'must haves' voor je boekenkast

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Ralf_Rabbel
Berichten: 13
Lid geworden op: 09 nov 2009, 10:45
Locatie: Maastricht

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door Ralf_Rabbel » 23 nov 2009, 17:25

De perfectionist ( Bernard Loiseaux ) dit boek heb ik zeker 4 keer gelezen, Je kunt hier zoveel inspiratie uit halen!!

net klaar met lezen: marco pierre white: white slave. dit boek is werkelijk geniaal!

verder Made in Italy is ook een top boek, veel informatie en super lekkere gerechten
Eerlijkheid, Passie en de wil om nooit op te geven

Gebruikersavatar
yarrah
Berichten: 28
Lid geworden op: 12 okt 2009, 10:17

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door yarrah » 27 nov 2009, 10:27

De dikkevandam is nu bij de bruna te koop voor een feestprijs.
Gewoon lekker om te lezen.

vrolijke groetjes,

francine
Berichten: 13
Lid geworden op: 23 nov 2009, 13:23

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door francine » 30 nov 2009, 13:23

Gastronomisch woordenboek Frans -Nederlands van tony Dumoulin
meer dan 7000 Franse gastronomische namen en begrippen vertaald en verklaard

DarwinAwards
Berichten: 25
Lid geworden op: 22 apr 2009, 11:06

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door DarwinAwards » 19 jan 2010, 16:18

Silver Spoon
Eugen Pauli's

tomaah
Berichten: 6
Lid geworden op: 01 okt 2008, 22:21

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door tomaah » 23 apr 2010, 00:07

Harold Mc Gee - Over eten en koken
Food
esoffier
de essentie
:D

Bergen
Berichten: 22
Lid geworden op: 14 sep 2009, 17:05

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door Bergen » 23 jul 2010, 21:04

Snap niet echt wat de zilveren lepel hier tussen doet.
Goed boek, maar geen "must have" zoals escoffier of de Mc Gee.

(Persoonlijk vind ik ook Made in Italy beter)

Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 344
Lid geworden op: 24 apr 2006, 22:06

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door Tim » 26 jul 2010, 00:01

tsja,
noem nou eens een goed Italiaans kookboek waar op niveau in gekookt word, ik denk even aan sterren zaken.
volgens mij zijn die er niet... althans, nog niet gezien anders.

grt

tim
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door Maurits » 26 jul 2010, 07:33

Bergen schreef:Snap niet echt wat de zilveren lepel hier tussen doet.
Goed boek, maar geen "must have" zoals escoffier of de Mc Gee.

(Persoonlijk vind ik ook Made in Italy beter)
Waarom vind je de zilveren lepel niets?
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Gebruikersavatar
bielek
Berichten: 42
Lid geworden op: 07 mei 2007, 20:16
Locatie: Veldhoven

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door bielek » 08 aug 2010, 20:02

Pastry in europe 2010
Echt een topper van de saisonier te verkrijgen bij alle culiboutiques.

2009 ook trouwens. engelstalig

SwedishChef
Berichten: 3
Lid geworden op: 09 sep 2010, 10:15

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door SwedishChef » 09 sep 2010, 10:33

sous schreef:@ Leo en de forumcrew,

Misschien tijd voor een samenvatting van deze thread, zie beetje vaak dezelfde boeken genoemd worden.
of een poll waarbij we kunnen stemmen op de top 10 van must haves :shock:

Ja helemaal mee eens. Een overzichtelijke lijst met punten of iets dergelijks zou mooi zijn... maar wie gaat dat maken?

