Pagina 1 van 2

'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 09 feb 2009, 19:20
door Maurits
Welk(e) boek(en) 'moet' je echt als kok of kookliefhebber in je boekenkast hebben staan?

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 09 feb 2009, 20:48
door sjaak
Larousse culinaire encyclopedie
de serie het grote ... van teubner
harold mcgee over eten en koken

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 09 feb 2009, 21:37
door Tim
ik sluit me volledig aan bij Sjaak.
Die drie boeken samen kun je zoveel uithalen, echt.. ik sla ze nog elke week open.

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 09 feb 2009, 21:52
door Leo
Grand Livre(s) - alain Ducasse

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 10 feb 2009, 10:33
door Bon Chef
The Culinairy chronicle serie
En idd de Ducasse serie

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 10 feb 2009, 12:49
door kwemel
De Larousse gastronomique, McGee, Escofier

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 10 feb 2009, 20:21
door Amazingtruffle
Allerhande februari 1984..

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 10 feb 2009, 21:31
door Cees Timmerman
Culinary artistry en alle andere boeken van Karen Paige en Andrew Dornenburg

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 14 feb 2009, 10:43
door ron
de nieuwe druk van mc Gee,
proefboek van peter klosse
en
escoffier

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 14 feb 2009, 14:55
door joost
Bramrhodos schreef:Allerhande februari 1984..
:lol:

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 02 mar 2009, 17:22
door wouterkik
die klassieke boeken zijn inderdaad echte toppers, maar heb een boek van giorgio locatelli (made in italy) en dat is ook echt een goud boek, zeker het kopen waard

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 02 mar 2009, 22:31
door Tristan
- De Zilveren lepel
- Made in italy - Giorgio Locatelli
- Op zoek naar de perfectie - Heston Blumenthal
- Wappaz - Christer Elfving

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 04 mar 2009, 08:49
door Maurits
Dit is trouwens ook een topboek!

"Chocolates and Confections: Formula, Theory, and Technique for the Artisan Confectioner"- Peter P. Greweling

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 08 mar 2009, 15:45
door Airborne101
boek: ingrediënten


loukie werle
en
jill cox

top boek! alles over ingredienten! groentes, fruit, vlees! echt vanalles! specerijen, kruiden...
noem maar op!

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 08 mar 2009, 17:12
door jeroenbr
Airborne101 schreef:boek: ingrediënten


loukie werle
en
jill cox

top boek! alles over ingredienten! groentes, fruit, vlees! echt vanalles! specerijen, kruiden...
noem maar op!
Koop De Larousse gastronomique, nog veel meer ingedrienten :wink:

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 08 mar 2009, 17:24
door chef-dave
repertoire de la cuisine
Is verplichte lectuur in België in de hotelscholen en is eigenlijk de bijbel van menig koks. Is ook verkrijgbaar in het nederlands en het engels maar soms mankeren de vertalingen weleens wat.Ieder zichzelf respecteerdende kok heeft dit in huis, is een uitspraak gedaan door vele topchefs en klopt eigenlijk ook wel een beetje.Het is een echte bijbel van de klassiekers gebaseerd op escoffier en bij mogelijke discussies word dit boekje gebruikt als jury, dus echt wel belangrijk om in huis te hebben.
Link naar wikipedia met een vrij korrekte uitleg erover.http://en.wikipedia.org/wiki/Le_R%C3%A9 ... la_Cuisine

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 08 mar 2009, 17:40
door Pluter
Verdomd goeie Dave! die was ik effe vergeten... :oops:

Ik heb de engelse vertaling, maar ook het Nederlandse "Culinair Vademecum". Volgens mij dezelfde boekjes in principe, maar die laatste heeft een geniale index waar je je vinger in kan steken vergelijkbaar met een zakbijbeltje.

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 13 mar 2009, 10:39
door Bchef1
repertoire idd, ben nog op zoek naar het tweede deel.

verder: Patisserie van de gebroeders Roux

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 19 mar 2009, 16:30
door Airborne101
jeroenbr schreef:
Airborne101 schreef:boek: ingrediënten


loukie werle
en
jill cox

top boek! alles over ingredienten! groentes, fruit, vlees! echt vanalles! specerijen, kruiden...
noem maar op!
Koop De Larousse gastronomique, nog veel meer ingedrienten :wink:

50 euro :o

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 20 mar 2009, 19:38
door lowie
Al de boeken hier op genoemd heb ik en zeker de repertoire heb ik reeds van 1965 en ook de nederlandse vertaling en ook de grote escofier.

