geheim voor lekkere aardappelpuree
geheim voor lekkere aardappelpuree
Wat is jullie 'geheime' ingredient voor lekkere aardappelpuree/mousseline (of aardappelzalf voor de wat modegevoeligere koks...)?
Ik heb er laatst mergboter (merg met wat saffraan helemaal uitbakken in de oven, zeven, afkoelen en tussentijds opkloppen, plus pezo natuurlijk) door gedaan en dat was echt heerlijk! En natuurlijk Eerstelingen aardappelen.
Ik heb er laatst mergboter (merg met wat saffraan helemaal uitbakken in de oven, zeven, afkoelen en tussentijds opkloppen, plus pezo natuurlijk) door gedaan en dat was echt heerlijk! En natuurlijk Eerstelingen aardappelen.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
Aardappel Mousseline
Aardappels (nicola's)
4 eidooiers per 1 kg. aardappelpuree
zout
witte peper
nootmuskaat
beetje hete melk
Aardappels in de schil in de oven garen op zout. Dan pellen en door de tamis wrijven op het fornuis bewerken met 200 gr. boter (per kg aardappelpuree) en 4 eidooiers toevoegen (per kg) en goed doorroeren met een spatel
Aardappels (nicola's)
4 eidooiers per 1 kg. aardappelpuree
zout
witte peper
nootmuskaat
beetje hete melk
Aardappels in de schil in de oven garen op zout. Dan pellen en door de tamis wrijven op het fornuis bewerken met 200 gr. boter (per kg aardappelpuree) en 4 eidooiers toevoegen (per kg) en goed doorroeren met een spatel
Kokforum.nl : de website voor koks
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
als het puree wordt voor stamppotjes, doe ik nog een snufje kerrie erbij, verder ongveer wat terry schrijft
De aanhouder wint
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
klontje roomboter, zout, beetje warme room en klein beetje nootmuskaat
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
Ik maak altijd mijn pure met room en roomboter. Dit 50/50 opzetten, en boten geheel laten smelten. Dit geheel zeer goed op smaak brengen met wat peper/zout, nootmuskaat en een heel klein beetje kerrie. En dan langzaam bij je puree toevoegen todat deze een mooie structuur heeft. Ik stamp altijd eerst de aardappelen fijn. Daarna ga ik er nog met een mixxer door heen om hem veel fijn te krijgen. Om hem HEEL fijn te krijgen kan je het geheel ook nog door een zeef drukken. Maar ik grote porties is dit niet echt handig.
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
bij grote hoveelheden pak ik graag de cementmixer (van gamma ja...) en zet deze op de boor.
pefecte structuur! (wel een nieuwe cementmixer gebruiken en alleen voor keuken doeleinden houden, anders vindt Rob het weer niks....
pefecte structuur! (wel een nieuwe cementmixer gebruiken en alleen voor keuken doeleinden houden, anders vindt Rob het weer niks....
De aanhouder wint
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
Ik zal wel saai zijn...
Aardappels met zout koken.
2 x door de puree knijper
ondertussen melk en boter en olijfolie met peper koken.
Dit langzaam door de puree spatelen tot de gewenste dikte en op smaak brengen met zout.
En als ik m dan nog niet glad genoeg vindt... Door de zeef zolas al eerder vermeld werd.
Aardappels met zout koken.
2 x door de puree knijper
ondertussen melk en boter en olijfolie met peper koken.
Dit langzaam door de puree spatelen tot de gewenste dikte en op smaak brengen met zout.
En als ik m dan nog niet glad genoeg vindt... Door de zeef zolas al eerder vermeld werd.
het wordt vanzelf 12 uur
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
Nog saaier maar briljant in z'n eenvoud:
Aardappels goed gezouten koken,
pureren,
in de nog warme puree! pure Arbequina olijfolie en doorspatelen,
serveren als quenelle met wat vers gemalen peper
(extra zout bij koken is nodig omdat de olijfolie anders de zoutsmaak te veel neutraliseert)
Aardappels goed gezouten koken,
pureren,
in de nog warme puree! pure Arbequina olijfolie en doorspatelen,
serveren als quenelle met wat vers gemalen peper
(extra zout bij koken is nodig omdat de olijfolie anders de zoutsmaak te veel neutraliseert)
- JeroenTrimbos
- Berichten: 352
- Lid geworden op: 31 mei 2008, 11:34
- Locatie: Valkenburg aan de Geul
- Contacteer:
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
Mijn geheim voor puree...
Elk service opnieuw maken, 15 minuten voor ik open ga.
Aardappels koken, melk en boter erbij.
Of de klassieker van Robuchon, 1 kg aardappels (La Ratte) en 750 gram boter, super lekker, extreem vet maar een klein beetje is heel lekker.
Elk service opnieuw maken, 15 minuten voor ik open ga.
Aardappels koken, melk en boter erbij.
Of de klassieker van Robuchon, 1 kg aardappels (La Ratte) en 750 gram boter, super lekker, extreem vet maar een klein beetje is heel lekker.
Practice what you preach
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
geloof mij, dat is niet de robuchon puree.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
Mmm ik heb een gevoel dat ik weet wat jij bedoeld Leo. Ken ik het recept toevallig ? ...
Met culinaire groet,
Jory in ’t Groen
De Buitendijkse keuken
Tel: 06-48130618
http://www.debuitendijksekeuken.nl" onclick="window.open(this.href);return false;
info@debuitendijksekeuken.nl
Jory in ’t Groen
De Buitendijkse keuken
Tel: 06-48130618
http://www.debuitendijksekeuken.nl" onclick="window.open(this.href);return false;
info@debuitendijksekeuken.nl
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
ja..die bedoel ik.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
- JeroenTrimbos
- Berichten: 352
- Lid geworden op: 31 mei 2008, 11:34
- Locatie: Valkenburg aan de Geul
- Contacteer:
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
Leo schreef:geloof mij, dat is niet de robuchon puree.
Enlighten me

