Codex Alimentarius

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Plaats reactie
Amazingtruffle
Berichten: 240
Lid geworden op: 30 dec 2008, 00:23
Locatie: Haarlem
Contacteer:

Codex Alimentarius

Bericht door Amazingtruffle » 21 mei 2009, 17:21

Heb even een copy paste gedaan vanaf www.zapruder.nl, een van mijn favo sites, over de Codex Alimentarius, een ontwikkeling die achter de schermen gaande is, en grote bedrijven nog veel groter aan het maken is, en die indirect invloed op ons eetpatroon, en medicijngebruik.

De CA gaat eind van dit jaar, iets dat cyrano in een ander artikel ook al opmerkte. Hier een iets langer uitgebreider verhaal:

Het Derde Rijk van Hitler werd op zijn hoogtepunt sterk gedreven en gesteund door een aantal zeer machtige bedrijven, zoals BASF, Hoechst, Bayer en het bedrijf wat ze gezamenlijk opgezet hadden, IG Farben. IG Farben is natuurlijk bekend van het cyanide insecticidegas en de slavenarbeid waarvan ze gebruikt maakten tijdens het nazi-regime. Dat er destijds gebruik werd gemaakt van slavenarbeid in de concentratiekampen was niet alleen voorbehouden aan Duitse bedrijven, maar ook Amerikaanse bedrijven profiteerden van de holocaustindustrie, met name computergigant IBM en hun Hollerith-technologie. De eerdergenoemde Duitse bedrijven waren gezamenlijk eigenaar van Interessengemeinschaft (IG) Auschwitz, wat voor hen niets meer dan een industrieel slavenkamp was. Slechts 15 jaar nadat deze bedrijven tijdens de Nürnberg Processen veroordeeld waren voor hun aandeel in de holocaust, startten ze een nieuw samenwerkingsverband dat nog veel ambitieuzer was dan tijdens Wereldoorlog II: De Codex Alimentarius.

Verscheen al eerder op 2007-05-23 23:09

De sleutelfiguur in de deze opmerkelijke wederopstanding van de Duitse industrie was de oorlogsmisdadiger Fritz ter Meer. Hij kwam als executive van BASF af, zat in de raad van IG Farben en gaf leiding aan de IG Auschwitz. Er wordt beweerd dat hij verantwoordelijk was voor de beruchte slogan “Arbeit Macht Frei” boven de poort van Auschwitz. Tijdens de Nürnberg Processen werd hij tot zeven jaar veroordeeld wegens plundering en slavernij. Erg veel wroeging leek hij niet te hebben tijdens zijn proces, gezien zijn statement: “Dwangarbeid was niet verantwoordelijk voor noemenswaardige verwonding, pijn of lijden van de gevangenen, vooral gezien het feit dat het alternatief voor deze werkers de dood was geweest.” Drie jaar na zijn veroordeling was hij echter weer op vrije voeten dankzij een aantal invloedrijke vrienden, waarna hij vier jaar later een toppositie innam bij Bayer Farmaceuticals. In 1962 stond Ter Meer aan de basis van de oprichting van de Codex Alimentarius Commissie in 1962. Hij had bedacht dat echte werelddominantie lag in totale controle over voedsel.