Wat me opvalt is dat hier niemand de PELLAPRAT noemt ik heb de vis gerechten en ook de patiserie en twee verchillende uitgaven van algemeen van pellaprat!!

Dit is veel beter beschreven dan de escofier en ook zeer didactisch geschreven vroeger was het de leerboek van de kokscholen !!

Al de rest zijn copyen van deze boeken ik heb er nu meer dan duizend verzamelt in de 48 jaar dat ik actief ben in de horeca !!

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 21 mar 2009, 15:44
door KNL
het boek Food
staan ook veel grondstoffen in!:)

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 30 mar 2009, 10:27
door Thagiz
alle must haves staan hier al bij
Food
Harold Mc Gee - Over eten en koken
Larousse Gastronomie

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 10 apr 2009, 13:07
door BreeZe
Hey boek/bijbel van la truffe noir.. helaas nooit in het nederlands uitgebracht.

het is een combinatie van kunst,geschiedenis en culinair. als je hier door bent gekomen weet je alles van truffel!


en super klassiek, Buffetten en ontvangsten. het is bijna een voor oorlogs boek zo ziet het eruit, maar alle klassiekers staan erin en super goed beschreven mooie klassieke foto's

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 24 apr 2009, 00:24
door nickvdwater
ik vind toch voor de moderne kok dat de elbulli serie en ook tussen mag,
en alinea is ook echt n boek om te hebben

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 24 apr 2009, 09:00
door Maurits
Mmm, zijn die boeken van elbulli en alinea wel echte musthaves? Ik vind eigenlijk dat musthaves boeken moeten zijn die redelijk tijdloos zijn, liefst die je kan naslaan, en nuttig zijn voor de meeste koks....Ik denk niet dat deze boeken dat zijn, het zijn meer koffietafel boeken en inspiratieboeken.

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 24 apr 2009, 15:01
door Leo
alinea wel.

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 25 apr 2009, 00:20
door jeroenbr
Ik ben begonnen met het maken van de eerste paar gerechten uit het alinea boek. Maar ik ben nog steeds niet begonnen omdat het bij elkaar zamelen van ingrediënten, apparatuur en gereedschap meer tijd kost dan het maken van het gerecht zelf :lol:

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 25 apr 2009, 00:46
door Pluter
Maurits schreef:Mmm, zijn die boeken van elbulli en alinea wel echte musthaves? Ik vind eigenlijk dat musthaves boeken moeten zijn die redelijk tijdloos zijn, liefst die je kan naslaan, en nuttig zijn voor de meeste koks....Ik denk niet dat deze boeken dat zijn, het zijn meer koffietafel boeken en inspiratieboeken.
Ik denk dat je met de termen "koffietafel- en inspiratie-" deze boeken een beetje te kort doet. Er staan veel technieken in die nog niet in standaardwerken zijn vastgelegd en zodoende dus ook (voorlopig) als naslagwerk kunnen dienen. De heren Keller en Blumenthal bijvoorbeeld (pakken we d'r ook nog effe bij), besteden ook nog 's uitgebreid aandacht aan de uitleg van de techniek achter hun recepturen. Beetje grijs gebied dus...

Ter contrast: 3 star chef van dhr Ramsay (plaatje-/receptje-boekkie) is bij mij binnen 5 minuten naar de "koffietafel" verbannen, gemoedelijk naast de andere doorblader toppers.

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 25 apr 2009, 00:47
door Pluter
jeroenbr schreef:Ik ben begonnen met het maken van de eerste paar gerechten uit het alinea boek. Maar ik ben nog steeds niet begonnen omdat het bij elkaar zamelen van ingrediënten, apparatuur en gereedschap meer tijd kost dan het maken van het gerecht zelf :lol:
Als zij het kan......: http://www.alineaathome.com/

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 25 apr 2009, 10:19
door NicoV
Vis in de Pan geschreven door Sergio herman en Wim Vandamme.
Deels encyclopedie over vissen en deels visgerechten...Echt top.

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 25 apr 2009, 12:59
door Maurits
Pluter schreef: Ik denk dat je met de termen "koffietafel- en inspiratie-" deze boeken een beetje te kort doet. Er staan veel technieken in die nog niet in standaardwerken zijn vastgelegd en zodoende dus ook (voorlopig) als naslagwerk kunnen dienen. De heren Keller en Blumenthal bijvoorbeeld (pakken we d'r ook nog effe bij), besteden ook nog 's uitgebreid aandacht aan de uitleg van de techniek achter hun recepturen. Beetje grijs gebied dus...

