Pagina 1 van 1

Kinderen mee uit eten !

Geplaatst: 04 dec 2009, 13:16
door berexstone
'Kinderen mee uit eten ! Toezicht van een nanny', zo kopt De Telegraaf op 4 december op de bladzijde Eten & Genieten. Ik denk dat wat er verder geschreven wordt alleen maar mogelijk is in Groot-Britannië, Nederland en Zwitserland. Ik verdenk Zwitserland overigens ervan het kindermenu te hebben uitgevonden, maar dat terzijde. Geniet mee : "Het lijkt me de nieuwste trend in restaurantland : neem vooral de kinderen mee! Veel hoofdstedelijke grand cafés, maar ook daarbuiten, springen hierop in met speciale speelruimtes én toezicht van een heuse nanny.
De nieuw geopende Brasserie Witteveen in Amsterdam heeft elke zaterdag en zondag kinderfestijn. "Mijn vriendinnen vertelden dat een speelhoek alleen niet genoeg is", vertelt bedrijfsleider Cleo Vermeijer. "Daarom hebben we een weekendagenda onder leiding van professionele kleuterleidsters. Zo voorkom je dat je kind alsnog om de haverklap aan je tafel staat." (wel, ik vind dat het kind aan tafel moet zitten en grote mensen eten moet leren eten, niet dwingen maar eventueel voorzichtig proeven - berex -). of Telegraaf redacteur Chantal gaat ook regelmatig met het hele gezin op pad : "Heel gedoe hoor(flesjes mee, voeding mee, luiers en doekjes, auto's en ander speelgoed). of Maar niet iedereen doet mee aan de trend. Zo neemt manager Leonie in principe nooit haar kinderen mee. De reden is dat we zelf een avondje willen genieten in plaats van weer met de kinderen bezig te zijn.........................................." (De Telegraaf, 4 december 2009).
In alle restaurants waar ik gewerkt heb, driesterren of niet, waren kinderen welkom en namen hun ouders ze ook mee, vaak een hele familie met grootouders. Ik heb ook nog nooit in een restaurant gewerkt met een kindermenu. Kinderen aten gewoon hetzelfde als de groten maar dan in kleinere porties, en ze konden daar echt van genieten. Ze waren zelfs trots dat ze hetzelfde aten als hun ouders, gewoon een kwestie van hun nieuwsgierigheid te prikkelen en ze te laten mee discussieren over de smaak en kwaliteit.
Wat vinden de andere professionals ervan. Ik ben van mening dat het keukenniveau op het koksforum gemiddeld hoog ligt en ben nieuwsgierig of we hier een debat over kunnen beginnen. Zodat het kindermenu eindelijk, eindelijk, eindelijk, de papierversnipperaar in kan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Overigens kan men op http://www.etenengenieten.nl" onclick="window.open(this.href);return false; meedoen aan de vraag : wat zijn de meest kindvriendelijke horecagelegenheiden van Nederland ?

Re: Kinderen mee uit eten !

Geplaatst: 05 dec 2009, 17:00
door joost
mmm, grappig, Norbert Koreman had op zijn blog een verhaal met dezelfde strekking...
http://norbertkoreman.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Kinderen mee uit eten !

Geplaatst: 05 dec 2009, 18:33
door berexstone
joost schreef:mmm, grappig, Norbert Koreman had op zijn blog een verhaal met dezelfde strekking...
http://norbertkoreman.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja, best grappig, ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit van Norbert Koreman had gehoord, maar hij heeft wel gelijk. Het moet uit zijn met appelmoes, vissticks, frikandellen, swan-worstjes, kroketten en erger op het kindermenu. Ze moeten actief deelnemen aan het culinair gebeuren.
Zo kweken we de nieuwe generatie van morgen, die de prestatie's van de chef nog meer op prijs zal stellen.

Re: Kinderen mee uit eten !