De Codex Alimentarius
Codex Alimentarius zegt enkel en alleen richtlijnen te geven voor voedsel, voedselsupplementen en toevoegingen. Echter, de ware invloed reikt verder dan alleen voedsel, naast dat de protocollen en (overdreven) strenge richtlijnen van CA kleinere en arme landen buitensluiten van vrije internationale handel, profiteert Big Pharma sterk mee van deze enorm strenge eisen. Hoewel CA niet rept over farmaceutische producten, vaardigt het wel sterk belemmerende maatregelen uit die alle non-patenteerbare natuurlijke therapieën verbieden. Therapieën die een bedreiging vormen voor de enorme farmaceutische markt en haar synthetische en gepatenteerde producten. We zien hier weer de standaard modus operandi die we ook bij die andere natuurverkrachter -Monsanto- zagen: het misbruik van patenten om natuurlijke producten te verbieden zodat men uiteindelijk geen andere keuze heeft dan de synthetische, chemische en genetisch gemanipuleerde producten aan te schaffen. Het gaat nog veel verder dan dat: als de Codex Alimentarius geheel van kracht wordt zullen alle dieren die voor consumptie gebruikt worden verplicht behandeld moeten worden met groeihormonen en antibiotica; en met name koeien zullen met Monsanto’s “recombinant bovine growth hormone” behandeld moeten worden. Inderdaad, hetzelfde groeihormoon dat zorgde voor schadelijke groeihormomen én pus in de melk in de VS en dat op dit moment (nog) in Europa verboden is. De antibiotica wordt met name gebruikt om de bij-effecten van groeihormoon tegen te gaan, zoals de uierontstekingen van de Monsanto-koeien. Daarnaast bepaalt CA dat alle voedsel op aarde bestraald dient te worden, tenzij het lokaal (rauw) geconsumeerd wordt. Lust u nog peultjes?

Binnen de EU zijn het de commissarissen die een sleutelrol spelen in de besluitvorming omtrent de richtlijnen in de Codex Alimentarius. In de afgelopen jaren zijn deze mensen hoogst chantabel gebleken met verschillende grote schandalen als gevolg. Eén van de opvallendste EU-commissarissen die een duidelijke belangenverstrengeling had, was onze eigen Frits Bolkestein, die ten tijde van zijn EU-commissariaat ook een commissariaat bekleedde bij pharma-gigant Merck, Sharp & Dohme (MSD). Hij kwam ruim 10 jaar geleden in opspraak met de zogenaamde Zocor/Cozaar-affaire, waarin hij toenmalige minister van Volksgezondheid Els Borst tevergeefs benaderde via een brief om het medicijn een voorkeursbehandeling te geven ten aanzien van de ziektenkostenverzekeraars. Een schrijnend voorbeeld van belangenverstrengeling tussen politiek en bedrijfsleven (corporatisme).

Interessante 15 minuten durende reportage over de machinaties binnen de EU en hoe men het vrije gebruik van vitaminen en mineralen aan banden wil leggen.
(Let wel, dit gaat rechtstreeks in tegen de wens van veel EU-onderdanen die niet de strijd aangaan voor het gebruik van bewezen schadelijke producten zoals tabak en alcohol, maar voor essentiële en levensverlengende voedingssupplementen)

Ondanks de protesten van miljoenen EU-burgers werd de European Food Supplement Directive -onder invloed van Bolkestein en commissaris David Byrne- toch aangenomen in september 2000. Dit document ‘overruled’ iedere lokale wet met betrekking tot alle effectieve vitaminetherapieën in de EU, wat op zijn beurt de enige sector die daar een (synthetisch) alternatief voor biedt perfect in de kaart speelt: namelijk de farmaceutische industrie met haar gouden patenten. In maart 2004 gebeurde hetzelfde nogmaals middels de Traditional Herbal Medicinal Products Directive: ditmaal met kruidenpreparaten van herbale producenten buiten de EU, zoals ontwikkelingslanden en China. Kort hierna werden twee voorstellen gemaakt om ook alle informatie omtrent natuurlijke therapieën en natuurlijke gezondheidsproducten te verbieden, onder auspiciën van 14 ongekozen farmaceutische experts.

Bron: http://zapruder.nl/portal/artikel/van_a ... mentarius/
“At the end of the day, it’s just food, isn’t it? Just food”.(MPW)

Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Codex Alimentarius

Bericht door Cees Timmerman » 22 mei 2009, 06:48

Da's een interessante conspiracy theory Bram, het klinkt allemaal erg eng. Maar goed dat we een tijdje terug tegen de Europese grondwet gestemd hebben. Vandaar dat Brussel al die regeltjes oplegt tegen bv rauwmelkse kazen en andere ambachtelijke produkten. De farmaceuten grijpen de wereldmacht, helllup.

cyrano
Berichten: 291
Lid geworden op: 22 jan 2009, 17:46
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Codex Alimentarius

Bericht door cyrano » 22 mei 2009, 07:46

"Conspiracy theorie"?

