Kostenberekening
Kostenberekening
Hoi,
Is er iemand die toevallig in bv. Excel een kostenberekening voor keukengerechten heeft.
Alvast bedankt,
Buco
Is er iemand die toevallig in bv. Excel een kostenberekening voor keukengerechten heeft.
Alvast bedankt,
Buco
Sorry dat ik een oud topic over hoop haal maar ik heb even een vraagje over het kostprijs berekenings programma.
Ik ben bezig om wat kostprijzen te maken, maar om eerlijk te zijn is dit weer de eerste keer sinds school, en dat is toch even een tijdje geleden
Het programma werkt prima, alleen vroeg ik mij af wat 5 % condimenten zjin ?
Daarnaast kan je een factor invullen. Alleen voegt die waarde niks toe omdat de cel waar de factor in staat niet wordt uitgelezen. Verander het getal maar eens, je eindprijs wordt er niet door beinvloed.
En de laatste vraag is een beetje genant maar wat houd foodcost nou ookalweer in, en wat is de functie daarvan in dit bestand.
Ik ben bezig om wat kostprijzen te maken, maar om eerlijk te zijn is dit weer de eerste keer sinds school, en dat is toch even een tijdje geleden

Het programma werkt prima, alleen vroeg ik mij af wat 5 % condimenten zjin ?
Daarnaast kan je een factor invullen. Alleen voegt die waarde niks toe omdat de cel waar de factor in staat niet wordt uitgelezen. Verander het getal maar eens, je eindprijs wordt er niet door beinvloed.
En de laatste vraag is een beetje genant maar wat houd foodcost nou ookalweer in, en wat is de functie daarvan in dit bestand.
normaal gesproken is de 5% regeling ervoor om je kosten te dekken als zout, peper etc..
snufje van dit..snufje van dat.
somige dingen kan je gewoon weg niet bereken.
Het kan natuurlijk wel, maar je gaat niet 1 gram zout berekenen.
snufje van dit..snufje van dat.
somige dingen kan je gewoon weg niet bereken.
Het kan natuurlijk wel, maar je gaat niet 1 gram zout berekenen.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Is foodcost aan variable, of een standaard binnen elk bedrijf ?
In dit geval staat er 28 %, kan je dat klakkeloos overnemen als gemiddelde of moet je dat uitrekenen naar bedrijfs situatie.
Afijn dan is alles opgelost, met uitzondering van de factor. Daar weet ik dan weer wel alles van, alleen in het programma veranderd de prijs niet als ik aan de factor rommel.
In dit geval staat er 28 %, kan je dat klakkeloos overnemen als gemiddelde of moet je dat uitrekenen naar bedrijfs situatie.
Afijn dan is alles opgelost, met uitzondering van de factor. Daar weet ik dan weer wel alles van, alleen in het programma veranderd de prijs niet als ik aan de factor rommel.
De formule van Emiel geeft dat volgens mij weer. Als je een dure locatie hebt, minder couverts wegzet ivm ruimtelijke indeling/openingstijden, veel personeel omdat je veel handelingen in je gerechten hebt of dure technieken gebruikt (bv. stikstofapparatuur), dan zijn de non-food kosten veel hoger. Hier komt volgens mij ervaring om de hoek kijken (voor het inschatten) en ook regelmatig (kwartaal, halfjaar, jaarlijks) op totaalnivo checken je nog uitkomt financieel.Pieter schreef:Is foodcost aan variable, of een standaard binnen elk bedrijf ? In dit geval staat er 28 %, kan je dat klakkeloos overnemen als gemiddelde of moet je dat uitrekenen naar bedrijfs situatie.
Of je gaat de componenten die Emiel noemt terugrekenen naar pp. Dan weet je het precies. Ook dan heb je weer ervaring(scijfers) voor nodig om je aannames te onderbouwen (hoevel kilowatt etc).
28% is dus 3.5xkostprijs food=verkoopprijs, is dat niet een algemene vuistregel in de horeca. Ben benieuwd naar de factoren die gebruikt worden.
Een dag niet gekookt is een dag niet geleefd.
Tom
Tom
ik vraag me het wel eens af..
als je nou een gerecht op de kaart zet..kan je niet alijd de standaard factor 3.5 doen..
sommige gerechten worden dan of heel erg duur..of heel erg goedkoop.
