Pagina 1 van 1

BBL plek: hoever ga je, wat mag nog???

Geplaatst: 19 jan 2013, 15:36
door Soesje66
Stel je kan een BBL plek krijgen voor je niveau 2 opleiding.
Maar ze "kunnen" je niet betalen.
Je hebt dan wel een kans.

Maar werkgever wil je dan laten werken, van lunch tot na avond servies......is ruim 12 uur zowat.
Hoe ver ga je? Is dit nog redelijk of lijkt het meer op uitbuiting?
Als ik het was die een restaurant had, was het toch , personeelskosten horen erbij, en ik ben al goedkoop door situatie waar ik uit kom.

Ik hoor graag de mening van anderen die niveau 2 hebben gedaan, en het ook zo moeilijk vonden een bbl plek te krijgen.
Is het "gebruikelijk" dat je onbetaald werkt? Zeker voor zulke lange dagen?

Re: BBL plek: hoever ga je, wat mag nog???

Geplaatst: 19 jan 2013, 16:25
door lowie
50 jaar geleden moesten wij zelfs betalen om de stiel te leren zelfs meer dan 12 uur werken per dag.

Als je iets wil leren dat de moeite is kost dit ook geld!

Ik ben nu zeer tevreden dat mijn ouders wilden betalen omdat ik 70 uren mocht gaan werken in toen bij de beste uit Belgie.

Re: BBL plek: hoever ga je, wat mag nog???

Geplaatst: 19 jan 2013, 16:35
door Leo
Over lange dagen.. tja.. dat is nog eenmaal een gegeven, ook met de kerst en andere feestdagen.
Zelf ben ik ook "gratis" begonnen. Nog nooit 1 moment spijt van gehad.

Of geen werk? of een toekomst die direct kan starten.
Het is inderdaad wel te hopen, dat je een "goeie tent" hebt..

Re: BBL plek: hoever ga je, wat mag nog???

Geplaatst: 19 jan 2013, 17:02
door Soesje66
O het zijn niet de lange dagen daar ben ik niet bang voor .......maar je hebt ook geld nodig om van te leven....rekeningen te betalen.
Het is geen bekend restaurant of zo trouwens, anders zou ik het wel zonder meer doen....als het dichter in de buurt was en ik makkelijker thuis kon komen (afgelegen, openbaar vervoer afhankelijk).
Vraagt toch even mijn hoofd erbij houden....maar ja het IS een kans!

Re: BBL plek: hoever ga je, wat mag nog???

Geplaatst: 20 jan 2013, 21:48
door jan20
Ligt eraan hoe zwaar ze je laten werken, als ze op niveau 2 nog hoge eisen gaan stellen zou ik het uitbuiting noemen. Als ze je echt wat leren en je de ruimte gunnen dan lijkt t me geen punt. Horeca is nou eenmaal zwaar en niet iedereen kan stagiaires betalen, zeker als ze weinig kunnen.

Re: BBL plek: hoever ga je, wat mag nog???

Geplaatst: 26 jan 2013, 00:45
door chef-dave
Ik weet niet juist wat jullie in Nederland bedoelen met bbl plek, maar herinner mij nog goed mijn 1ste werkplaats waar ik blij mocht zijn met 30000 Belgische frank (750€) voor zeer lange dagen van hard labeur. Het was in een ** zaak en dus was het voor mij een pure investering.
Je geeft aan dat het geen sterren zaak is, maar dat kan voor jou (hangt van je kennis af) net zo goed een belangrijke investering zijn voor je toekomst.

Re: BBL plek: hoever ga je, wat mag nog???

Geplaatst: 26 jan 2013, 05:53
door Soesje66
ja natuurlijk dave, ben ik helemaal met je eens.
ik vind persoonlijk wel dat je ergens niet stage moet gaan solliciteren, als ze je bij voorbaat weinig kunnen bieden.
het moet wel een uitdaging zijn!!

intussen ben ik bezig proef te draaien ergens waar ik me erg op mijn plek voel en waar met eigenaar lijkt te klikken. (tevens de chef)
dat is 3 mnd onbetaald (wel reiskosten) en dan salaris minimumloon.
vind ik mooi begin.

Re: BBL plek: hoever ga je, wat mag nog???

Geplaatst: 28 jan 2013, 14:46
door jeroenbr
we hebben hier 12 stagairs, die gemiddeld 16 uur werken op een dag
niemand piept ...
gaat erom wat je toekomst beeld is en wat je wilt bereiken
heb je die niet? Ja ga dan lekker broodjes smeren bij de hanos afdeling