ijs maken

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Plaats reactie
truffel
Berichten: 25
Lid geworden op: 15 okt 2007, 18:56
Locatie: groningen
Contacteer:

ijs maken

Bericht door truffel » 02 sep 2008, 19:51

heeft iemand tips over ijs maken ( vooral het bewaren ).
en wat doen de sosa poeders (procrema , sorbet)

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: ijs maken

Bericht door Leo » 02 sep 2008, 22:39

pro sorbet en pro crema zijn top producten!...

ze doen wat ze zeggen..
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

truffel
Berichten: 25
Lid geworden op: 15 okt 2007, 18:56
Locatie: groningen
Contacteer:

Re: ijs maken

Bericht door truffel » 03 sep 2008, 20:40

ok maar kun je het ijs na het maken ook bewaren ?

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: ijs maken

Bericht door Leo » 04 sep 2008, 08:21

je moet wel op de temperatuur van je vriezer letten. Te koud, dan wordt het te hard.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Jom
Berichten: 161
Lid geworden op: 03 mei 2007, 13:56
Locatie: bloemendaal
Contacteer:

Re: ijs maken

Bericht door Jom » 04 sep 2008, 11:48

-12 graden toch?
De aanhouder wint

hafida
Berichten: 12
Lid geworden op: 01 sep 2008, 12:55

Re: ijs maken

Bericht door hafida » 06 sep 2008, 13:27

ja, ik heb vorig jaar een ijsmachine aangeschaft. Toen ik ijs maakte was het eigenlijk te zacht om echt ijs te noemen, het smaakte wel lekker hoor. Ik dacht het op te lossen door het in de vrieskast te zetten, maar dat werd keihard. Help wat doe ik verkeerd?

Marielle
Berichten: 437
Lid geworden op: 09 aug 2006, 22:31
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: ijs maken

Bericht door Marielle » 06 sep 2008, 14:53

te weinig suiker? vriezer te hoog staan?

Gaetane
Berichten: 15
Lid geworden op: 01 aug 2008, 15:59
Locatie: Antwerpen

Re: ijs maken

Bericht door Gaetane » 10 sep 2008, 09:50

Je mag tot 20% van je suiker vervangen door glucosestroop. Dit heeft een vriespuntverlagend effect. Vervolgens kan je nog eens 20% vervangen door invertsuiker (trimoline). Deze is niet uitkristalliseerbaar en houdt het ijs lekker smeuig. Ook ben ik een fan van de pacojet. Kan je lekker elke dag op een eenvoudige manier vers ijs draaien...

Gebruikersavatar
chef-dave
Berichten: 354
Lid geworden op: 12 sep 2008, 08:49
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: ijs maken

Bericht door chef-dave » 12 sep 2008, 18:01

Je kan je suiker tot 60 vervangen door enkelvoudige suiker (vb fructose, lactose) met glucose en/of trimoline is het inderdaad 30% om dat dit vocht bevat.
Waarom enkelvoudige suiker? Omdat de zoetkracht hiervan lager is dan sacharrose (gewone suiker) dus je kan meer suiker toevoegen en toch dezelfde zoetkracht behouden, waardoor je ijs een hoger invriespunt zal hebben en dus zachter blijft.
Pacojet en dergelijke raad ik af voor ijs dat bewaard moet blijven. Je hebt weliswaar een tijdelijke opslag, maar met de klassieke turbine blijft deze beter en mooier bewaard.
Het gras is steeds groener aan de andere zijde. Helaas is het dan ook meestal kunstgras!
Dave

PUUR gast!!!
Berichten: 5
Lid geworden op: 19 aug 2008, 23:44

Re: ijs maken

Bericht door PUUR gast!!! » 14 sep 2008, 21:44

Het kan toch veel makkelijker, een ijs vriezertje op -15. Blijft je ijs elke avond goed en is het niet te zacht.. In je compositie gewoon een schep cortina. Werkt top. (ook leuk voor in de kidde!!!)

Plaats reactie