Dus..ik denk/vind dat je een beetje variabel moet kunnen omspringen met je margers. Truffel kan je niet altijd verkopen voor x 3.5 procent.
Misschien verdien je met je tomatensoep wel 10% .
als je nou een gerecht op de kaart zet..kan je niet alijd de standaard factor 3.5 doen..
sommige gerechten worden dan of heel erg duur..of heel erg goedkoop.
Dus..ik denk/vind dat je een beetje variabel moet kunnen omspringen met je margers. Truffel kan je niet altijd verkopen voor x 3.5 procent.
Misschien verdien je met je tomatensoep wel 10% .
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
kostprijsberekening
elk gerecht doe je x die factor?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
in eerste instanie moet mijn foodcost 28% zijn.
dus ik kan inderdaad op sommige dingen meer vragen
(mosterdsoep gecalculeerd op 3,50 werkelijke verkoop prijs 4,50)
waardoor ik voor andere dingen mijn marge kan versoepelen
maar als ik onder de marge ga zitten is dat altijd in overleg met de vestigings manager maar het kan dus wel.
als iets onverkoop baarblijkt heb je 2 opties het niet op de kaart zetten of het zien als een service product.
maar doe dit altijd wel heel overwogen je zal niet de eerste kok zijn die te veel weggeeft en daardoor het niet redde.
dus ik kan inderdaad op sommige dingen meer vragen
(mosterdsoep gecalculeerd op 3,50 werkelijke verkoop prijs 4,50)
waardoor ik voor andere dingen mijn marge kan versoepelen
maar als ik onder de marge ga zitten is dat altijd in overleg met de vestigings manager maar het kan dus wel.
als iets onverkoop baarblijkt heb je 2 opties het niet op de kaart zetten of het zien als een service product.
maar doe dit altijd wel heel overwogen je zal niet de eerste kok zijn die te veel weggeeft en daardoor het niet redde.
nee..dat zijn de keuzes
service producten moet je wel hebben.
service producten moet je wel hebben.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Cel F28 waar de 4,2 staat wordt in geen enkele formule in de excel sheet gebruikt, dus deze cel wijzigen zal geen effect hebben. Cel C28 daarentegen is de speelfaktor waar over gediscussieerd wordt. Wil je dat de berekening wel werkt met cel F28 dan moet cel C28 verandert worden in de formule '=1/F28'. Als je dat doet dan zie je cel c28 wijzigen naar 23,8%.Pieter schreef:We wijken af van mijn vraag. Waarom veranderd de totaal prijs niet in dat programma als ik de factor verander.....
Dus ik neem aan dat Terry in zijn antwoord verwijst naar cel C28 terwijl jij cel F28 bedoelt.
Hoe en waarom dan die 4.2 hier terecht komt kan alleen de maker van de sheet vertellen. Correctie later toegevoegd: de gebruiksaanwijzing komt niet overeen met de formules in de excel sheet.
Overigens rij 32 wordt ook niet gebruikt, dus als je iets van hoge btw gebruikt in dit programma, dan houdt ie er geen rekening mee.
Een dag niet gekookt is een dag niet geleefd.
Tom
Tom
Overigens rij 32 wordt ook niet gebruikt, dus als je iets van hoge btw gebruikt in dit programma, dan houdt ie er geen rekening mee.[/quote]
Alles wat je voor kostprijberekening invoert voer je in exclusief btw
BTW over eten is altijd laag, ook als je er een fles cognac in mikt, de kassa die het als eten verkoopt registreerd dat als laag btw. als je een kop koffie verkoopt dan is dat hoog btw voor de gast Bij de inkoop wordt wel hoog btw betaald over bijv die fles cognac, maar door een bedrijf betaalde btw is voorbelasting die wordt afgetrokken van de btw over verkoop die moet worden afgedragen.
Ik las wel een over een cateraar die zijn wijn in de menuprijs verstopte enzodoende goedkoper werkte.
De belastingen zijn natuurlijk niet gek en kijken naar drank inkoop, als er idioot veel wordt ingekocht en weinig wordt verkocht omdat het allemaal in de soep gaat geloven ze het natuurlijk niet meer.
