Tropische gamba's op Maasvlakte
Tropische gamba's op Maasvlakte
Verse gamba’s zijn binnenkort verkrijgbaar in Nederland. Op de Maasvlakte bij Rotterdam start de Happy Shrimp Farm. ‘Voor het eerst kunnen koks in Nederland dagverse garnalen krijgen in plaats van de naar karton smakende ingevroren garnalen’
Minister Cees Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij opent op 2 september Happy Shrimp Farm. Het bedrijf beschikt over 24 kweekbaden voor garnalen. Initiatiefnemers zijn milieugeograaf Gilbert Curtessi (33) en bedrijfskundige Bas Greiner (31).
Met de start van het garnalenbedrijf is het voor het eerst dat garnalen in ons land worden gekweekt. Tot dusver werden de culinaire producten aangevoerd uit het buitenland, eenvoudigweg omdat het Nederlandse klimaat veel te koud is voor de gamba.
Curtessi en Greiner hebben iets op gevonden op het Hollandse klimaat. Ze verwarmen de kweekbaden met restwarmte van de op de Maasvlakte gelegen elektriciteitscentrale E.ON. ‘E.ON heeft warme lucht over die goed is te gebruiken voor een kwekerij’, aldus Curtessi in het weekblad Elsevier.
Happy Shrimp Farm mikt op een jaarlijkse productie van 30 ton garnalen. Deze worden via vishandel Schmidt Zeevis in Rotterdam gedistribueerd naar veertig restaurants. ‘Voor het eerst kunnen koks in ons land dagverse garnalen krijgen in plaats van de naar karton smakende ingevroren garnalen. Koks, echt gerenommeerde koks, zeggen dat wij culinaire geschiedenis schrijven’, aldus Curtessi.
Tropische garnalen worden ingevoerd vanuit warme streken in Azië of Zuid-Amerika. Ze bereiken ons land ingevroren per schip. Garnalen gedijen bij temperaturen van rond de 30 graden Celsius. Naast een garnalenkwekerij denkt Happy Shrimp Farm aan het aanleggen van een bbq-plaats en een tweede vestiging in het Duitse Hamburg.
http://www.happyshrimp.nl/
Minister Cees Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij opent op 2 september Happy Shrimp Farm. Het bedrijf beschikt over 24 kweekbaden voor garnalen. Initiatiefnemers zijn milieugeograaf Gilbert Curtessi (33) en bedrijfskundige Bas Greiner (31).
Met de start van het garnalenbedrijf is het voor het eerst dat garnalen in ons land worden gekweekt. Tot dusver werden de culinaire producten aangevoerd uit het buitenland, eenvoudigweg omdat het Nederlandse klimaat veel te koud is voor de gamba.
Curtessi en Greiner hebben iets op gevonden op het Hollandse klimaat. Ze verwarmen de kweekbaden met restwarmte van de op de Maasvlakte gelegen elektriciteitscentrale E.ON. ‘E.ON heeft warme lucht over die goed is te gebruiken voor een kwekerij’, aldus Curtessi in het weekblad Elsevier.
Happy Shrimp Farm mikt op een jaarlijkse productie van 30 ton garnalen. Deze worden via vishandel Schmidt Zeevis in Rotterdam gedistribueerd naar veertig restaurants. ‘Voor het eerst kunnen koks in ons land dagverse garnalen krijgen in plaats van de naar karton smakende ingevroren garnalen. Koks, echt gerenommeerde koks, zeggen dat wij culinaire geschiedenis schrijven’, aldus Curtessi.
Tropische garnalen worden ingevoerd vanuit warme streken in Azië of Zuid-Amerika. Ze bereiken ons land ingevroren per schip. Garnalen gedijen bij temperaturen van rond de 30 graden Celsius. Naast een garnalenkwekerij denkt Happy Shrimp Farm aan het aanleggen van een bbq-plaats en een tweede vestiging in het Duitse Hamburg.
http://www.happyshrimp.nl/
Kokforum.nl : de website voor koks
Morgen gaat het beginnen.
http://www.happyshrimp.nl/
de veilig van de eerste shrimps.
Wij (3 koks van de Gieser Wildeman) gaan daar wat van die garnalen bereiden.
Benieuwd, zal nog niets groots op de markt komen, maar dat zal denk ik niet heel lang gaan duren.
http://www.happyshrimp.nl/
de veilig van de eerste shrimps.
Wij (3 koks van de Gieser Wildeman) gaan daar wat van die garnalen bereiden.
Benieuwd, zal nog niets groots op de markt komen, maar dat zal denk ik niet heel lang gaan duren.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Zoals al aangekondigd zijn we zondag 9 september wezen koken bij de presentatie van de eerste "Happy shrimps"
Ik heb wat foto's gemaakt:
http://www.kokswereld.nl/foto.html
Het was tijdens de wereldhavendagen in Rotterdam en aan de Maas, dus er was voldoende te zien.
Ik heb wat foto's gemaakt:
http://www.kokswereld.nl/foto.html
Het was tijdens de wereldhavendagen in Rotterdam en aan de Maas, dus er was voldoende te zien.
-
- Berichten: 418
- Lid geworden op: 22 jun 2007, 15:45
Wat is je gehele indruk van de garnaal ?
leuke foto's Niels,een paar vraagjes, hoe was de smaak, kleur van de garnaal.Niels schreef:Zoals al aangekondigd zijn we zondag 9 september wezen koken bij de presentatie van de eerste "Happy shrimps"
Ik heb wat foto's gemaakt:
http://www.kokswereld.nl/foto.html
Het was tijdens de wereldhavendagen in Rotterdam en aan de Maas, dus er was voldoende te zien.
