Koksmuts of hoofddeksel

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Plaats reactie
lowie
Berichten: 137
Lid geworden op: 11 mar 2007, 09:26
Locatie: Antwerpen

Koksmuts of hoofddeksel

Bericht door lowie » 23 mar 2011, 12:01

50 jaar geleden als ik in de keuken kwam dan kwam je er niet in zonder hoofddeksel !

In geen enkel voedingsbedrijf is het verplicht een hoofddeksel te dragen zowel mannen als vrouwen.

Nu jaren terug zie ik bijna geen enkele kok nog met een koksmuts !

Hoe komt dit ??
Staat dit niet in de HACCP voor de restaurant keuken ?
 

Amazingtruffle
Berichten: 240
Lid geworden op: 30 dec 2008, 00:23
Locatie: Haarlem
Contacteer:

Re: Koksmuts of hoofddeksel

Bericht door Amazingtruffle » 23 mar 2011, 12:16

nee
“At the end of the day, it’s just food, isn’t it? Just food”.(MPW)

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Koksmuts of hoofddeksel

Bericht door Leo » 23 mar 2011, 13:34

http://www.koksforum.nl/downloads/haccp.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Bind haren op bij bereiding
Haren kunnen het eten en drinken besmetten.
Daarnaast worden haren in gerechten als zeer
onsmakelijk ervaren door de gasten.
l Haren opbinden
Advies: draag een petje of haarnetje.
Advies: zorg dat de haren volledig afgedekt zijn.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

lowie
Berichten: 137
Lid geworden op: 11 mar 2007, 09:26
Locatie: Antwerpen

Re: Koksmuts of hoofddeksel

Bericht door lowie » 23 mar 2011, 14:54

Dus koks in een restaurant moeten het dus niet !

Maar een kok in de industerie wel, als dit geen discriminatie is !

Ook onze controle veearts zal altijd een hoofddeksel opzetten als hij controle komt doen, in de voedingsindusterie kom je er niet onder uit hoor !
 

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Koksmuts of hoofddeksel

Bericht door Leo » 23 mar 2011, 18:01

het is haast geen doen, zo'n hoofddeksel in de keuken..
Bloedheet.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Petert
Berichten: 4
Lid geworden op: 19 mei 2010, 19:10

Re: Koksmuts of hoofddeksel

Bericht door Petert » 23 mar 2011, 19:45

Op school is het wel verplicht, iig op de 2 scholen die ik nu heb meegemaakt. Zonder muts oid kom je de praktijk les niet in. Maar in het bedrijf is slechts je haren doen al voldoende. Mijn voorkeur gaat uit naar een kale kop, ideaal.

marcin
Berichten: 234
Lid geworden op: 29 okt 2006, 15:22
Locatie: cadzand
Contacteer:

Re: Koksmuts of hoofddeksel

Bericht door marcin » 24 mar 2011, 22:17

nederland en belgie voor zover ik weet niet verplicht
in engeland kwam ik de keuken niet in zonder me muts, tis idd warm maar je went eraan
dacht dat ik de oplossing had en me volledig kaal geschoren met t mes, geen punten en moest nog steeds mutsje op :roll: :roll:
iedereen ziet wanneer ik dronken ben, maar niemand ziet wanneer ik dorst heb!

Bchef1
Berichten: 209
Lid geworden op: 12 mar 2009, 12:59
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: Koksmuts of hoofddeksel

Bericht door Bchef1 » 28 mar 2011, 09:22

Met mijn 1m95 is een koksmuts een crime in de keuken. Kom elke keer tegen de afzuigkap en ligt mijn muts op de grond. Draag dan ook al wat jaartjes geen hoofddeksel meer in de keuken. Met het verstrijken van de jaren is haaruitval ook steeds minder een probleem... :)
I love defenseless animals, especially in a good gravy

Gebruikersavatar
berexstone
Berichten: 673
Lid geworden op: 02 nov 2009, 12:07

Re: Koksmuts of hoofddeksel

Bericht door berexstone » 28 mar 2011, 12:13

In het Engelse "Restaurant magazine" staan altijd veel advertenties voor moderne hoofddeksels. Allerlei kleuren, met je eigen logo etc. Die dingen "ademen" ook, dus het wordt niet warm.

Gewoon een eksemplaar kopen dus van dat magazine.

Toch had het wel wat, die hoge koksmutsen. Ik heb 't altijd geassocieerd met Palace hotels in Parijs, Côte d'Azur of Zwitserland...

thebaldchef
Berichten: 25
Lid geworden op: 15 jun 2009, 00:14

Re: Koksmuts of hoofddeksel

Bericht door thebaldchef » 28 mar 2011, 14:53

ligt er maar net aan waar je werkt hoor..

instellingen willen het graag bij de uitgifte wel ( lees band werk )

afgelopen jaar een paar dagen kurhaus gehad daar moest het de hele dag op, eemhof centerparcs zelfde idee hele dag op..

ik ben kaal!! waarom moet ik dan een muts op vroeg ik nog haha..
veel kleinere restaurant hebben niks op in de keuken, nu moet ik zeggen ik zie bijna nooit een kok die lang haar heeft.. bijna alle koks die ik tegen kom, lopen met strakke koppies, of het zit gewoon netjes met cel vast :)

maar ja, kaal en toch een muts op moeten, vind ik zo raar.. en glad kaal he.. scheermes kaal..

Gebruikersavatar
Pluter
Berichten: 516
Lid geworden op: 02 mar 2007, 13:41
Locatie: Haarlem

Re: Koksmuts of hoofddeksel

Bericht door Pluter » 28 mar 2011, 19:13

Ik vraag me af, afgezien van dat het uiteraard erg onsmakelijk is, of dat een haar in je soep nou echt zo'n ongeloofelijk hygiene gevaar oplevert...
Mother Nature is the true artist, and the chef is merely the technician. MPW

lowie
Berichten: 137
Lid geworden op: 11 mar 2007, 09:26
Locatie: Antwerpen

Re: Koksmuts of hoofddeksel

Bericht door lowie » 29 mar 2011, 15:50

Pluter schreef:Ik vraag me af, afgezien van dat het uiteraard erg onsmakelijk is, of dat een haar in je soep nou echt zo'n ongeloofelijk hygiene gevaar oplevert...
Ik ben met je eens !
Maar waarom zijn ze dan zo streng in de voedingsnijverheid, heb al gans mijn leven een hoofddeksel op gehad, ook waar ik op restaurant werkte was dit verplicht(1965 - 1978).

Gebruikersavatar
Pluter
Berichten: 516
Lid geworden op: 02 mar 2007, 13:41
Locatie: Haarlem

Re: Koksmuts of hoofddeksel

Bericht door Pluter » 29 mar 2011, 23:26

Van een haar in je eten word je natuurlijk direct onpasselijk en is ook meteen als vervuiling aantoonbaar. Vaak kan je zelfs nog goed gokken van welk individu deze afkomstig is..

Ik word persoonlijk al wat ongemakkelijk als ik ergens eet waar ze een hele grote kaart hebben, ik een lage omloop snelheid vermoed en/of veel handelingen op het bord zie..... Zal wel een vorm van misplaatste smetvrees zijn;)
Mother Nature is the true artist, and the chef is merely the technician. MPW

Plaats reactie