Koken in het buitenland

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Amazingtruffle
Berichten: 240
Lid geworden op: 30 dec 2008, 00:23
Locatie: Haarlem
Contacteer:

Koken in het buitenland

Bericht door Amazingtruffle » 17 jan 2009, 13:30

Koken in t Buitenland

Was al een tijdje van plan hiervan ene post te gaan maken, maar nu toch maar begonnen.

Veel koks zoeken de uitdaging in het buitenland te gaan werken, zeker omdat koken al redlijk internationaal is, er zitten weinig grenzen op.

Ik zelf heb 18 maanden via HRC-International in Chicago, USA gewerkt. Dat was een top tijd.
Dit was 10 jaar geleden, toen HRC nog in beginnend stadium was.
Ze regelden een hoop voor me, onder andere visum, links naar plekken waar ik een appartement kon zoeken, banen, en dergelijke.

Daarna heb ik weer in een aantal Nederlandse zaken gewerkt, tot het buitenlandse avontuur weer begon te kriebelen. Inmiddels woon ik nu al dik een half jaar op Rhodos, Griekenland.
Het weer trok mij vooral, en heb hier contacten. Het koken stelt hier niet veel voor vergeleken met Nederland, maar de restaurants waar wij Nederlanders werken hebben daardoor wel aanzien bij de Grieken, en de doelgroep is rijke Grieken en toeristen.

Als je in het buitenland wil gaan werken zijn er een paar dingen die echt belangrijk zijn.

Internationale ziektekostenverzekering
Visum?
Sofi-nummer
Uitschrijving uit Nederland?
Werk zoeken


Die ziektekosten heb ik geregeld bij Ooms, verzekeringen, al weet ik dat er meerdere zijn, toch een link:

https://www.oomverzekeringen.nl/content.asp?pid=14

Visum.
Voor bijna elke lange reis moet je wel een paar ambassades of consulaten langs om een visum aan te vragen. Voor veel landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika is een visum een vereiste om het land binnen te komen. Zonder zo'n stempel in je paspoort loop je het risico aan de grens geweigerd te worden. Voor derde wereldlanden is het verstrekken van visa aan buitenlandse reizigers een extra bron van inkomsten. Het is dan ook niet goedkoop. Reken erop gemiddeld € 50,00 tot € 100,00 kwijt te zijn per visum. Daar komen dan nog de reiskosten bij om zelf naar de ambassade of het consulaat af te reizen. Niet alle landen hebben een vertegenwoordiging in Nederland, dus soms moet je naar België toe om een visum aan te vragen. Ook ben je geld kwijt voor het maken van pasfoto's. Sommige landen vragen maar liefst vier foto's van je, die ze in hun administratie willen bewaren.

Hoeveel visa je nodig hebt, hangt natuurlijk af van de landen die je wilt gaan bezoeken. Voor de meeste westerse landen en een groot aantal landen in Zuid-Oost Azië (zoals Thailand en Maleisië) is een visum niet nodig. Vaak wordt de vraag gesteld of je alle visa voor een reis vantevoren al moet aanvragen. Nee, dat hoeft niet. Dat is natuurlijk ook ondoenlijk, omdat je voor je vertrek misschien nog niet weet welke landen je gaat bezoeken. Het is raadzaam in Nederland alleen de visa aan te vragen voor de eerste landen die je in de eerste paar weken aan wilt doen. De meeste visa hebben maar een beperkte geldigheidsduur, dus als je al ver vantevoren een visum aanvraagt loop je het risico dat-ie verlopen is zodra je naar het betreffende land vertrekt.

Sofi-nummer

Dat zal een werkgever voor je regelen, in principe betekent dat gewoon dat je met je paspoort naar de belastingdienst van het land moet gaan om het nummer aan te vragen.

Uitschrijving uit Nederland.
Ik heb het gedaan, om van alle belasting-bende af te zijn..
Als je op een lange lijst staat voor het zoeken van een gemeentewoning, zou ik het niet doen..

Werk zoeken, beetje het belangrijkste..
Er zijn een hele hoop sites die je kunnen helpen, en die bemiddleen tussen werkgevers en werknemers.
Zal een paar links geven:

http://www.hrc-international.nl
http://www.rileyguide.com/internat.html
http://www.balearic-jobs.com/asp/mb/def ... d56689f6a6
http://www.hoteljob.com
http://www.hospitalityonline.com/
http://www.culinarycult.com/
http://www.hotel-career.com/

Meer tips, links, en ervaringen zijn natuurlijk welkom, en mijn idee was dan ook een soort subforum te hebben , die zich richt op internationaal gerichte koks.
“At the end of the day, it’s just food, isn’t it? Just food”.(MPW)

sandernooij
Berichten: 21
Lid geworden op: 03 okt 2007, 17:05
Locatie: Praag, Tsjechie

Re: Koken in het buitenland

Bericht door sandernooij » 17 jan 2009, 22:33

Ik woon en werk in Praag

Bij mij is het als volgt gegaan: ik ken in Amsterdam een chef van een Italiaans restaurant (incanto) en die kent de toenmalige chef van de Four Seasons in Praag. Dus ik heb gewoon opgebeld en gevraagd of er werk was. Dat was er en nu werk ik al anderhalf jaar in Praag.

Ook heb ik het geluk gehad dat de chef vrij snel vertrok en daarmee plaats maakte voor de (betere en in Italie vrij bekende) Andrea Accordi. En sinds dit jaar zijn we in het bezit van een michelin ster (wilde ik gewoon nog een keer zeggen :D )

Overigens was voor mij de eerste reden om hier heen te gaan dat mijn vriendin (Tsjechisch en MHD studente biochemie). En het enige creterium voor mij was dat ik hier een baan zou vinden die minstens op hetzelfde niveau was dan waar ik werkte in Amsterdam.

De overgang was vrij makkelijk, het is natuurlijk ook EU. Daardoor heb je in principe geen visum nodig. Ik heb me laten uitschrijven, abbonnementen opgezegd, spullen gepakt en op het vliegtuig gestapt. Volgende dag was ik aan het werk. Nu is het wel zo dat het niveau van de restaurants hier veel lager ligt dan in bijvoorbeeld Nederland. Ik verwacht hier dan ook niet langer dan nog twee of drie jaar te blijven op zoek naar de volgende uitdaging.

Ik kan overigens wel iedereen aanraden om lekker op avontuur te gaan. We hebben immers, zoals ook bramrhodos aangeeft, een beroep dat zich perfect leent om mee op reis te gaan.

Gebruikersavatar
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Koken in het buitenland

Bericht door Leo » 17 jan 2009, 23:39

ik heb in Duitsland en Zwitserland gewerkt. Je hebt dus soms ook een werk vergunning nodig. Belasting blijft lastig, een goed advies moet je zeker inwinnen.

Ik zou het iederee aanraden in het buitenland te werken, alleen als je er een type voor bent.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
Amazingtruffle
Berichten: 240
Lid geworden op: 30 dec 2008, 00:23
Locatie: Haarlem
Contacteer:

Re: Koken in het buitenland

Bericht door Amazingtruffle » 18 jan 2009, 00:24

Ook ik raad het echt iedereen aan, maar inderdaad.. Een beetje zelfstandigheid is geen overbodige luxe en improviseren moet je wel kunnen.
Talenkennis is ook HEEl makkelijk..
“At the end of the day, it’s just food, isn’t it? Just food”.(MPW)

Plaats reactie