Andouillette d'Arras

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Plaats reactie
Andy Arnts
Berichten: 3
Lid geworden op: 08 sep 2010, 10:50

Andouillette d'Arras

Bericht door Andy Arnts » 08 sep 2010, 11:00

Vorige week zondag bezocht ik in Arras (Noord-Frankrijk) het Fête de l'Andouillette, het feest van de ingewandenworst.
Een gerecht waar de meeste Nederlanders hun neus voor ophalen. Maar is een andouillette écht zo vies?
We hebben er met het team van 'The Taste of Life' een verhelderende reportage over gemaakt. Bon appétit:

http://www.youtube.com/watch?v=30auuPZK79c" onclick="window.open(this.href);return false;

Andy Arnts
http://www.andyarnts.nl" onclick="window.open(this.href);return false;

Afbeelding

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Andouillette d'Arras

Bericht door Leo » 08 sep 2010, 11:56

Taste of Life altijd een leuk programma! ga zo door!
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
JeroenTrimbos
Berichten: 352
Lid geworden op: 31 mei 2008, 11:34
Locatie: Valkenburg aan de Geul
Contacteer:

Re: Andouillette d'Arras

Bericht door JeroenTrimbos » 08 sep 2010, 15:16

Andouillette, daar heb ik veel herinneringen aan! Van mijn 7de tot mijn 10de heb ik in Frankrijk gewoond en ook vaker andouillette gegeten. In ieder dorp worden ze anders gemaakt! Van vettige vieze stinkworsten tot hele smakelijke! Ik dacht trouwens dat er ook koeiemagen in verwerkt werden, maar dat kan ook per regio verschillen.
Practice what you preach

Andy Arnts
Berichten: 3
Lid geworden op: 08 sep 2010, 10:50

Re: Andouillette d'Arras

Bericht door Andy Arnts » 12 sep 2010, 12:29

Mijn eerste twee ervaringen met een andouillette waren - ik kan het rustig zeggen - desastreus. Inderdaad, die stank. Wat ik er in het boek over schrijf is dan ook volledig op ware feiten gebaseerd. En dus begaf ik me met loden passen naar Arras. Maar wat bleek... deze keer roken die andouillettes prima. Ze smaakten ook goed. Zelfs de kritische regisseur moest dat toegeven. Hoe het kan? Daar ben ik nog niet over uit... Wellicht is 2010 een goed andouillette-jaar!

Bchef1
Berichten: 209
Lid geworden op: 12 mar 2009, 12:59
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: Andouillette d'Arras

Bericht door Bchef1 » 14 sep 2010, 19:20

Oei.. andouillettes! niet voor mensen met een zwakke maag!
Voor mij een van mijn favorieten uit de franse "cuisine du terroir"
En het feestmaal bij La Coupole in Parijs: beginnen met de fruit de mer, dan de andouillette confit (!)(en meer...) burp..! cholesterol komt uit je oren en je levensverwachting is gehalveerd!
I love defenseless animals, especially in a good gravy

Bchef1
Berichten: 209
Lid geworden op: 12 mar 2009, 12:59
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: Andouillette d'Arras

Bericht door Bchef1 » 14 sep 2010, 19:25

Andy Arnts schreef: Hoe het kan? Daar ben ik nog niet over uit... Wellicht is 2010 een goed andouillette-jaar!
kwam het volgende tegen:
http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/nl/Andouillette
Het aroma is toe te schrijven aan de varkensdubbelpunt (chitterlings) gebruikt in de worst, die enkele zelfde samenstellingen opneemt die tot de geur van uitwerpsel bijdragen.
wellicht dat de maker de "varkensdubbelpunt" eruit heeft gelaten?
overigens ben ik nog geen andouillette tegen gekomen die zo stonk dat ik hem heb laten staan
I love defenseless animals, especially in a good gravy

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Andouillette d'Arras

Bericht door Maurits » 14 sep 2010, 21:14

Volgens mij zit in de basisversie van andouillette mn varkensmaag en darmen, wat idd in het Engels chitterlings of chitlins heet. Varkensdarmen en maag zijn over het algemeen niet aanstoongevend (maar dat vind ik :wink: ); ik heb het op als andouillette, als roerbak bij St. John's, als Chinese soep en als frituursnack in Portugal.

De keer dat ik andouillette op heb dat ik het NIET lekker vond, was toen er kalfspens en darmscheil (ingewandenmembraan) inzat. Ik ben een ingewandenliefhebber, maar van pens is niet veel te maken.....
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Bchef1
Berichten: 209
Lid geworden op: 12 mar 2009, 12:59
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: Andouillette d'Arras

Bericht door Bchef1 » 15 sep 2010, 10:52

Maurits schreef:darmscheil (ingewandenmembraan)
is dit hetzelfde als "crepinette"?
klinkt lekker :sick:
I love defenseless animals, especially in a good gravy

lowie
Berichten: 137
Lid geworden op: 11 mar 2007, 09:26
Locatie: Antwerpen

Re: Andouillette d'Arras

Bericht door lowie » 15 sep 2010, 14:36

Ik heb vroeger op mijn eerste werk 1959 a 1963 regelmatig andouillet gemaakt en dat was met varkensmagen en met de varkens darmen .

Je kan het recept nog zien op mijn webside

http://www.kookgek.be/sp3.html

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Andouillette d'Arras

Bericht door Maurits » 16 sep 2010, 07:46

Bchef1 schreef:
Maurits schreef:darmscheil (ingewandenmembraan)
is dit hetzelfde als "crepinette"?
klinkt lekker :sick:
Ik weet niet helemaal zeker of het anatomisch hetzelfde is, maar een crepinette is van varken en darmscheil (of fraise de veau) van kalf. Het ziet er ook anders uit.

Crepinette
Afbeelding

Fraise de veau
Afbeelding
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

lowie
Berichten: 137
Lid geworden op: 11 mar 2007, 09:26
Locatie: Antwerpen

Re: Andouillette d'Arras

Bericht door lowie » 16 sep 2010, 11:55

Crepinette zoals op de foto is het Buikvlies !

Plaats reactie