Pagina 1 van 1

Visverbod op ansjovis

Geplaatst: 04 jul 2006, 16:33
door Webmaster
Vanwege de sterk teruglopen visstand mag vanaf eind dit jaar niet meer gevist worden op ansjovis in de Golf van Biscaye voor de Franse kust. Dat heeft de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, maandag besloten op grond van nieuwe wetenschappelijke gegevens.
Er is niet aangegeven hoe lang het verbod zal duren. Eerder was door de Europese autoriteiten besloten dat gedurende paringstijd er minimaal 28.000 ton ansjovis zou moeten zijn in de Frans-Spaanse wateren. De laatste gegevens gaan uit van een voorraad van 18.640 ton. Voor vissers die getroffen worden, komt er een compensatieregeling.

Toch vangstverbod ansjovis

Geplaatst: 19 jul 2007, 20:18
door Webmaster
De Europese Commissie heeft een Frans verzoek afgewezen om weer ansjovis te mogen vangen in de Golf van Biskaje. Het bestand aan de kleine visjes is er nog te slecht, aldus Brussel donderdag.

Frankrijk had betoogd dat het bestand was hersteld, maar Brussel gelooft daar niets van. De vangst van ansjovis in de Golf van Biskaje ligt feitelijk sinds 2005 stil.

Boze vissers blokkeerden vorige week havens en wegen in Frankrijk. De Franse premier belde persoonlijk naar Brussel om het verzoek te ondersteunen.

De Franse overheid heeft de vissers nu 15 miljoen euro steun toegezegd.

Geplaatst: 19 jul 2007, 20:57
door Maurits
Dan moeten wij maar lekker onze eigen ansjovis uit Bergen om Zoom gaan nassen :D .

Re: Visverbod op ansjovis

Geplaatst: 14 mei 2015, 18:12
door Niels
De ansjovis trekt de riviermondingen binnen om te paaien. Komt voor over de hele wereld.
In Nederland trekt hij de Oosterschelde binnen en wordt daar gevangen door de zogenaamde ‘weervissers’ uit Bergen op Zoom. In het seizoen serveert men in praktisch elk restaurant in die stad verse ansjovis. Veel ansjovis wordt (zwaar) gezouten en ingeblikt.