Practice what you preach
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
de grootste truk is 1 + 1 , + een flink deel melk.
(heb er een stage week gehad...
)
(heb er een stage week gehad...

"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
- JeroenTrimbos
- Berichten: 352
- Lid geworden op: 31 mei 2008, 11:34
- Locatie: Valkenburg aan de Geul
- Contacteer:
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
Och het lijkt er op
Hij is wel erg lekker he

Hij is wel erg lekker he
Practice what you preach
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
nu nog de truc van de beste aardappel soort ...en je hebt de robuchon puree...
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
20 koks 20 verschillende aardappel purees 

Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
Uit de nieuwe Complete Robuchon, de purée de pommes de terre:1 kg rattes, 5 dl volle melk, 250 g boter.
En over structuur: bloemige aardappel geven luchtige puree, vastkokers geven zalvige puree.
En over structuur: bloemige aardappel geven luchtige puree, vastkokers geven zalvige puree.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
boeken zijn dus niet altijd zoals in de restaurants 

"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
In plaats van 5 keer te antwoorden zonder iets te willen vrijgeven ; kan je ook zeggen hoe het volgens U dan wel zou moeten.Leo schreef:boeken zijn dus niet altijd zoals in de restaurants
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
Een paar druppels truffelolie erbij.
Vooral erg lekker bij witte vis
En verder gooi er nog wel eens hele stukken knoflook bij de aardappels. Bij het afgieten haal ik ze er dan tussenuit.
Vooral erg lekker bij witte vis
En verder gooi er nog wel eens hele stukken knoflook bij de aardappels. Bij het afgieten haal ik ze er dan tussenuit.
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
persoonlijk doe ik graag wat geraspte gruyere erdoor.
yummie, en dan ook nog een beetje truffel dan graag
yummie, en dan ook nog een beetje truffel dan graag
I love defenseless animals, especially in a good gravy
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
wtf leo, WTF héhéLeo schreef:Creatief met aardappel filmpje....kijken maar
niemand die zure room of mascarpone in z'n puree doet?
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
misschien hierbij een tip voor vele onder jullie, gebruik eens foeli in de plaats van nootmuskaat!
is veel lekkerder, meer uitgesproken maar toch minder agresief in de mond.
is veel lekkerder, meer uitgesproken maar toch minder agresief in de mond.
Het gras is steeds groener aan de andere zijde. Helaas is het dan ook meestal kunstgras!
Dave
Dave
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
Ik lees hier nergens het belangrijkste punt: het drogen van de aardappelen.
Na het koken afgieten en terug op vuur al roerend drogen.
Na het koken afgieten en terug op vuur al roerend drogen.
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
Aardappels lekker een uur poffen in de boven, volledig droog
dan door een puree knijper, en direct door een puree knijper
Ijskoude boter erdoor spatelen (ongeveer 50% tot 100% van je aardappel gewicht) en vervolgens halverwege kokende melk erdoor voor de emulsie.
Dan de truuk voor een lang servies, mocht je de puree in een spuitzak willen: 1,5% guargum door je puree massa
en nog een truuk, gewoon een half uurtje voor het servies je puree maken
dan door een puree knijper, en direct door een puree knijper
Ijskoude boter erdoor spatelen (ongeveer 50% tot 100% van je aardappel gewicht) en vervolgens halverwege kokende melk erdoor voor de emulsie.
Dan de truuk voor een lang servies, mocht je de puree in een spuitzak willen: 1,5% guargum door je puree massa
en nog een truuk, gewoon een half uurtje voor het servies je puree maken
Re: geheim voor lekkere aardappelpuree
Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat je zo nieuw mogelijke aardappels gebruikt, ze goed gaar kookt en ze dan goed afgiet om ze even droog te laten stomen(geen vuur eronder) en daarna warme melk of room erdoorheen, wat peper en zout en wat nootmuskaat.
Maar wat ik het belangrijkste vind is dat de aardappelpuree klontjesvrij is en dat krijg je door een mixer te gebruiken en warme melk te pakken ipv koude.
En tijd nemen om het op smaak te brengen.
Maar wat ik het belangrijkste vind is dat de aardappelpuree klontjesvrij is en dat krijg je door een mixer te gebruiken en warme melk te pakken ipv koude.
En tijd nemen om het op smaak te brengen.