Risotto koken

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Gesloten
Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 344
Lid geworden op: 24 apr 2006, 22:06

Risotto koken

Bericht door Tim » 05 okt 2009, 20:38

Risotto koken, hierover bestaan misverstanden, je hebt koks die de risotto koken dus in een pan met een plens fond erover en die het rustig koken, ik heb zelfs een keer gehoord dat er koks zijn die het in de oven zetten en dan langzaam garen, en natuurlijk het koken van de risotto met kokende vloeistof ernaast.

Hoe doen jullie het, en wat is nou precies de manier van het risotto koken?
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin

sjaak
Berichten: 584
Lid geworden op: 09 mar 2006, 11:44
Locatie: Noordwijk

Re: Risotto koken

Bericht door sjaak » 05 okt 2009, 21:58

kleien hoeveelheden: pannetje bouillon/ fond aan de koook brengen.
Sjalotje aanzetten de arborio erbij roeren tot hij glazig is laagje kokende bouillon fond erop zodat het net onderstaat en steeds wat toevoegen als hij beet gaar is lepel halfgeslagen room erop en e.v.t. begeleidende ingredienten erdoor en mee.

Grote hoeveelheden: pan bouillon/ fond aan de koook brengen.
Sjalot aanzetten de arborio erbij roeren tot hij glazig is laag kokende bouillon fond erop zodat het net onderstaat
in de oven zetten afgedekt met een vetvrij papieren deksel. af en toe doorroeren.
als hij beet gaar is lepel halfgeslagen room erop en e.v.t. begeleidende ingredienten erdoor en mee.

Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: Risotto koken

Bericht door Pinxo » 06 okt 2009, 08:24

waar is die lepel room voor?

sjaak
Berichten: 584
Lid geworden op: 09 mar 2006, 11:44
Locatie: Noordwijk

Re: Risotto koken

Bericht door sjaak » 06 okt 2009, 16:39

vind ik lekker.
er staat erop ik bedoelde eigenlijk erdoor.

Bchef1
Berichten: 209
Lid geworden op: 12 mar 2009, 12:59
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: Risotto koken

Bericht door Bchef1 » 06 okt 2009, 17:05

risotto in de oven maken: da's toch meer een pilav?

ik prefereer voor mep: aanzweten rijst/sjalot, ruim vocht/bouillon toevoegen en rustig op laag vuur laten garen. vocht toevoegen als nodig en af en toe omroeren met spatel.
De beste risotto is echter nog altijd ala minute, dus idd koken met de vloeistof regelmatig toevoegen.
I love defenseless animals, especially in a good gravy

Gebruikersavatar
Pluter
Berichten: 516
Lid geworden op: 02 mar 2007, 13:41
Locatie: Haarlem

Re: Risotto koken

Bericht door Pluter » 06 okt 2009, 19:43

http://www.koksforum.nl/phpBB2/viewtopi ... =23&t=1212" onclick="window.open(this.href);return false;
Mother Nature is the true artist, and the chef is merely the technician. MPW

Rick_Qra
Berichten: 6
Lid geworden op: 29 sep 2009, 23:03

Re: Risotto koken

Bericht door Rick_Qra » 06 okt 2009, 20:00

Ik doe het hetzelfde, maar blus het wel af met witte wijn.
Door het zuurtje gaat de korrel meer openstaan (schijnt) en ik vind het gewoon lekkerder.
Roer er ook wel eens creme fraiche of mascarpone door ipv lobbige room.
En een beetje kaas, parmezaan of gruyere

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Risotto koken

Bericht door Leo » 06 okt 2009, 21:00

"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gesloten