wat kan er nog meer, naast kreeft, in de homarium?

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Plaats reactie
martijnvdplas
Berichten: 3
Lid geworden op: 17 feb 2009, 20:41

wat kan er nog meer, naast kreeft, in de homarium?

Bericht door martijnvdplas » 18 feb 2009, 22:46

hoi

Bij ons in het restaurant staat een homarium die gevuld is met kreeft.
Maar ik vroeg me af of je er nog meer schaal en schelpdieren in kan houden naast de kreeft.
vroeger deden we de oesters er ook bij tot ons ooit verteld werd dat dat slecht was.
toch hoor ik ook weer verhalen dat dat het beste is voor de oester.
nou misschien heeft iemand wat info/ervaringen er over.

alvast bedankt gr martijn

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: wat kan er nog meer, naast kreeft, in de homarium?

Bericht door Leo » 18 feb 2009, 22:51

oesters idd en misschien rivierkreeftjes?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: wat kan er nog meer, naast kreeft, in de homarium?

Bericht door jeroenbr » 18 feb 2009, 23:04

Een octopus staat ook wel apart

Amazingtruffle
Berichten: 240
Lid geworden op: 30 dec 2008, 00:23
Locatie: Haarlem
Contacteer:

Re: wat kan er nog meer, naast kreeft, in de homarium?

Bericht door Amazingtruffle » 18 feb 2009, 23:23

Misschien voor een leuk effect, en interactiviteit:
af en toe een paar goudvisjes of guppies erin gooien

Hierbij denk ik ook aan weddenschapjes om de betreffende kreeft, die het snelst een visje weet te bemachtigen, en die kreeft dan als prijs op te dienen!
Leuk voor gasten!
“At the end of the day, it’s just food, isn’t it? Just food”.(MPW)

martijnvdplas
Berichten: 3
Lid geworden op: 17 feb 2009, 20:41

Re: wat kan er nog meer, naast kreeft, in de homarium?

Bericht door martijnvdplas » 19 feb 2009, 01:39

jaja haha ooit noordzee krabbetjes er in gehad maar werden opgevreten door de kreeften(de poten dan)

martijnvdplas
Berichten: 3
Lid geworden op: 17 feb 2009, 20:41

Re: wat kan er nog meer, naast kreeft, in de homarium?

Bericht door martijnvdplas » 19 feb 2009, 01:39

oja en zout water en een goudvis gaan nie zo goed samen.lol!!!

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: wat kan er nog meer, naast kreeft, in de homarium?

Bericht door jeroenbr » 19 feb 2009, 13:07

Ook worden kleine visjes verslonden door de kreeften ...

Wat je ook kan doen is het plaatsen van krab soorten. Uiteraard wel gescheiden houden doormiddel van een panneel midden in de bak die net onder water staat.
Ook heb ik in een bedrijf gewerkt waar ze invtvisjes en andere schelpdieren (sheermessen) in het homarium hadden.

Nutcake
Berichten: 14
Lid geworden op: 10 feb 2009, 23:48

Re: wat kan er nog meer, naast kreeft, in de homarium?

Bericht door Nutcake » 23 feb 2009, 23:19

Roel van velzen in scuba outfit :D
Revenge is a meal best served cold.

cyrano
Berichten: 291
Lid geworden op: 22 jan 2009, 17:46
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: wat kan er nog meer, naast kreeft, in de homarium?

Bericht door cyrano » 24 feb 2009, 00:41

Leo schreef:oesters idd en misschien rivierkreeftjes?
Rivierkreeftjes in zout water?

Ah, ik begrijp 't al. Dan hebben de kreeften wat te eten ;-)

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: wat kan er nog meer, naast kreeft, in de homarium?

Bericht door Leo » 24 feb 2009, 09:46

scherp... :wink:
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: wat kan er nog meer, naast kreeft, in de homarium?

Bericht door Cees Timmerman » 24 feb 2009, 13:44

Dioxines, pcb's en andere gezellige stoffen die ook in elke zee te vinden zijn. :D

Tristan
Berichten: 83
Lid geworden op: 28 okt 2008, 11:19

Re: wat kan er nog meer, naast kreeft, in de homarium?