:-D

Gebruikersavatar
artgrrl
Berichten: 11
Lid geworden op: 28 sep 2010, 12:29
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door artgrrl » 28 sep 2010, 12:50

cyrano schreef:Mijn "Must Haves" zijn dan ook kookboeken van voor 1950. Eventueel zelfs handgeschreven...
Jaah, oude kookboeken zijn erg waardevol. Het is vreemd dat mensen vergeten dat je veel dingen zelf kan maken, zoals gehakt en worst. Ik ken bijna niemand die zelf groente en fruit inmaakt. Ik verzamel sinds kort de kookboeken van Apicius en de oudste die ik heb is uit 1922. Een echt oude versie is van 1541 en die ga ik nog bekijken bij de bijzondere collecties van de Universiteit van Amsterdam. Zij hebben ook niet lang geleden een Middeleeuws kookboek aangekocht.
elke week nieuw uitgeprobeerde recepten op http://vuurpapier.wordpress.com

Wouter 85
Berichten: 1
Lid geworden op: 28 sep 2010, 19:37

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door Wouter 85 » 28 sep 2010, 19:40

Hallo,

Ik ben Wouter en ik ben student aan de UVT. Ik ben bezig aan een afstudeeronderzoek daarvoor heb ik een vragenlijst online gezet. De vragenlijst is met name bedoeld voor kookliefhebbers, aangezien de vragenlijst gaat over een bekend merk van keukenapparatuur. Het gaat voor mij erg lastig worden om op korte termijn genoeg respondenten te vinden voor deze vragenlijst. Zouden jullie mij misschien willen helpen en deze vragenlijst invullen?

De link naar de vragenlijst is: http://www.thesistools.com/web/?id=150712" onclick="window.open(this.href);return false;



Groetjes,

Wouter

vegas
Berichten: 16
Lid geworden op: 13 jan 2011, 13:59

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door vegas » 14 jan 2011, 14:05

als je simpel maar lekker wilt koken...´dan is jamie 30 minuten -Jamie's 30-minute meals- is een echte aanrader. is via Engeland bovendien spotgoedkoop te bestellen....ik was vlak voor kerst in Engeland en heb het daar voor m'n zus gekocht, die een gat in de lucht sprong.

nog zo'n Britse topper....Ramsay's best meals van Gordon Ramsay, ook heerlijk!

toet007
Berichten: 36
Lid geworden op: 02 dec 2009, 17:42

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door toet007 » 09 feb 2011, 10:59

Larousse zeker een aanrader......

maar ff alle gekheid,

Soms wil ik de alloude ''paulie'' ook nog wel is openslaan...........

Hotel Hungaria
Berichten: 2
Lid geworden op: 24 feb 2011, 17:41

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door Hotel Hungaria » 24 feb 2011, 17:48

Beste,

Hotel Hungaria is een nieuw productiehuis gespecialiseerd in het creëren en uitwerken van televisieprogramma's en reclamespots. Momenteel loopt op Eén ons eerste tv programma, 'Dagelijkse kost', een kookprogramma met Jeroen Meus.

Op dit moment maken een nieuw, dagelijks magazine voor VIJFtv, Me Time. Kernwoorden zijn fris, positief en mooi. Het wordt gecreëerd voor vrouwen die even geen zin hebben in de dagdagelijkse beslommeringen en willen wegdromen. Het magazine is twintig minuten ontspannende televisie, gebaseerd op een aantal peilers: Life Style, Travel, Shopping, Home, Emotions en Life.

In het kader hiervan zijn we dringend op zoek naar vrouwen met een indrukwekkende en/of luxueuze verzameling. Graag hadden we een verzamelaar van kookboeken in beeld gebracht. Wie interesse heeft om hieraan mee te werken mag me gerust contacteren op onderstaande gegevens!


Alvast hartelijk bedankt voor uw interesse.

Vriendelijke groeten,

Kim De Weirt
Hotel Hungaria
016 84 81 86
productie@hotelhungaria.be

Petert
Berichten: 4
Lid geworden op: 19 mei 2010, 19:10

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door Petert » 23 mar 2011, 20:11

Het boek; 'Food' van Christian Teubner. Toch wel een aardige must-have.. Boek bevat ontzettend veel ingrediënten, soorten, varianten van alles wat je maar kan bedenken. Heb hem zelf gekregen van een oom voor men verjaardag. Gebruik het vaak als ik ff lekker ga jammen. Sla een pagina open, ogen dicht en wijs wat aan en daar een gerecht omheen bedenken.
http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boe ... 0081769bn5

Bol.com linkje voor de liefhebbers.