Nah, het is zo erg dat niemand het gelooft. Een update van Monsanto's activiteiten:

http://www.americanchronicle.com/articles/view/103033

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Codex Alimentarius

Bericht door Maurits » 22 mei 2009, 11:10

Cees Timmerman schreef:Vandaar dat Brussel al die regeltjes oplegt tegen bv rauwmelkse kazen en andere ambachtelijke produkten.
Grappig detail, die regels voor rauwe kazen komen maar gedeeltelijk uit Brussel, de meeste (en de strengere) zijn NLse regels!!!! Kijk maar naar de 1e afl. van De Slag om Brussel, een spinoff van de KvW.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Codex Alimentarius

Bericht door Cees Timmerman » 22 mei 2009, 13:19

Sorry voor mijn gebrekkige documentatie. We bedoelen in ieder geval hetzelfde denk ik.....

cyrano
Berichten: 291
Lid geworden op: 22 jan 2009, 17:46
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Codex Alimentarius

Bericht door cyrano » 22 mei 2009, 13:26

Maurits schreef:Grappig detail, die regels voor rauwe kazen komen maar gedeeltelijk uit Brussel, de meeste (en de strengere) zijn NLse regels!!!! Kijk maar naar de 1e afl. van De Slag om Brussel, een spinoff van de KvW.
Ook de Scandinavische landen hebben qua zuivel heel strenge regels, maar die zijn niet allemaal lid van de EU. En die strenge regels zorgen alleen maar voor een unfair voordeel voor de grootindustrie. In Hongarije is een kleine kaasmaker die op z'n kaas zet dat het veevoer is. Dat is de enige manier dat hij nog kan/mag kaas maken. De investering zou immers veel te groot worden. Alles moet bv. in roestvast staal. En de kopers vinden het wel grappig. Maar hij kan nooit met z'n product de supermarkt in.

Zo waren de Zwitsers enkele jaren geleden de gaten in de Emmentaler kwijt. Na heel wat zoekwerk bleek dat alleen maar aan overdreven hygiëne bij de boer te wijten te zijn. Er kwamen gewoon geen bacteriën meer mee die voor de typische smaak en de gaten zorgen.

Gelukkig is er ook wat tegenwind binnen de EU. De Fransen, met een beetje hulp van Italië, hebben heel wat uitzonderingen kunnen bedingen voor hun traditionele kazen. Anders was daar het kaaslandschap deerlijk uitgedund. En uit Italië komt ook nog slowfood.com, een beweging die aanzet tot een soort burgerlijke ongehoorzaamheid om toe te laten nog traditionele producten zoals kaas, salami en ham te kunnen maken.

Maar het is echt hoogste tijd dat we allemaal bewust worden dat de industrie bezig is al die kleine producenten op een slinkse, trage, maar zekere manier dood te drukken. De Codex is zeker geen goede zaak voor de consument. Wat ze verkopen als "betere bescherming" is eigenlijk te lezen als "alleen nog industrieel voedsel".

Tot nu toe is Europa bv. het ergste van de GGO's bespaard gebleven. En dat is alleen maar te wijten aan het feit dat we met z'n allen redelijk negatief staan tov GGO's. En waar denken politici aan? Juist, aan verkozen worden, bij volgende verkiezingen. Die hollen toch in de richting dat ze denken dat de publieke opinie denkt.

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Codex Alimentarius

Bericht door Leo » 22 mei 2009, 13:41

is er iets aan te doen? of gewoon accepteren?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

cyrano
Berichten: 291
Lid geworden op: 22 jan 2009, 17:46
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Codex Alimentarius

Bericht door cyrano » 22 mei 2009, 14:59

Leo schreef:is er iets aan te doen?
Zoveel mogelijk je ongenoegen laten blijken. De publieke opinie heeft nog altijd veel macht...