Alles wat je voor kostprijberekening invoert voer je in exclusief btw
BTW over eten is altijd laag, ook als je er een fles cognac in mikt, de kassa die het als eten verkoopt registreerd dat als laag btw. als je een kop koffie verkoopt dan is dat hoog btw voor de gast Bij de inkoop wordt wel hoog btw betaald over bijv die fles cognac, maar door een bedrijf betaalde btw is voorbelasting die wordt afgetrokken van de btw over verkoop die moet worden afgedragen.
Ik las wel een over een cateraar die zijn wijn in de menuprijs verstopte enzodoende goedkoper werkte.
De belastingen zijn natuurlijk niet gek en kijken naar drank inkoop, als er idioot veel wordt ingekocht en weinig wordt verkocht omdat het allemaal in de soep gaat geloven ze het natuurlijk niet meer.
-
- Berichten: 2
- Lid geworden op: 28 sep 2010, 17:10
Re: Kostenberekening
Kan er mij ook iemand dit voorbeeld van een kostenberekening in exel mailen naar info@privatecooking.be aub?
Dank bij voorbaat,
Dank bij voorbaat,
-
- Berichten: 2
- Lid geworden op: 28 sep 2010, 17:10
Re: Kostenberekening
KAN ER MIJ IEMAND EEN FOODCOSTBEREKENING MAILEN NAAR INFO@PRIVATECOOKING.BE AUB?
MET VRIENDELIJKE GROETEN,
MET VRIENDELIJKE GROETEN,
Re: Kostenberekening
Kan iemand naar mij kostenberekening e-mailen, tufamba@hotmail.com
Re: Kostenberekening
Wel ik ben eigenlijk naar het zelfde opzoek
moest er mij iemand kunnen helpen met de naam van zo een programma voor
de kostenberekening van gerechten
of als er iemand zo vriendelijk zou willen zijn om eens een kostprijsberekening door te sturen
dat zou ons goed helpen voor het opstarten van onze nieuwe zaak
alvast bedankt
moest er mij iemand kunnen helpen met de naam van zo een programma voor
de kostenberekening van gerechten
of als er iemand zo vriendelijk zou willen zijn om eens een kostprijsberekening door te sturen
dat zou ons goed helpen voor het opstarten van onze nieuwe zaak
alvast bedankt
-
- Berichten: 7
- Lid geworden op: 25 nov 2008, 11:23
Re: Kostenberekening
Op de site van http://www.kenniscentrumhoreca.nl" onclick="window.open(this.href);return false; staat een programma voor de kostprijsberekening, het is een beetje veel werk om alle ingredieenten in te voeren, maar als dit is gebeurt werkt het erg makkelijk en snel, en heb je een goed overzicht van je kosten. Het programma is online dus je kunt het overal bekijken en bewerken.
Gr. Peter
Gr. Peter
-
- Berichten: 240
- Lid geworden op: 30 dec 2008, 00:23
- Locatie: Haarlem
- Contacteer:
Re: Kostenberekening
Pfoeh..., net geprobeerd..., maar nee dank je!pmlelieveld schreef:Op de site van http://www.kenniscentrumhoreca.nl" onclick="window.open(this.href);return false; staat een programma voor de kostprijsberekening, het is een beetje veel werk om alle ingredieenten in te voeren, maar als dit is gebeurt werkt het erg makkelijk en snel, en heb je een goed overzicht van je kosten. Het programma is online dus je kunt het overal bekijken en bewerken.
Gr. Peter
Heb zelf betere programmaatjes in Openoffice gemaakt.., veel leuker, en beter!
“At the end of the day, it’s just food, isn’t it? Just food”.(MPW)
Re: Kostenberekening
is er iemand die me in bv excel een foodkostberekening kan bezorgen of eventueel ander handig programma alvast bedankt!!!!!!!
Re: Kostenberekening
beste, zou je mij de kostprijsberekening in excel ook kunnen toesturen? ine.van.grieken@telenet.be
bedankt!
bedankt!
Re: Kostenberekening
Beste,
zou je mij het excel kunnen doorsturen ivm foodcost berekenen.... ik probeerde zelf eentje te maken maar faalde hopeloos.
