het bewaren van basilicum?

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Plaats reactie
Mario
Berichten: 64
Lid geworden op: 02 mei 2007, 17:57
Locatie: Den Haag

het bewaren van basilicum?

Bericht door Mario » 17 feb 2009, 15:27

Hé mensen!

Ik heb een vraag over het bewaren van basilicum.
Ik bewaar dit in een afgesloten bakje buiten de koeling, maar na een dag was het helemaal lelijk en gekrompen.. :o

Kan iemand mij wat tips geven? :)
Zou zonde zijn als ik het na 2 dagen weg kan gooien.. :roll: word mijn baas ook niet vrolijk van :lol:

Groeten,
Mario

mrodrigo
Berichten: 25
Lid geworden op: 08 okt 2008, 13:06

Re: het bewaren van basilicum?

Bericht door mrodrigo » 17 feb 2009, 16:00

Mij is altijd geleerd om de kruiden ingepakt in keukpapier in een afgesloten bak te bewaren in de koelkast. Basilicum moet sowieso in de koelkast, tenzij het nog een plantje is..

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: het bewaren van basilicum?

Bericht door Leo » 17 feb 2009, 16:18

basilcum is altijd snel slecht. Denk dat het wel te koud is in de koelkast, maar te warm buiten de koelkast.
Misschien de kelder?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Mario
Berichten: 64
Lid geworden op: 02 mei 2007, 17:57
Locatie: Den Haag

Re: het bewaren van basilicum?

Bericht door Mario » 17 feb 2009, 18:16

Mij is verteld dat basilicum snel verkleurt en rot in de koeling, doe dit normaal wel met kruiden als kervel en bieslook in een afgesloten bakje met een nat doekje ofzo.. blijft altijd lang goed:)

Maar kan ik dan het beste een nat doekje op de basilicum leggen, afdekken en op een donker kelderachtige ruimte bewaren? (het magazijn voldoet genoeg, is donker.. wat koud en kelderachtig:P)

Alvast bedankt heren!
Groetjes,
Mario

Mario
Berichten: 64
Lid geworden op: 02 mei 2007, 17:57
Locatie: Den Haag

Re: het bewaren van basilicum?

Bericht door Mario » 17 feb 2009, 18:17

magazijn is zo 8 a 10 graden. :)

Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: het bewaren van basilicum?

Bericht door Pinxo » 18 feb 2009, 12:16

Even de stengeltjes aansnijden en inpakken in een prop natte poetsrol.
Niet op de bladen leggen die prop want dan gaat de smaak achteruit!
een goeie plek is op de deksels van de koelbakken in je werkbank (als je die tenminste hebt in jullie bedrijf)

Gebruikersavatar
Pluter
Berichten: 516
Lid geworden op: 02 mar 2007, 13:41
Locatie: Haarlem

Re: het bewaren van basilicum?

Bericht door Pluter » 18 feb 2009, 13:34

Is het niet gewoon logisch zo'n produkt binnen die 2 dagen te verwerken?

Gouwe tip van mijn chef: kruiden zolang mogelijk in de originele verpaking laten (in geval van celofaan met beetje lucht erbij). Anders in een plastic zakje doen en met lucht erbij dichtknopen.
Mother Nature is the true artist, and the chef is merely the technician. MPW

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: het bewaren van basilicum?

Bericht door jeroenbr » 18 feb 2009, 15:49

Mij is altijd geleerd dat basilicum een van de weinige alledaagse kruiden is die je JUIST NIET in de koeling moet bewaren. Maar op een plek op huiskamer temperatuur (tussen de 18 en 21 graden). Ook namens dit had ik een tijd terug een discussie erover met een leerling. Dus toen 4 bosjes basilicum bestelt, alle zakjes open gescheurd. En op vier plekken gelegt, het magazijn (18/21 graden), de koelcel (4 graden), in de keuken vlak bij de kachel (oplopend tot 35 graden), en in de vriezer. Uiteindelijk na 4 dagen was de basilicum in het magazijn nog het mooiste, maar niet meer verkoopbaar.

