Pagina 1 van 1

Slijpen van keramische messen

Geplaatst: 10 dec 2014, 19:49
door kwakster
Op zijn tijd mag ik graag eens een beetje slijpen, dus zo nu en dan krijg ik wel eens een bot mesje van deze en gene toegeschoven met daarbij de vraag of ik er nog wat aan kan doen.
Hieronder zo'n geval.

8)

Een nicht van me is een fervent hobbykok, en dit zwarte keramische mes (gemaakt door Kyocera) is lange tijd een van haar favorieten in de keuken geweest.
Door veelvuldig gebruik (niet altijd op een geschikte ondergrond) alsmede het los bewaren in een lade tussen een aantal stalen messen (!) was het niet alleen erg bot geworden, ook zaten er flink wat (micro) chips in de snede en was de punt afgebroken.
Dit is het mes zoals het er uit zag toen ik het ontving.
(als je 2 x op de foto's klikt kun je de chips in de snede goed zien zitten)

AfbeeldingAfbeelding

AfbeeldingAfbeelding

Dit is het mes na het slijpen.
Ik heb de fabriekssnede ietwat uitgedund tot een beduidend fijner gepolijste & licht convexe snede van +/- 25 graden inclusief, en met de scherpte zit het ook wel goed: de snede is hairwhittling (enkel richting de haarwortel), en kan met gemak enkellaags toiletpapier slicen (gesplitst 3-laags)

AfbeeldingAfbeelding

AfbeeldingAfbeelding

AfbeeldingAfbeelding

Specificaties:

Totale lengte: 28,0 cm
Lemmetlengte: 14,8 cm
Lemmetdikte: 1,84 mm
Lemmettype: saber-hollow
Dikte achter de snede: 0,4 mm
Nieuwe slijphoek: +/- 25 graden inclusief & licht convex

Hier een paar YouTube clipjes van het slicen van toiletpapier met dit zwarte keramische mes, steeds in toenemende graad van moeilijkheid.
Toiletpapier is namelijk een prima testmedium om te zien of je mes echt scherp is: niet scherp genoeg betekent onherroepelijk scheuren, en ook: hoe dunner het papier, hoe moeilijker het te snijden is.
De eerste clip toont het slicen van een normaal velletje 3-laags toiletpapier, in de tweede clip heb ik 1 laagje verwijderd en slice de overgebleven 2 laagjes tegelijk, en in de laatste clip gebruik ik alleen dat ene verwijderde laagje.

https://www.youtube.com/watch?v=Ubg_drYHoKE

https://www.youtube.com/watch?v=hUkKfwGFogY

https://www.youtube.com/watch?v=RSkxPA9BK8E

Ook een tomaatje snijden behoort ineens weer tot de mogelijkheden:

https://www.youtube.com/watch?v=R3-A0SMcIbw

Nicht was er blij mee kan ik jullie vertellen,

Re: Slijpen van keramische messen

Geplaatst: 06 mar 2015, 11:14
door Susanne1968
Mooi resultaat, ik heb mijn keramische mes weggegooit omdat er na elke slijpbeurt binnen een paar keer gebruiken al weer stukken uitbraken. Keramiek is gewoon niet gemaakt om mee te snijden blijkbaar.
Hoe heb je deze precies geslepen?

En hoe weet je dat dit een Kyocera is? er staat niks op het lemmet en hij lijkt sprekend op mijn oude keramische mes die ik voor 7,99 op een markt in Belgie had gekocht.

Re: Slijpen van keramische messen

Geplaatst: 07 mar 2015, 17:40
door kwakster
Het ene keramische mes is het andere niet, en die hele goedkope mesjes zoals vaak worden aangeboden op Marktplaats en bij LIDL/Aldi kun je inderdaad beter links laten liggen.
De beste keramische messen worden mijns inziens gemaakt door Kyocera en Forever (beiden Japans)
Dit mes heb ik geslepen met behulp van verschillende diamantpasta's.

Dat het een Kyocera kloon zou zijn is mij verteld door de eigenaresse, die het weer heeft van de verkoper in de keukenzaak die het haar voor aardig wat centjes verkocht.
Kyocera produceert ook voor andere merken, en afgaande op hoe het materiaal zich gedroeg tijdens het slijpen ben ik geneigd het te geloven.