Voor bier is weinig tot geen ruimte in de gastronomie in NL

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Voor bier is weinig tot geen ruimte in de gastronomie in NL

Bericht door Maurits » 16 dec 2010, 09:23

Ik las dit net in de Misset-nieuwsbrief. Wat vinden jullie hiervan?

"Voor bier is weinig tot geen ruimte in de topgastronomie in Nederland. Het kan hooguit dienen als smaakopwekker. Dat concluderen Jonnie Boer, Jacob Jan Boerma en Paul van de Bunt in Misset Horeca Culi Talk.

De topkoks reageerden in de live talkshow van Misset Horeca op een vraag van een kijker. Die wilde weten waarom bier zo weinig wordt gebruikt in de keuken van toprestaurants.

‘De verzadigingskans met bier is enorm groot’, zegt Paul van de Bunt van tweesterrenrestaurant De Leuf in het Limburgse Ubachsberg. ‘ Een mooi glas bier bij een mooie schotel past prima. Maar niet bij een gastronomisch zes of zeven gangenmenu’.

Ook Jacob Jan Boerma van De Leest in Vaassen ziet weinig kansen voor bier in de topgastronomie. ‘Ik geloof niet in een gastronomische bereiding. Wel kan het ingezet worden om smaak op te wekken. Bier heeft zeker een functie dat het door de gist iets oproept. Verder geloof ik er niet zo in. Bier drink je gezellig na afloop.’

Jonnie Boer van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle heeft jarenlang bier op de kaart gehad. ‘Ons eigen Librije-biertje met groene thee en yuzu. Een klein beetje bier bij een gerechtje kan wel, maar geen hele fles.’
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Voor bier is weinig tot geen ruimte in de gastronomie in NL

Bericht door Leo » 16 dec 2010, 11:34

Ik heb ook wel eens van die bier - spijs proeverijen gehad.
Wijn heeft meer "sfeer" voor mij, en wat betreft de smaak..tja..
D'r zullen best super combi's zijn, maar 1 bier per menu lijkt me zat.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
JeroenTrimbos
Berichten: 352
Lid geworden op: 31 mei 2008, 11:34
Locatie: Valkenburg aan de Geul
Contacteer:

Re: Voor bier is weinig tot geen ruimte in de gastronomie in NL

Bericht door JeroenTrimbos » 16 dec 2010, 21:14

Norbert heeft er natuurlijk ook een mening over :D http://norbertkoreman.blogspot.com
Kom maar bisque eten bij mij, wel met een glaasje Cognac!
Practice what you preach

Amazingtruffle
Berichten: 240
Lid geworden op: 30 dec 2008, 00:23
Locatie: Haarlem
Contacteer:

Re: Voor bier is weinig tot geen ruimte in de gastronomie in NL

Bericht door Amazingtruffle » 17 dec 2010, 10:50

Kom anders eens langs in de Jopen kerk voor een lekker menu met bierproef!
“At the end of the day, it’s just food, isn’t it? Just food”.(MPW)

Xavier

Re: Voor bier is weinig tot geen ruimte in de gastronomie in NL

Bericht door Xavier » 17 dec 2010, 13:18

een degelijke fles wijn 25 / 30 / 40 / 50euro en veel duurder
een heerlijk biertje 3/4/5 euro...

ik denk dat het schoentje voor de meeste hier knelt!

SidFrisjes
Berichten: 14
Lid geworden op: 28 okt 2010, 14:16

Re: Voor bier is weinig tot geen ruimte in de gastronomie in NL

Bericht door SidFrisjes » 22 dec 2010, 12:10

Om te beginnen serveer je dan ook geen fles aan tafel maar netjes een wijnglaasje bier... In België is het toch aan een opmars bezig hoor. In Hertog Jan (**) deze zomer bijvoorbeelde nog een lekkere bereiding met kreeft een kriek en kriekenbier gegeten. Een goede (bier)sommelier is natuurlijk een must die perfect aan food/beerpairing kan doen.

Plaats reactie