Bericht door Tristan » 25 feb 2009, 09:43

vegetarische gasten

Amazingtruffle
Berichten: 240
Lid geworden op: 30 dec 2008, 00:23
Locatie: Haarlem
Contacteer:

Re: wat kan er nog meer, naast kreeft, in de homarium?

Bericht door Amazingtruffle » 25 feb 2009, 12:16

hehehehe :D
“At the end of the day, it’s just food, isn’t it? Just food”.(MPW)

Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: wat kan er nog meer, naast kreeft, in de homarium?

Bericht door Cees Timmerman » 25 feb 2009, 13:33

Als er dan wel voldoende zeewier in het aquarium zit, want dan kunnen onze plantaardige vrienden gelijk gevoed worden. En de algen van de ruiten likken natuurlijk, dat scheelt weer een schoonmaakbeurt :D

Tristan
Berichten: 83
Lid geworden op: 28 okt 2008, 11:19

Re: wat kan er nog meer, naast kreeft, in de homarium?

Bericht door Tristan » 27 feb 2009, 11:43

Ik heb ooit wel is in een restaurant gewerkt waar ze zo'n ding hadden staan. naast kreeften deden wij er soms ook oesters in en die kleinere schelpjes, venusschelpen geloof ik?

Ik herinner mij ook nog dat er opeen avond 4 vegetarische gasten pal naast het homarium zaten te eten. Toen ik voor een andere tafel 4 kreeften moest vangen, vroeg 1van die vega's mij of ik dat nou niet zielig vond. toen zei ik (heel cru) nee hoor voelt ie niks van, hij is al dood voordat ie de pan ingaat, want de chef steekt een mes in z'n kop. gek genoeg reageerde de gast heel geboeid, maar zij vond dit wel zielig, zij dacht zelf namelijk dat we ze levend de pan in gooiden. als je het mij vraagt een veel pijnlijkere dood, want je verbrand en je verdrinkt tegelijkertijd :)

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: wat kan er nog meer, naast kreeft, in de homarium?

Bericht door Leo » 27 feb 2009, 15:50

Ik had Niels Daan weer even gevraagd hoe hij er over denkt.
Dit is een beetje een filosofische kwestie. Alle dieren hebben zintuigen waarmee zij allerlei zaken kunnen waarnemen, waarbij tastzin een belangrijke plaats inneemt. Daarop kunnen ofwel positieve of negatieve reacties volgen (ernaar toe of ervan af). Voor een belangrijk deel zijn dat reflexen, zoals wij die ook nog hebben. Dwz dat zij buiten een bewustwordingsproces omgaan. Naarmate dieren verder geevolueerd zijn neemt het centrale zenwstelsel een steeds belangrijker plaats in en daarmee ook de mate van bewustwording. Er is veel te doen geweest over het leed dat vissen zou kunnen overkomen tijdens het vangproces en het slachten, dwz of zij pijn lijden in verband met het diervriendelijk afdoden. Het is natuurlijk niet mogelijk om na te voelen wat een vis op het droge ondergaat of by het wegsnijden van ingewanden terwijl de vis nog leeft. Wel kun je meten in hoeverre het bestaan van een vis aan stress onderhevig is. Die stress is goed meetbaar en daarvoor kun je het ervaren van een onaangename toestand verantwoordelijk houden. Maar stress is nog geen pijn!

Mijn eigen idee over pijnzin in het algemeen is dat het evolutioneel alleen een zinvol mechanisme levert als het een prikkel is, die je ervan weerhoudt om dingen te doen, die de pijn erger maken. Het is in principe een bescherming van jezelf tegen erger (denk aan rust houden bij een gebroken arm, maagpijn, hoofdpijn). Alleen daarom al is het waarschijnlijk dat het begrip pijn beperkt is tot de hogere dieren, omdat daarvoor een zekere mate van bewustzijn nodig is. Als vissen bij het sterven pijn zouden hebben dan moet de zee als één groot tranendal beschouwd worden, want het hele systeem is gebaseerd op eten en gegeten worden! Persoonlijk geloof ik dus ook niet dat oesters en kreeften veel zullen merken van respectievelijk onze maagsappen en kokend water. Maar dat is natuurlijk geen reden om een onaangename toestand, waarin zij langzaam naar hun eind gevoerd worden (bv door kreeften in koud water op te zetten), te rekken!

Volledigheidshalve moet ik erbij zeggen dat ik geen specialist ben op dit gebied!
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Plaats reactie