Maar een tip, ik zou je basilicum echt wel binnen 2 dagen verwerken.
Laatst gewijzigd door jeroenbr op 19 feb 2009, 12:38, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: het bewaren van basilicum?

Bericht door Pinxo » 19 feb 2009, 12:29

Dus toen 4 bosjes peterselie bestelt... En op vier plekken gelegt, .. na 4 dagen was de basilicum in het magazijn nog het mooiste..
De truc is dus om peterselie in basilicum te veranderen?

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: het bewaren van basilicum?

Bericht door jeroenbr » 19 feb 2009, 12:37

Pinxo schreef:
Dus toen 4 bosjes peterselie bestelt... En op vier plekken gelegt, .. na 4 dagen was de basilicum in het magazijn nog het mooiste..
De truc is dus om peterselie in basilicum te veranderen?
Jazeker .....

ik zal het even veranderen :roll: :roll: :roll: :lol: :oops:

Mario
Berichten: 64
Lid geworden op: 02 mei 2007, 17:57
Locatie: Den Haag

Re: het bewaren van basilicum?

Bericht door Mario » 22 feb 2009, 11:21

Pinxo schreef:Even de stengeltjes aansnijden en inpakken in een prop natte poetsrol.
Niet op de bladen leggen die prop want dan gaat de smaak achteruit!
een goeie plek is op de deksels van de koelbakken in je werkbank (als je die tenminste hebt in jullie bedrijf)
werkt prima=)
Het is inderdaad beter om het binnen 2 dagen te verwerken.

Ik werk in een klein a la carte restaurant ( max 16 cv ), dus als ik een bosje basilicum binnen krijg kan ik die niet altijd in 2 dagen verwerken :)

denk dat ik de wat lelijkere bladen en takjes in een bakje met olie doe :lol: basilicum olie!

Tnx voor de comments heren!

Groetjes,
Mario

Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: het bewaren van basilicum?

Bericht door Pinxo » 22 feb 2009, 12:03

ik maak meestal een pesto van on-presentabele basilicum, altijd lekker en kan bij amuse, in een botertje, personeelsmaaltijd o.i.d.
Ben erg van het: opgebruiken wat er nog is!!

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: het bewaren van basilicum?

Bericht door Leo » 22 feb 2009, 12:07

van de stelen maak ik basilcum olie. (en daar weervan mayonaise)

(olie + stelen) uurtje op 90 graden vacuum

of ijs

stelen van basilicum in melk laten trekken, en daarvan dan ijs maken.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: het bewaren van basilicum?

Bericht door Pinxo » 22 feb 2009, 14:29

ijs van basilicum vind ik echt heerlijk! ooit een keer bij wijze van experiment gemaakt werkt echt heel goed

Tristan
Berichten: 83
Lid geworden op: 28 okt 2008, 11:19

Re: het bewaren van basilicum?

Bericht door Tristan » 22 feb 2009, 15:14

Ik doe het altijd zoals met mint

Als ik het gebruik zet ik het op de werkbank in een bakje ijswater. Als ik veel over heb dan gooi ik het ijswater eruit en dek ik de blaadjes af met een nat stukje torkrol. volgende dag is het nog steeds mooi om mee te werken

Mario
Berichten: 64
Lid geworden op: 02 mei 2007, 17:57
Locatie: Den Haag

Re: het bewaren van basilicum?

Bericht door Mario » 23 feb 2009, 01:13

Leo schreef:van de stelen maak ik basilcum olie. (en daar weervan mayonaise)

(olie + stelen) uurtje op 90 graden vacuum

of ijs

stelen van basilicum in melk laten trekken, en daarvan dan ijs maken.
Het maakt niet uit toch de blaadjes of de stelen? :oops: heb namelijk vandaag het bosje in een bakje met olijfolie gedaan.

vacumeren en dan au bain marie uurtje opwarmen?

Btw,
Thanks for the tips guys!

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: het bewaren van basilicum?

Bericht door Leo » 23 feb 2009, 08:44

het is meer, dat je de steeltjes als afval niet altijd moet weggooien.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Plaats reactie