Amazingtruffle
Berichten: 240
Lid geworden op: 30 dec 2008, 00:23
Locatie: Haarlem
Contacteer:

Re: Codex Alimentarius

Bericht door Amazingtruffle » 22 mei 2009, 15:34

En anderen informeren. Stemmen op de juiste partijen ( ik ken niet alle programmaś uit mijn hoofd)
Maar vooral jezelf goed laten informeren, en niet alles geloven wat het nieuws/kranten etc zeggen. Ook de media is in mijn optiek niet te vertrouwen...
Politiek/media/big pharma/wapenindustrie/bankiers werken op vele lagen samen.

En conspiracies? Door het belachelijk maken van "andersdenkenden" wordt alles makkelijk onder het kleed geschoven.
“At the end of the day, it’s just food, isn’t it? Just food”.(MPW)

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Codex Alimentarius

Bericht door Maurits » 22 mei 2009, 20:16

Cees Timmerman schreef:Sorry voor mijn gebrekkige documentatie. We bedoelen in ieder geval hetzelfde denk ik.....
ja ja, het was geen verbetering ofzo :D Gewoon een feitje waar ik me laatst over verbaasde. Niet al het slechte komt uit de EU...Soms zijn wij zelf roomser dan de paus.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: Codex Alimentarius

Bericht door Pinxo » 22 mei 2009, 20:28

Leo schreef:is er iets aan te doen? of gewoon accepteren?
Er wordt al iets aan gedaan gelukkig, kleine ambachtelijke kaasmakerijen gaan gezamelijk de strijd aan met Brussel en eisen het recht op het maken van rauwmelkse kazen.
Bijvoorbeeld de Limburgse "stinkkazen"

Ze hebben geloof ik een gaatje gevonden in de regelgeving waardoor het verbod onwettelijk verklaard kan worden.. Duimen voor ze!

Ik dacht trouwens dat het hele rauwmelkse angstgedoe niet uit NL kwam maar uit Amerika en dat Nl inderdaad wel heeft ingestemd maar dat de Amerikaanse loby dit heeft aangezwengeld.

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Codex Alimentarius

Bericht door Maurits » 22 mei 2009, 20:35

Trouwens, ik zat een beetje te snuffelen op de officiele Codes Alimentarius-site en de bewering dat die Codex alles 'overruled' lijkt een fabeltje te zijn, van de site:

"Codex normen kunnen worden overgenomen door landen wanneer nationale wetgeving met betrekking tot voedselveiligheid ontbreekt of wanneer landen zelf geen mogelijkheden hebben een eigen beleid te ontwikkelen. Een wettelijke status volgt pas indien landen de Codex normen in hun eigen wetgeving opnemen. Codex is dus geen hogere autoriteit die deze normen wettelijk oplegt."

Dus, het is weer aan onze eigen poldermachthebbers.....Geen VVD stemmen dus :D .
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

cyrano
Berichten: 291
Lid geworden op: 22 jan 2009, 17:46
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Codex Alimentarius

Bericht door cyrano » 22 mei 2009, 20:42

Pinxo schreef:Ik dacht trouwens dat het hele rauwmelkse angstgedoe niet uit NL kwam maar uit Amerika en dat Nl inderdaad wel heeft ingestemd maar dat de Amerikaanse loby dit heeft aangezwengeld.
Klopt. In de USA is er al een heus "kaascircuit" dat illegaal opereert. Fijnproevers riskeren er forse boetes en zelfs gevangenisstraffen voor een kaasje van rauwe melk.

Het grote gevaar van de CA is echter dat die reglementering binnengesluisd wordt via de WTO. Landen hoeven het geen wet te maken, ze zullen zo wel ontdekken dat ze geen handel meer kunnen drijven zonder de CA strict te volgen. En die is op maat van de multinationals gemaakt.

Plaats reactie