aardappels en vlees??

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Plaats reactie
Airborne101
Berichten: 144
Lid geworden op: 30 sep 2008, 14:52

aardappels en vlees??

Bericht door Airborne101 » 06 mar 2009, 11:05

hey mensen,

ik moet van mijn werk eens beginnen met het leren van aardappelen en vlees,
ik ben nu 16 en vraag vaak dingen die ik hoor en waar ik benieuwd naar ben, bijvoorbeeld een coqquille (hoe je het ook speld) of langoustini.
maar ze zeiden begin is met aardappelen en vlees.

aardappelen:
ik heb thuis een mooi boek met heel veel aardappelen er in, maar een opperdoesje en een bilstar staan er niet in.
op welke site kan ik die aardappelen vinden, die ze in nederland gebruiken en waar ik wat aan heb voor later?

vlees:
er staat wel in mijn boek rund: en dan alle vleessoorten, maar van wat voor deel komt het?
iemand een site of uitleg?

mvg dion

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: aardappels en vlees??

Bericht door jeroenbr » 06 mar 2009, 11:43

Zeer bloemig kokend

Eigenheimer
Knol: Ovaal, middendiepogig, lichtgeel tot geelvlezig
Kwaliteit: Zeer goed van smaak en zuiver van kleur. Ideaal voor puree; kan het beste worden gestoomd.
Verkrijgbaarheid: Van half Aug. t/m april.
Houdbaarheid: 5-7 maanden
Toepassing: Koken, stomen, pureren

Irene
Knol: Rond, vrij vlakogig, roodschillig en geelvlezig, weinig gevoelig stootblauw.
Kwaliteit: Goed, zuiver van kleur.
Verkrijgbaarheid: Sept. tot half juni
Houdbaarheid: 6-9 maanden
Toepassing: Koken, stomen, pureren

Iets bloemig/bloemig kokend

Bildtstar
Knol: Rond met een rode, gladde schil, geel tot donker geel vlees en vlakke ogen.
Kwaliteit: Iets melig, vrij vast in de kook, zuiver van kleur.
Verkrijgbaarheid: Sept. tot mei
Houdbaarheid: 6-8 maanden
Toepassing: koken of bakken

Bintje
Knol: Langovaal met een lichtgele, meestal gladde schil en lichtgeel vlees met vrij vlakke ogen/
Kwaliteit: Neutraal van smaak, zuiver van kleur, tamelijk vast in de kook. Geschikt voor alle bereidingswijze, in het bijzonder friet en chips.
Verkrijgbaarheid: Sept. tot juni
Houdbaarheid: 5-7 maanden
Toepassing: Koken, bakken, frituren, chips en snacks

Santé
Knol: Ovaal met lichtgele, gladde schil en lichtgeel vlees en vrij vlakke ogen.
Kwaliteit: Tamelijk melig, vrij zuiver van kleur. Biologisch dynamisch; bij teelt worden geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Verkrijgbaarheid: Hele jaar door
Houdbaarheid: 4-6 maanden
Toepassing: koken, bakken

(Vrij) Vastkokend

Accent
Knol: Rondovaal met een gele schil en lichtgeel vlees.
Kwaliteit: Tamelijk vast kokend en zuiver van kleur.
Verkrijgbaarheid: Hele jaar door
Houdbaarheid: 3-4 maanden
Toepassing: koken, bakken & frituren

Nicola
Knol: Langovaal met een gele, gladde schil
Kwaliteit: Vast in de kook, zuiver van kleur
Verkrijgbaarheid: hele jaar
Houdbaarheid: 6-8 maanden
Toepassing: koken, bakken & frituren

Opperdoezer Ronde
Knol: Rond, onregelmatig, bijna wit vlees en diepogig.
Kwaliteit: Goed, kooktyp vast en droogmelig
Verkrijgbaarheid: Word alleen in opperdoes verbouwd. Vrij oud ras.
Houdbaarheid: 3-4 maanden
Toepassing: koken, bakken & frituren

Timate
Knol: Langovaal met een gele, overwegend gladde schil en light geel vlees met vlakke ogen.
Kwaliteit: Iets melig in de kook en zuiver van kleur.
Verkrijgbaarheid: Hele jaar
Houdbaarheid: 5-7 maanden
Toepassing: koken, bakken & frituren
Boek: Warenkennis pagina 61 t/m 63

Mischien wel te overwegen waard om deze te kopen? Inhoud van warenkennis:
- Groenten, aardappelen, fruit, granen & bindmiddelen, rijst, melk, ijs, water, eieren, spijsolien en vetten, boter, smaakgevende stoffen, kaas, vlees, vleeswaren, tam gevolgelte, wild, vis, schaal en weekdieren, peulvruchten, noten en zaden, paddestoelen.

Elk hoofdstuk heeft gemiddeld 10 pagina's. En staat enorm veel informatie in.

Airborne101
Berichten: 144
Lid geworden op: 30 sep 2008, 14:52

Re: aardappels en vlees??

Bericht door Airborne101 » 07 mar 2009, 20:07

over half jaar, (als ik slaag) moet ik de boeken aanschaffen, en word dan vergoed ofzo.
dus aanschaffen lijkt me zonde, en van een kok op het werk mag ik ze lenen.

zijn er geen sites waar alles opstaat.
of weetjewat misschien een goed idee is,, gewoon een topic openen; alles van een rund.

jaa dat ga ik doen!

thx voor je bericht! met bloemig enzo! ik ga helemaal uit me kop leren!

Gebruikersavatar
chef-dave
Berichten: 354
Lid geworden op: 12 sep 2008, 08:49
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: aardappels en vlees??

Bericht door chef-dave » 07 mar 2009, 20:39

Bekijk eens de Bele site http://www.aardappel.be is een goede en informatieve site waar je zeker wat aan hebt.
Het gras is steeds groener aan de andere zijde. Helaas is het dan ook meestal kunstgras!
Dave

Airborne101
Berichten: 144
Lid geworden op: 30 sep 2008, 14:52

Re: aardappels en vlees??

Bericht door Airborne101 » 09 mar 2009, 18:52

ok thx,, ik ga kijken:D

gr dion

Nickster
Berichten: 33
Lid geworden op: 05 mar 2009, 13:53
Locatie: Bergeijk

Re: aardappels en vlees??

Bericht door Nickster » 16 mar 2009, 02:02

En haal je vlees kennis niet uit een boek, maar ga naar een slager toe.
Daar leer je in een dag meer als jij ooit uit jou boek zult kunnen onthouden ;)
'Every child is an artist. The problem is how to remain an artist once he grows up'-Pablo Picasso - 1973

Airborne101
Berichten: 144
Lid geworden op: 30 sep 2008, 14:52

Re: aardappels en vlees??

Bericht door Airborne101 » 16 mar 2009, 18:21

ga ik zeker doen!

thx

Plaats reactie