Alvast bedankt
Mvg
Vincent
bruyninckx.vincent@gmail.com
zou je mij het excel kunnen doorsturen ivm foodcost berekenen.... ik probeerde zelf eentje te maken maar faalde hopeloos.
Alvast bedankt
Mvg
Vincent
bruyninckx.vincent@gmail.com
Kostenberekening
Dag allemaal
ik zou graag willen vragen of iemad van jullie zo vriendelijk zou kunnen zijn om me uit te leggen hoe ik de foodcost kan berekenen van broodjes en kleine gerechten(broodjeszaak)
Alvast bedanktvoor jullie hulp
ik zou graag willen vragen of iemad van jullie zo vriendelijk zou kunnen zijn om me uit te leggen hoe ik de foodcost kan berekenen van broodjes en kleine gerechten(broodjeszaak)
Alvast bedanktvoor jullie hulp
-
- Berichten: 1
- Lid geworden op: 28 feb 2016, 13:17
Re: Kostenberekening
Beste ,
Foodcost berekeningen zijn niet eenvoudig. We hebben als koks samen met andere koks en mensen uit het horeca vak "de getallen" ontwikkeld.
Hierdoor kan je de foodcost van je recepten , gerechten en stukgoederen op de voet aanpassen en up to date houden.
Daarenboven wordt de gemiddelde marge van je kaart berekent , want daar gaat het om!
Na een korte training van een 4-tal kan je zelf aan de slag en begin je onmiddellijk geld te verdienen.
Daarenboven worden de allergenen op elk recept afgedrukt.
Meer informatie vind je op "www.degetallen.eu"
Stuur een mail naar "degetallen@gmail.com" of bel naar +32468111802.
Vriendelijke groeten,
Dany Dhollander
Foodcost berekeningen zijn niet eenvoudig. We hebben als koks samen met andere koks en mensen uit het horeca vak "de getallen" ontwikkeld.
Hierdoor kan je de foodcost van je recepten , gerechten en stukgoederen op de voet aanpassen en up to date houden.
Daarenboven wordt de gemiddelde marge van je kaart berekent , want daar gaat het om!
Na een korte training van een 4-tal kan je zelf aan de slag en begin je onmiddellijk geld te verdienen.
Daarenboven worden de allergenen op elk recept afgedrukt.
Meer informatie vind je op "www.degetallen.eu"
Stuur een mail naar "degetallen@gmail.com" of bel naar +32468111802.
Vriendelijke groeten,
Dany Dhollander
Re: Kostenberekening
Hello,
Zou het mogelijk zijn ook mij dat excel voorbeeld door te sturen van de kostprijsberekening?
Groeten,
Zou het mogelijk zijn ook mij dat excel voorbeeld door te sturen van de kostprijsberekening?
Groeten,
Re: Kostenberekening
Hi zou iemand mij took de excel door kunnen mailen? Alvast bedankt
Mijn email info@chilliez.com
Stepan
Mijn email info@chilliez.com
Stepan
Re: Kostenberekening
Zou je het mij ook kunnen mailen? adrianathompson78 apenstaartje yahoo punt com
Carpe Diem!
Voor meer informatie over mijn bedrijf: Klik hier.
Voor meer informatie over mijn bedrijf: Klik hier.
Re: Kostenberekening
helaas niets mogen ontvangen, zou iemand zo aardig zijn en mij de excel door kunnen sturen?
alvast mijn dank
alvast mijn dank
Re: Kostenberekening
Hoi zou iemand mij ook een mooie sheet kunnen sturen? 

Re: Kostenberekening
Hoi momenteel wezen zoeken naar een handig rekentool voor de nieuwe gerechten uit te calculeren om deze op de kaart te voorzien van de verkoop prijs.
Nu zie ik dat er veelal een prijs verbonden zit een compleet pakket van verkopers die menukost etc etc aanbieden
Is er hier op dit forum een rekentool voor menu calculatie??
Of wanneer er een andere optie is als link hoor ik graag van jullie.
Met culinaire groet,
Tot horene
Nu zie ik dat er veelal een prijs verbonden zit een compleet pakket van verkopers die menukost etc etc aanbieden
Is er hier op dit forum een rekentool voor menu calculatie??
Of wanneer er een andere optie is als link hoor ik graag van jullie.
Met culinaire groet,
Tot horene