Geplaatst: 06 dec 2009, 13:12
door francine
Zowiezo ben ik van mening dat je je kinderen overal moet kunnen meenemen.
Zeker in een restaurant leer ze thuis de tafel manieren en je hebt alleen maar plezier ervan......
Ik weet zeker dat als je je kinderen netjes opvoed en je ze mee uiteten neemt dat de chef dat ook weet te waarderen...maar ik zeg erbij ze moeten zich kunnen gedragen.......

Re: Kinderen mee uit eten !

Geplaatst: 06 dec 2009, 22:09
door Xavier
Bij grotere familiefeesten valt het toch nog regelmatig voor dat de ouders een kindermenu willen voorzien omdat de kinderen niet alles lusten...
Meestal merk ik dan ook op dat de mensen die deze menu's bespreken ook weinig lusten en vaak kiezen voor klassieke menu's met gerechten en ingrediënten die ze kennen...

Maar al bij al heb ik weinig last van kindermenu's,
9 keer op 10 kiezen de ouders voor hetzelfde menu als de volwassenen,
maar dan een kleine portie...


afgelopen weekend kwam zo een kleine belhamel in de keuken vragen of ik hem enkele recepten wou verklappen :D

Re: Kinderen mee uit eten !

Geplaatst: 07 dec 2009, 07:15
door Cees Timmerman
Ik heb dezelfde ervaring als Xavier. Vaak beginnen ouders bij de reservering over een kindermenu. Soms praat ik met de ouders mee en zeg ter geruststelling dat we rekening houden met de kinderen qua menu. In de praktijk serveren we het kroost gewoon hetzelfde als de volwassenen (soms wat kleinere porties).
De ouders verbaast en de kinders enthousiast.
Het "kindermenu" is een belediging voor het kind.

Re: Kinderen mee uit eten !

Geplaatst: 07 dec 2009, 15:52
door lowie
Cees Timmerman schreef:
Het "kindermenu" is een belediging voor het kind.
Volledig met deze stelling eens !!

 

Re: Kinderen mee uit eten !

Geplaatst: 07 dec 2009, 16:29
door hobbybob
Als de creativiteit van het kindermenu ophoudt bij patat met appelmoes is een kindermenu een schande inderdaad.
Laten we het eens omdraaien, kinderen welkom + kindermenu met stijl.

Wie bedenkt het eerste kindermenu waar ouders jaloers op worden?

Re: Kinderen mee uit eten !

Geplaatst: 07 dec 2009, 18:56
door Cees Timmerman
Nogmaals! Waarom een kindermenu? Gewoon de gerechten die iedereen eet. Ik ken kinderen van twee. drie jaar die gewoon rauwe oesters of olijven eten en koude bisgue drinken ui zo'n beker met tuut. Het is maar hoe je je kinderen opvoedt.

Re: Kinderen mee uit eten !

Geplaatst: 07 dec 2009, 19:56
door hobbybob
Waarom klagen over een kindermenu?
Van klagen is nog nooit iets opgelost, de positieve variant daarvan is extra luxe 'el bulli' stijl kinder menu kaart met bijbehorende prijzen en onderaan een regeltje dat kinderen ook kleine porties van de gewone kaart mogen eten. :lol:

kaviaar van appel
krokante graat van sardien met suikerspin
etc etc

Re: Kinderen mee uit eten !

Geplaatst: 09 dec 2009, 15:08
door rvdb20
Ik ben als kind, samen met mijn broertjes, vroeger altijd mee geweest met mijn ouders. Van simpele restaurants tot aan Michelin ster (okee toen was ik wel een wat ouder kind). Dat vonden we ook leuk en ik heb nooit behoefte gehad aan een speelhoek. Ik zat gewoon bij mijn ouders aan tafel. Maar dat begint ook thuis al in mijn optiek... Gewoon aan tafel blijven tot iedereen klaar is met eten, en daarna mochten we weer gaan spelen (later wel eerst helpen de tafel afruimen natuurlijk).

Als 20-er zie ik alles wel als herkenbaar wat ik nu om me heen zien, maar ik hoop dat mijn kinderen die ik in de toekomst hopelijk ooit mag verwelkomen meer vergelijkbaar hiermee omgaan als ik in de (hopeloos achterhaalde?) jaren 80 en 90 ;-)