Schiften

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Plaats reactie
Airborne101
Berichten: 144
Lid geworden op: 30 sep 2008, 14:52

Schiften

Bericht door Airborne101 » 03 jul 2009, 12:53

beste mensen,

het is mij nog niet helemaal duidelijk over het begrip/ term schiften.

ik heb een poos gedacht dat schiften betekende: dat het vet zich afscheid van het product.
maar nu heb ik gister een boekje gekregen en even gelezen waar ook koks termen in stonden.
schiften: het te snel stollen van eiwitten, waardoor witte spikkeltjes in de vloeistof komen.

nou is mijn vraag wat is waar?
allebei?

Mvg Dion

cyrano
Berichten: 291
Lid geworden op: 22 jan 2009, 17:46
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Schiften

Bericht door cyrano » 03 jul 2009, 17:49

Ik zou dat boekje maar niet te veel au sérieux nemen ;-)

Zoute droom
Berichten: 41
Lid geworden op: 19 okt 2007, 23:12
Locatie: Krommenie

Re: Schiften

Bericht door Zoute droom » 03 jul 2009, 19:33

Schiften is als een produckt, vaak soep of saus ontbindt, mayonaise, bv, maar ook dressing, of een saus van een niet gare roux. het is geen homogene massa meer. het te snel stollen van eiwitten is ook een mogelijkheid als je bv vannilesaus met eidooier wilt binden en het gaat koken, dan word je eigaar, heeft geen binding meer, gevolg, spikkels,klontjes en een flut saus, als het al geen roerei wordt.
Afhankelijk van het produckt of je het nog kunt redden, mayo, dressing bv prima, roux en sausen van eierbinding door verwarming word al een stuk lastiger.

Slagroom meekoken kan bv ook voor schifting zorgen.
Lekker eten en bereiden is de beste therapie voor de geest!

Zoute droom
Berichten: 41
Lid geworden op: 19 okt 2007, 23:12
Locatie: Krommenie

Re: Schiften

Bericht door Zoute droom » 03 jul 2009, 19:36

Dat het vet zich afscheidt is ook een vorm van schiften dus.
boekje is dus niet zo slecht.
Lekker eten en bereiden is de beste therapie voor de geest!

Airborne101
Berichten: 144
Lid geworden op: 30 sep 2008, 14:52

Re: Schiften

Bericht door Airborne101 » 04 jul 2009, 17:41

ooooh zoo!

dus eigenlijk de beste definitie van schiften is:
als een homogene massa ontbind, vaak gebeurt dit met soepen en sauzen.

of is er een betere definitie, zodat ik dat in het boekje kan veranderen :P

thx he! mvg Dion :wink:

Zoute droom
Berichten: 41
Lid geworden op: 19 okt 2007, 23:12
Locatie: Krommenie

Re: Schiften

Bericht door Zoute droom » 04 jul 2009, 18:30

Precies, of als een dressing niet goed geklopt is gaat de olie van de azijn scheiden, zelfde bij mayo, ingedienten niet gelijk van temperatuur, of te veel olie in 1 keer, de eidooyer kan de olie niet opnemen, dus schift hij.
Schiften is dus scheiden terwijl we dat niet willen.

Mijn ouders zijn ook geschift :lol: :lol: maar dat is een ander onderwerp :lol: :oops:
Lekker eten en bereiden is de beste therapie voor de geest!

Zoute droom
Berichten: 41
Lid geworden op: 19 okt 2007, 23:12
Locatie: Krommenie

Re: Schiften

Bericht door Zoute droom » 04 jul 2009, 18:34

Als je googeld op schiften geeft het veel resultaten, je word er geschift van, neem deze bv: http://www.mijnwoordenboek.nl/werkwoord/schiften
Lekker eten en bereiden is de beste therapie voor de geest!

Airborne101
Berichten: 144
Lid geworden op: 30 sep 2008, 14:52

Re: Schiften

Bericht door Airborne101 » 05 jul 2009, 19:03

Zoute droom schreef:Precies, of als een dressing niet goed geklopt is gaat de olie van de azijn scheiden, zelfde bij mayo, ingedienten niet gelijk van temperatuur, of te veel olie in 1 keer, de eidooyer kan de olie niet opnemen, dus schift hij.
Schiften is dus scheiden terwijl we dat niet willen.

Mijn ouders zijn ook geschift :lol: :lol: maar dat is een ander onderwerp :lol: :oops:
ok! thx!
:lol: same here :|
Zoute droom schreef:Als je googeld op schiften geeft het veel resultaten, je word er geschift van, neem deze bv: http://www.mijnwoordenboek.nl/werkwoord/schiften
interessant,, maar ik kan niks vinden over eten of dergelijke :P
ik schift
jij schift
wij zullen schiften :roll:

mvg Dion

Gebruikersavatar
chef-dave
Berichten: 354
Lid geworden op: 12 sep 2008, 08:49
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Schiften

Bericht door chef-dave » 15 jul 2009, 22:27

schiften kan ook bij het opslaan van eiwit, dan is het eigenlijk door de lucht dat je eronder brengt drogen de eiwitcelletjes uit, breken/scheuren en kunnen dus de lucht niet meer vasthouden. Dit kan je oplossen door een weinig suiker tijdens het opkloppen toe te voegen zodanig deze suiker een stroop laagje vormt rond de eiwitcellen en deze niet uitdrogen. Vandaar dus ook de naam schiftsuiker.
Het gras is steeds groener aan de andere zijde. Helaas is het dan ook meestal kunstgras!
Dave

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: Schiften

Bericht door jeroenbr » 17 jul 2009, 13:12

chef-dave schreef:schiften kan ook bij het opslaan van eiwit, dan is het eigenlijk door de lucht dat je eronder brengt drogen de eiwitcelletjes uit, breken/scheuren en kunnen dus de lucht niet meer vasthouden. Dit kan je oplossen door een weinig suiker tijdens het opkloppen toe te voegen zodanig deze suiker een stroop laagje vormt rond de eiwitcellen en deze niet uitdrogen. Vandaar dus ook de naam schiftsuiker.
wat is de werking van zout? Zout toevoegen ipv. suiker geeft hetzelfde effect.

Plaats reactie