Gebruikersavatar
bernard
Berichten: 9
Lid geworden op: 18 jan 2010, 14:55
Locatie: Amsterdam

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door bernard » 24 mar 2011, 12:09

"De Banketbakker" van Cees Holtkamp is een van mijn laatste aanwinsten, een geweldig prettig boek. Lijkt me een standaardwerk.

Tristan
Berichten: 83
Lid geworden op: 28 okt 2008, 11:19

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door Tristan » 26 mar 2011, 18:29

denk dat het sowieso niet verkeerd is om een boek als pauli in de keuken te hebben

peterdrieB
Berichten: 3
Lid geworden op: 25 mar 2011, 13:08

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door peterdrieB » 07 apr 2011, 10:07

Tristan schreef:denk dat het sowieso niet verkeerd is om een boek als pauli in de keuken te hebben
Mee eens, altijd goed.

peterdrieB
Berichten: 3
Lid geworden op: 25 mar 2011, 13:08

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door peterdrieB » 07 apr 2011, 10:09

Tristan schreef:denk dat het sowieso niet verkeerd is om een boek als pauli in de keuken te hebben
Mee eens, nooit verkeerd.

Frunk
Berichten: 5
Lid geworden op: 28 feb 2011, 23:02

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door Frunk » 15 apr 2011, 06:37

Ik heb me laatst het boek worst paté aangeschaft van Jane Grigson, daarin staan veel dingen in beschreven zoals zelf worst en paté's maken zoals de titel al doet vermoeden.
Maar er staat nog veel meer in.
Echt de moeite waard voor iemand die met varkensvlees bezig wilt gaan.
Gr Frank.

vegas
Berichten: 16
Lid geworden op: 13 jan 2011, 13:59

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door vegas » 15 apr 2011, 13:13

The Sultan's Kitchen: by Ozcan Ozan

Guillaume
Berichten: 24
Lid geworden op: 05 jun 2011, 12:03

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door Guillaume » 09 jun 2011, 11:49

Grand livre de cuisine - Alain Ducasse
De perfectionist -Rudoph Chelminski (boek over de zelfmoord Bernard Loiseau)
La rousse gastronomique
Répértoire de la cuisine
Escoffier
Geert Van Hecke goes classic

Hopelijk zit er voor jullie wat interessants tussen

Daan
Berichten: 12
Lid geworden op: 02 nov 2008, 11:54

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door Daan » 24 aug 2011, 08:32

Ik heb net Smaakvrienden van Angélique Schmeinck gekocht. Dit boek laat de 'favoriete vrienden' van ingrediënten zien met mogelijke technieken en bereidingen daarbij. Het is voornamelijk een inspiratieboek (maar dat zijn de meeste kookboeken voor mij) en laat meer dan 700 smaakcombinaties zien. Aanradertje!

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door Leo » 28 aug 2011, 10:22

die heb ik ook.. erg leuk.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Biekie
Berichten: 21
Lid geworden op: 25 feb 2011, 15:44

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door Biekie » 10 nov 2011, 22:18

Ha die staat op mijn wishlist, of zeg maar wishbucket. :)

NicoV
Berichten: 42
Lid geworden op: 13 apr 2009, 10:12
Locatie: Antwerpen, Turnhout

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door NicoV » 11 nov 2011, 15:11

Gisteren 4 boeken gekocht die echt top z'n niet op basis niveau maar wel verdomd inspirerend.

In de wulf van Kobe desramaults (Boek is heel puur!)
Flemish primitives ( inspirerend)
Sous vide by Joan Roca
en Topchefs&Sake allemaal gerechten door topchefs met saké.

Aanraders maar natuurlijk niet de basis....

Greets NicoV
Food and Taste All The Way !

