik dient een zoutoplossing. HIMALAYA KRISTALZOUT & GRANULAAT VOOR ZOUTMOLEN
Himalaya kristalzout kan zowel bij het koken en kruiden en als bad- douche- en saunazout worden gebruikt. Het granulaat voor zoutmolen is ook ideaal geschikt voor het bereiden van een zoutoplossing. (Productie zie "Himalaya zoutkristalstenen")

ALAEA RED HAWAII

Afbeelding

ALAEA RED • Rood zout van Hawaï.

Alaea is de naam van de legendarische rode vulkanische klei van het eiland Molokai, Hawaii.
Door een hoog ijzergehalte kleurt de klei rood.
Alaea werd gebruikt voor het inzouten van marlijn en als geneesmiddel,
vooral als zuiveringsmiddel in vastentijden.
Het werd speciaal gemaakt voor Hawaïaanse rituele, zegeningen en religieuze feesten.

Tegenwoordig is red Alaea erg gewild bij koks van de haute cuisine en gourmets.

Alaea Red Hawaii is een zeer uniek soort zout, het is een combinatie van haar historie, de smaak maar ook haar uitstraling wat dit zout bijzonder maakt. Het zout is een smaakvolle en mooie decoratieve toevoeging aan elk gerecht. Het steekt prachtig af en is zeer lekker op bijvoorbeeld; salades, gepocheerde kabeljauw, toastje met verse geitenkaas, garnalencocktail, selderij-, komkommersalade en noem maar op......

Het rode zout van Hawaï geeft ook een prachtige cachet aan een cocktailglas. Versier het cocktailglas voor b.v. een Margarita eens met dit rode zout! Geef bij b.v. een Tequila (shooter) het rode zout i.p.v. gewoon keukenzout! Maak je een kip, kreeften of garnalencocktail? Accentueer de rand van het cocktailglas eens met rood zout! En als laatste accent een snufje boven op!

RealSalt Coarse Grind

Afbeelding

RealSalt Coarse Grind . Zeezout ook geschikt voor in de zoutmolen!

Coarse grind RealSalt is designed for salt mill use. This pouch features a screw-top cap that makes refilling salt mills easy.

About RealSalt
Long before the earth knew pollutants of any kind, a huge, ancient Sea covered what is now North America. Pure, natural salt was the main ingredient of this Sea, and over millions of years, the water in the Sea evaporated, leaving the salt in undisturbed deposits. At some point during the earth's Jurassic era, a range of volcanoes erupted around the ancient Sea bed, sealing the salt with thick volcanic ash, protecting these precious deposits against the pollution that man would eventually introduce into the environment. Near the small town of Redmond, in central Utah, approximately 200 miles south of Salt Lake City, we carefully extract this salt from deep within the earth, and bring it to you in its pure, natural state–without any additives, chemicals, or heat processing. This is RealSalt®, full of flavor and natural goodness–the way salt was meant to be savored!

You haven't experienced flavor until you try our new line of seasoning salts–the goodness of real salt in an onion salt, a garlic salt, and a zesty season salt! A RealSalt filled salt mill and salt grinder also make for a unique gift idea. Also, relax with Redmonds' all natural mineral bath salt.

Hollow Pyramids Bali
Afbeelding

Deze betrekkelijk zeer grote piramidevormige zoutkristallen hebben de unieke eigenschap dat ze hol zijn! Ondanks de grootte van de zoutkristallen lossen deze zeer snel op, mede doordat de Piramides hol zijn! Het zout heeft een zeer zachte frisse smaak en een subtiele bite! Bekijk met een vergrootglas eens 1 enkele piramide en je staat versteld van de natuurlijke schoonheid en haar krachten!

Mede door de snelle oplossing en frisse bite, is het zout te gebruiken op elk gerecht; van een gekookt eitje, vegetarische schotel, gebakken vis of vlees tot wild.


Perle Noir HAWAII, Black salt, Zwart zout
Afbeelding

Hawaiian Black Pearl is een uniek soort zout, niet alleen de smaak maar ook haar uitstraling. Het zout is een smaakvolle en mooie decoratieve toevoeging aan elk gerecht. Het steekt prachtig af en is zeer lekker op bijvoorbeeld; coquilles de St. Jaques, gepocheerde zalm, toastje met verse geitenkaas, garnalencocktail, selderij of komkommersalade, biefstuk en noem maar op......