Waren ze qua stugheid te vergelijken met zout water of zoetwater garnaal.
In welke maten komen ze op de markt
Wat is je algehele indruk van de garnaaltjes.
Happy Shrimps
50.000 euro voor eerste Happy Shrimps
ROTTERDAM - De eerste kilo garnalen die op de Maasvlakte zijn gekweekt heeft gisteren 50.000 euro opgeleverd.
Burgemeester Ivo Opstelten fungeerde als veilingmeester. Het geld gaat naar het Wereld Natuur Fonds.
De garnalen zijn afkomstig van kwekerij Happy Shrimp Farm op de Maasvlakte. Het is de eerste tropische garnalenkwekerij van Europa. De kwekerij gebruikt de restwarmte van de naastgelegen elektriciteitscentrale van E.on.
Volgens de Happy Shrimp Farm is de eerste oogst ‘het tastbare bewijs dat het mogelijk is om in overwegend industrieel havengebied een duurzaam en rendabel agro-industrieel bedrijf op te zetten’. De garnalen werden gisteren na de veiling ter plekke klaargemaakt. Volgens een woordvoerder ,,likten de mensen er hun vingers bij af’’.
Wel waren de gamba’s nog aan de kleine kant. In december zijn ze goed op maat en zijn ze in restaurants en winkels verkrijgbaar. De verkoopprijs ligt vermoedelijk zo’n 10 procent boven de ‘normale’.
Begin dit jaar won het bedrijf de Ketelbinkieprijs omdat het volgens de jury gold als het meest innovatieve en creatieve bedrijf van 2006.
bron:ad
ROTTERDAM - De eerste kilo garnalen die op de Maasvlakte zijn gekweekt heeft gisteren 50.000 euro opgeleverd.
Burgemeester Ivo Opstelten fungeerde als veilingmeester. Het geld gaat naar het Wereld Natuur Fonds.
De garnalen zijn afkomstig van kwekerij Happy Shrimp Farm op de Maasvlakte. Het is de eerste tropische garnalenkwekerij van Europa. De kwekerij gebruikt de restwarmte van de naastgelegen elektriciteitscentrale van E.on.
Volgens de Happy Shrimp Farm is de eerste oogst ‘het tastbare bewijs dat het mogelijk is om in overwegend industrieel havengebied een duurzaam en rendabel agro-industrieel bedrijf op te zetten’. De garnalen werden gisteren na de veiling ter plekke klaargemaakt. Volgens een woordvoerder ,,likten de mensen er hun vingers bij af’’.
Wel waren de gamba’s nog aan de kleine kant. In december zijn ze goed op maat en zijn ze in restaurants en winkels verkrijgbaar. De verkoopprijs ligt vermoedelijk zo’n 10 procent boven de ‘normale’.
Begin dit jaar won het bedrijf de Ketelbinkieprijs omdat het volgens de jury gold als het meest innovatieve en creatieve bedrijf van 2006.
bron:ad
-
- Berichten: 418
- Lid geworden op: 22 jun 2007, 15:45
Ik heb de foto's bekeken, er zit wel wat Melanosis op de garnalen, en ga nu aub niet op googel afbeeldingen zoeken, daar word je niet goed van.
Het is de werking van enzymen in het vlees, en het pantser, kan geen kwaad, maar ik vind het er niet fris uitzien.
Ik weet niet precies wat de oorzaak is dat somige garnalen het wel hebben, en somige niet, het is dus een enzymen kwestie.
Veel word gedacht dat ze oud zijn, of een temp. probleem, zou best kunnen.
Misschien weet iemand bij de kweker het.
Het is de werking van enzymen in het vlees, en het pantser, kan geen kwaad, maar ik vind het er niet fris uitzien.
Ik weet niet precies wat de oorzaak is dat somige garnalen het wel hebben, en somige niet, het is dus een enzymen kwestie.
Veel word gedacht dat ze oud zijn, of een temp. probleem, zou best kunnen.
Misschien weet iemand bij de kweker het.
Zo scherp en helder zijn de foto's toch ook weer niet. 

Laatst gewijzigd door Niels op 10 sep 2007, 22:38, 1 keer totaal gewijzigd.
-
- Berichten: 418
- Lid geworden op: 22 jun 2007, 15:45
-
- Berichten: 418
- Lid geworden op: 22 jun 2007, 15:45

bedoel je zo'n idee?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
-
- Berichten: 418
- Lid geworden op: 22 jun 2007, 15:45
Havengarnaal maakt iedereen gelukkig
Kokforum.nl : de website voor koks
Happy Shrimps; de kwekerij
Afgelopen maandag ben ik mee geweest met de door schmidtzeevis georganiseerde rondleiding bij de Happy Shrimp farm op de maasvlakte.
Ik heb daar wat foto's en video's gemaakt en in een soort verslagje verwerkt:
http://www.kokswereld.nl/content/happyshrimps.html
Wie heeft er al gewerkt met deze vrolijke garnalen?
Wat vinden jullie er van?
Ik heb daar wat foto's en video's gemaakt en in een soort verslagje verwerkt:
http://www.kokswereld.nl/content/happyshrimps.html
Wie heeft er al gewerkt met deze vrolijke garnalen?
Wat vinden jullie er van?