Ter contrast: 3 star chef van dhr Ramsay (plaatje-/receptje-boekkie) is bij mij binnen 5 minuten naar de "koffietafel" verbannen, gemoedelijk naast de andere doorblader toppers.
Helder, je hebt gelijk (zo vervelend als muggen gelijk hebben :wink: )

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 26 apr 2009, 13:55
door Lissie
Misschien heel dom,

maar ik heb het boek 'ingrediënten'.. het heeft geen schrijver ofso, tenminste, niet dat ik kan vinden.. en het is een boek van Albert heijn :oops:

Ik citeer: "Het boek van Albert Heijn over bekende en minder bekende ingrediënten en de invloedrijke keukens van overal ter wereld, met meer dan 250 recepten."

Ik vind het wel een goed boek, voor mij als beginner.. je hebt verschillende rubrieken met bv Groente, Kaas, en dan komen alle soorten aan bod..

Vind het een erg interressant boek, en voor de beginners ook een aanrader!
(al weet ik niet of je het boek nog kan kopen, want ik heb hem van de bieb gekocht)

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 26 apr 2009, 17:35
door Koen23
De boeken van AH zijn helemaal niet slecht!
Ik gebruik ze ook vaak als ik een avondje thuis ben en lekker wil gaan koken!

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 26 apr 2009, 20:46
door paul van der doelen
heeft er iemand ooit het boek gelezen over de 18 franse 3 * koks, is een oud boek en er staat een biografie in over de koks zoals o.a. Paul bocuse, André Pic, Fernand Point, Michel Guérard, Alain Senderens.

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 28 apr 2009, 10:41
door sdr
Ma Gastronomie - Fernand Point

Niet eens om zijn recepten/gerechten, maar vooral als algemene bron van inspiratie. Wat moet dat een geniale chef zijn geweest!

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 29 apr 2009, 06:12
door yrtsap
paul van der doelen schreef:heeft er iemand ooit het boek gelezen over de 18 franse 3 * koks, is een oud boek en er staat een biografie in over de koks zoals o.a. Paul bocuse, André Pic, Fernand Point, Michel Guérard, Alain Senderens.
je bedoeld De grote Franse Chefkoks van de Nieuwe Franse Keuken? Super boek!

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 29 apr 2009, 06:19
door Cees Timmerman
Au coeur des saveurs van Frederic Bau

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 29 apr 2009, 08:00
door Maurits
yrtsap schreef:
paul van der doelen schreef:heeft er iemand ooit het boek gelezen over de 18 franse 3 * koks, is een oud boek en er staat een biografie in over de koks zoals o.a. Paul bocuse, André Pic, Fernand Point, Michel Guérard, Alain Senderens.
je bedoeld De grote Franse Chefkoks van de Nieuwe Franse Keuken? Super boek!
Nou niet zo super, een beetje gedateerd....

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 05 mei 2009, 14:32
door yrtsap
das jou mening.

als een boek wat ouder is wil dat zeggen dat het geen super boek meer is?
Dus bv een Escoffier vind jij geen must-have?

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 05 mei 2009, 17:56
door Maurits
Natuurlijk is dat mijn mening, ik bedoel te zeggen dat het boek gepubliceerd is om te laten zien wat de trend was van de top chefs uit die jaren; wat dat betreft is het gedateerd. Uiteraard staan er veel lekkere recepten in.

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 06 mei 2009, 00:38
door Pluter
sdr schreef:Ma Gastronomie - Fernand Point

Niet eens om zijn recepten/gerechten, maar vooral als algemene bron van inspiratie. Wat moet dat een geniale chef zijn geweest!
"maar vooral als algemene bron van inspiratie"

Heel belangrijk!
Maar wat ander dan een "must-have" of een standaard werk.

Blijf scherp Maurits! :twisted:

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 08 mei 2009, 09:02
door sdr
Pluter schreef:
Heel belangrijk!
Maar wat ander dan een "must-have" of een standaard werk.

Blijf scherp Maurits! :twisted:
Voor mij is inspiratie wel een must-have. Als ik moest kiezen, zou ik eerder mijn Larousse op marktplaats zetten dan Fernand Point.

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 08 mei 2009, 12:31
door cyrano
Wat mij verbaast aan geschiedenis, is dat mensen er vaak heel weinig uit leren...