Kruiden algen zout

Afbeelding

Gemalen zeezout uit Guérande met groenten, kruiden en algen

Ingrediënten: zeezout uit Guérande Groenten: celderij, knoflook, ui, prei en algen. Kruiden: bieslook, basilicum, marjoraan, petercelie, rozemarijn en thijm.

en er zijn nog veel meer soorten :)

Rob Immers
Berichten: 11
Lid geworden op: 01 okt 2007, 11:09
Locatie: Dilsen (B)
Contacteer:

zoutsoorten

Bericht door Rob Immers » 02 okt 2007, 02:17

Hoi allemaal,
Die zoutsoorten zijn inderdaad allemaal interessant en zeer smakelijk!

Maar proberen jullie het volgende eens, na de (drukke) dienst leg je je oude verse kruiden op een plateaux en zet ze een nacht in de warmkast.
(De warmkast gewoon uitzetten, restwarmte is meestal voldoende).
Verkruimel dan de kruiden (zonder de takjes) en vermeng dit met Maldon zoutschilfers......ook zeer lekker en.....restverwerking.
Op diverse visbereidingen als afwerking of een stukje getrancheerd vlees net voor het doorgeven....
groetjes Rob.

dalanaustet
Berichten: 103
Lid geworden op: 01 okt 2007, 20:51
Locatie: utsira - noorwegen
Contacteer:

zelf zout maken

Bericht door dalanaustet » 05 okt 2007, 18:11

Wij maken ons eigen zout (niet voor dagelijks gebruik daarvoor levert het te weinig op)
Niet zo moeilijk. Zeewater terugkoken.
We hebben dat met waddenzeewater gedaan. Heerlijk zoutje.
Hier doen we het met oceaan water.
Een variant hierop is kelp oogsten en drogen en vermalen en door het zout doen.
Je kan de gemalen kelp ook zonder zout toevoeging gebruiken.
Niet echt goedkoop natuurlijk, en je moet wel een beetje zeekennis hebben. Maar het resultaat is lekker en bijzonder.

Rob Immers
Berichten: 11
Lid geworden op: 01 okt 2007, 11:09
Locatie: Dilsen (B)
Contacteer:

re zeezout

Bericht door Rob Immers » 08 okt 2007, 01:45

Kijk eens aan.....zo kan het ook, en......alweer iets bijgeleerd.

veel (kook)plezier en ......tot de volgende zitting
Rob

dalanaustet
Berichten: 103
Lid geworden op: 01 okt 2007, 20:51
Locatie: utsira - noorwegen
Contacteer:

Bericht door dalanaustet » 08 okt 2007, 08:27

Wat betreft het zout, vergeten te vermelden dat je het water wel moet zeven.

cookie
Berichten: 92
Lid geworden op: 10 jul 2007, 00:47
Locatie: Belgium
Contacteer:

Bericht door cookie » 08 okt 2007, 22:31

geef mij maar m'n fleur de sel :lol:
ivm de fruitpepers die gebruik ik weleens ja

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Bericht door Maurits » 21 okt 2007, 09:35

Ik heb net een aantal gerookte zouten en die zwarte hawai-zout gekocht. Errug apart die laatste, iemand tips voor originele bereidingen?
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

marcin
Berichten: 234
Lid geworden op: 29 okt 2006, 15:22
Locatie: cadzand
Contacteer:

Bericht door marcin » 29 okt 2007, 16:43

vorig jaar wezen eten bij restaurant la broche in madrid en daar kregen we een proeverij van zout als aperitief met kleine broodjes en toastjes

wel 10 of 12 soorten zout

heel apart
iedereen ziet wanneer ik dronken ben, maar niemand ziet wanneer ik dorst heb!

chef peter
Berichten: 418
Lid geworden op: 22 jun 2007, 15:45

Bericht door chef peter » 29 okt 2007, 23:54

Ik ben gek op zeezout, uit de molen.

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Bericht door Maurits » 30 okt 2007, 08:41

8)
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Plaats reactie