Gebruikersavatar
Pluter
Berichten: 516
Lid geworden op: 02 mar 2007, 13:41
Locatie: Haarlem

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door Pluter » 12 nov 2011, 00:37

Het Roca boek is zeker wel een basis boek... inmiddels wellicht overtroffen door MC, maar toch.
Mother Nature is the true artist, and the chef is merely the technician. MPW

KNL
Berichten: 314
Lid geworden op: 11 okt 2008, 12:35
Locatie: Rijkevorsel (België)

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door KNL » 15 nov 2011, 21:15

Alinea, Noma, Nose To Tail Eating van Fergus Henderson, en binnekort die nieuwe van Mugaritz!

dekkertje
Berichten: 6
Lid geworden op: 13 jan 2012, 18:44

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door dekkertje » 14 jan 2012, 14:42

Hij is vaak genoemd;
Escoffier.. Hij staat bij ons op het werk in de kast, zo'n mooie oude met gele bladzijden, heerlijk. Als hij ooit verdwijnt, dan weet ik waar hij is :wink:

DishJockey
Berichten: 6
Lid geworden op: 05 feb 2008, 13:03
Locatie: Haarlem
Contacteer:

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door DishJockey » 22 jan 2012, 08:46

White Heat, MPW en absoluut ook Modernist Cuisine, ben ik nu aan het doorspitten..zeer compleet overzicht met een losse keuken-manual waarin alle cuissons, tijden etc. staan. Aanrader!

Mark3011
Berichten: 5
Lid geworden op: 09 aug 2012, 19:19

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door Mark3011 » 26 aug 2012, 21:13

de "Paulie" blijft altijd een topper. en wat ik ook een fantastisch boek vind is "keukenconfessies" van Anthony bourdain. is wel geen kookboek met recepturen maar ik kan het blijven lezen. hij verteld perfect hoe het er aan toe gaat in de keuken en waarom het koksvak zo leuk is.

Soesje66
Berichten: 28
Lid geworden op: 09 mei 2012, 21:31
Locatie: venlo

Ratio

Bericht door Soesje66 » 30 aug 2012, 06:17

Ratio van Michael Ruhlman. (tuurlijk eerst op forum gezocht maar zag geen review)

Toevallig gestruikeld over de app in de applestore, Ratio, nieuwsgierig geworden en Ruhlman opgezocht.
Interessante man en wil zeker meer van hem lezen.
Boek Ratio opgeduikeld bij Duikelman amsterdam afgelopen week en kan het moeilijk wegleggen.
Gekopieerd en in keuken thuis op kastje geplakt.

Totaal gefascineerd door het idee dat je ratio's kan toepassen en eenmaal in de vingers meer vrijheid schept om je eigen recepten te maken, hoe simpel kan het zijn!!
Kost even tijd maar als je per thema werkt makkelijk en redelijk snel te doen, een paar keer het boek door en een aantal ratios blijft makkelijk hangen bijv koekjes: 1 deel suiker, 2 delen vet, 3 delen meel of pie deeg: 3 delen meel, 2 delen vet, 1 deel vloeistof/water
De stelling dat receptuur dan het raam uit kan vind ik een beetje ver gaan, want er is basisreceptuur en persoonlijke receptuur (van een bekende chef bijv) en zeker voor dat laatste, zal receptuur toch nodig blijven om het precies zo te krijgen.
Waarom wordt dit niet onderwezen aan leerlingkoks.
Hoe zijn de ervaringen van mensen hier?

enkele voorbeelden van ratio's:
pastadeeg: 3 delen meel 2 delen ei
crepe beslag: 1 deel vloeistof, 1 deel ei, 1/2 deel meel
consomme: 12 delen bouillon, 3 delen vlees, 1 deel mirepoix, 1 deel eiwit
mousseline: 8 delen vlees, 4 delen room, 1 deel ei
hollandaise: 5 delen boter, 1 deel eidooier, 1 deel vloeistof
custard, stijf: 2 delen vloeistof, 1 deel ei
anglaise: 4 delen melk/room, 1 deel dooier, 1 deel suiker

lucci747
Berichten: 2
Lid geworden op: 05 okt 2011, 22:49

Re: 'must haves' voor je boekenkast

Bericht door lucci747 » 05 feb 2013, 17:36

Mijn absolute musthave is toch wel de Escoffier.

En mijn volgende absolute musthave staat nog op mijn verlanglijst en dat is
The Big Fat Duck Cookbook van Heston Blumenthal

Plaats reactie