Ook voor mij zijn oude kookboeken veel waardevoller dan de laatste nieuwe. Als ik een nieuw (voor mij dan) gerecht wil maken, kijk ik vaak eerst naar het verleden. Dat leert je hoe men dat vroeger deed en vooral, wat men vroeger de essentie vond. En dat geeft een veel klaarder kijk op een gerecht. Het leert mij ook waar op te letten als ik ingrediënten kies en hoe vergankelijk glorie is. Ik heb een kookboek van Cauderlier van begin twintigste eeuw waarin een recept met truffels dat begint met "Neem een kilo truffels en snij de rotte plekken weg". Tomaat daarentegen was toen goud en werd dan ook "goudappel" genoemd. De kok waarschuwt er in heftige bewoordingen voor om in tomatensaus uien, look of iets anders van sterke smaal te gebruiken, want "Dat neemt den smaek van den goudappel weg". En hij maakt tomatensaus van één tomaat.

Vandaar ook dat ik moleculaire gastronomie maar zwak vind. Ik vermoed dat die binnen tien-twintig jaar alweer vergeten zal zijn. Mijn motto is nog steeds: "Hou het simpel". Vertrek van goede ingrediënten, zoek dus uit waar je die kan vinden en hoe je ze herkent.

Mijn "Must Haves" zijn dan ook kookboeken van voor 1950. Eventueel zelfs handgeschreven...

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 20 jun 2009, 20:32
door barry willemse
MUST HAVE: white heat van marco pierre white. Een mooi boek over een grootmeester. Hij is mijn held.
en een leuk boekje voor de creatieve goedkoope geest is wappaz. Er is ook nog een nieuw tijdschrift voor de koks die zich aan de laatste ondwikkelingen willen wagen en dat is apicius magazine. Voor belevings verhalen de dikke van damme.
Voor natuur talenten: fatt duck cook book, harold mcgee, l'aire du thempes, alinea, quique dacosta.
en af en toe is ellen eten ook leuk, kijk allen effe wat de onderwerpen zijn voor je het koopt, ze hebben altijd wel de nieuwste boeken met korting. O ja als je een boek wilt kopen die niet te verkrijgen is moet je naar kookboekhandel amsterdam bellen zie de site www.kookboekhandel.com die kunnen echt alles bestellen voor je.

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 24 jun 2009, 23:22
door yrtsap
cyrano schreef:
Mijn "Must Haves" zijn dan ook kookboeken van voor 1950. Eventueel zelfs handgeschreven...
pb ;)

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 27 jul 2009, 09:33
door sous
Ik lees hier echt tig keer t zelfde....

ja, ja, de larousse en de escoffier en wat boekies over grondstoffen en wat over de nieuwe en moleculaire keuken.
Ben ik dan van een andere planeet of ben ik de enige die tot op de dag van vandaag de PAULI als de onofficiele bijbel beschouwd?
Of is et dat die niet meetelt omdat ie niet in de boekenkast staat maar in de keuken ligt??
En natuurlijk voor de visliefhebbers de hele serie vis en seizoen, heb nog geen boek gevonden waarin elke vissoort zoveel aandacht kreeg en met zoveel gedetailleerde info.
oh en Puur van johnnie boer, een absoluut meesterwerk

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 31 jul 2009, 11:06
door yrtsap
pauli is een absolute musthave... ookal zijn de recepten gebaseerd op de Escoffier.

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 03 aug 2009, 08:03
door Peter Heuts
"must haves" voor je boekenkast;
In mijn boeken kast staan o.a.

Over eten & Koken (wetenschap & cultuur in de keuken) van Harold MC Gee

De Zilvere lepel

Handboek Gastronomie (Vademecum)

De Serie: Vis & Seizoen van Jan van As en Culinaire Saisonnier

De Dikke van Dam van Johannes van Dam

De seie: Culinaria europese specialiteiten

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 06 aug 2009, 08:10
door sous
@ Leo en de forumcrew,

Misschien tijd voor een samenvatting van deze thread, zie beetje vaak dezelfde boeken genoemd worden.
of een poll waarbij we kunnen stemmen op de top 10 van must haves :shock:

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Geplaatst: 22 sep 2009, 16:41
door shuraa
"HITTE" van Bill Buford.

Dit boek is genieten. Het leid je rond in de keukens van Italië en New york. Autobiografisch, leerzaam en leuk.

Je leert zelfs klassieke combinaties én hoe het volgens de italianen "echt" moet.

Deze moet je echt niet overslaan!